Η Όλια Λαζαρίδου και ο Άγγελος Παπαδημητρίου είναι 35 χρόνια φίλοι. Ο Ναθάναελ Χώθορν έγραψε τη μικρή ιστορία «Η κόρη του Ραπατσίνι» το 1844. Η Όλια πρωτοδιάβασε αυτό το έργο πριν από 35 χρόνια και ήθελε να κάνει την παράσταση με τον Άγγελο, τότε δεν έγινε, η ώρα για να γίνει είναι το τώρα.

Ενώνοντας τις τελείες των σχέσεων, το σκοτεινό αυτό παραμύθι της αγάπης έρχεται να ζωντανέψει σε ένα περιβάλλον με έργα τέχνης, έτσι γεννήθηκε «Ο κήπος του Ραπατσίνι», μια ποιητική παράσταση, ένας ύμνος στην αγάπη  που θα ανθίσει στο θέατρο Πορεία από δυο δημιουργούς που επιμένουν με μεγάλη πίστη στο προσωπικό τους ύφος.

Η ιστορία διαδραματίζεται σ’ ένα μακρινό, ακαθόριστο παρελθόν μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Ο Τζιοβάνι, νεαρός φοιτητής, έρχεται να σπουδάσει στην Πάντοβα της Ιταλίας. Εκεί γνωρίζει κι ερωτεύεται την Βεατρίκη. Η Βεατρίκη είναι περιορισμένη σ’ έναν τεχνητό κήπο γεμάτο από δηλητηριασμένα φυτά που είναι -κι αυτά όπως κι εκείνη-δημιούργημα ενός ιδιόρρυθμου σκοτεινού επιστήμονακηπουρού. Ο Τζιοβάνι ποθεί να την ελευθερώσει από τον δηλητηριασμένο κήπο της με τη δύναμη της αγάπης του.

Όλια Λαζαρίδου

Όλια Λαζαρίδου

«Το έργο αυτό», λέει η Όλια Λαζαρίδου στο διάλειμμα μιας πρόβας, «συμπυκνώνει όλες τις χαρές και τους φόβους του έρωτα. Είναι όπως όταν γνωρίζεις τον ένα και μοναδικό και τον ερωτεύεσαι, κι αυτό το συναίσθημα μοιάζει να σου φέρνει μια ευλογία ή μια καταστροφή. Μιλά για τον έρωτα, τον τρόμο και τις χαρές του με ένα ποιητικό και ρομαντικό τρόπο, γιατί αυτή η εποχή μέσα στην οποία διαδραματίζεται έχει κάτι ποιητικό και ρομαντικό και αλλόκοτο. Καθώς διαδραματίζεται μέσα σε ένα κήπο έχει και ένα στοιχείο που απασχολεί πολύ εμάς τους καλλιτέχνες, το κατά πόσο είναι καλύτερα να είμαστε μέσα σε ένα “κήπο”  ή έξω από αυτόν. Και βέβαια μην παραλείψουμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα υπέροχο διήγημα».

 Ο κήπος του Ραπατσίνι

 Ο κήπος του Ραπατσίνι

 Ο κήπος του Ραπατσίνι

 Ο κήπος του Ραπατσίνι

«Το έργο», εξηγεί η Όλια, «το διάλεξα με τον τρόπο που διαλέγω έργα τα τελευταία χρόνια, θέλω να κάνω πράγματα που με συγκινούν, με αφορούν προσωπικά και που θέλω να μοιραστώ με τον κόσμο. Καθώς για μένα προηγούνται οι άνθρωποι και έπονται τα καλλιτεχνήματα, το έργο αυτό είναι αφιερωμένο στη φιλία μου με τον Άγγελο. Όταν το είχα βρει πριν 35 χρόνια εκείνον σκέφτηκαν πρώτο. Γιατί αυτό το έργο είναι πολύ ταιριαστό με τον κόσμο του. Έχει το σκοτεινό, το παραμυθένιο, το χιούμορ την ελαφράδα και την τρέλα και το αλλόκοτο. Και επειδή είμαστε σε μια φάση που μεγαλώνουμε, ζούμε οδυνηρούς αποχωρισμούς και για μένα οι φίλοι είναι η οικογένειά μου -και ένας από τα μέλη της ο Άγγελος- θέλω με αυτό τον τρόπο να γιορτάσω τη φιλία μας και όλα όσα μας έχουν φέρει κοντά. Την ψυχική και την καλλιτεχνική μας συγγένεια,  τον τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε μέσα από την τέχνη μας, τα πράγματα που μας έχουν φέρει κοντά και μας έφεραν ξανά και ανθίζουν με αφορμή αυτό το έργο. Είναι οι στιγμές που η δουλειά μας γίνεται ευλογία, αυτή είναι η χαρά και η ευτυχία της δουλειάς».

 Ο κήπος του Ραπατσίνι

 Ο κήπος του Ραπατσίνι

 Ο κήπος του Ραπατσίνι

«Η Όλια σηματοδοτεί με την παρουσία της στη ζωή μου όλες τις σημαντικές μου στιγμές», λέει ο Άγγελος Παπαδημητρίου. «Για μένα η παράσταση αυτή είναι ένα δώρο και ένα δώρο που θέλω να κάνω κι εγώ με τη σειρά μου στην Όλια. Να κινηθεί μέσα σε ένα σκηνικό γλυπτό, σε ένα χώρο τέχνης που της αξίζει. Όλο το καλοκαίρι σκεφτόμουν αυτό τον κήπο που ήθελα να είναι ταιριαστός όχι μόνο με αυτή την υπέροχη ιστορία, αλλά και με εμάς. Και σκέφτηκα ότι το πιο σημαντικό σε ένα κήπο είναι ο φράχτης. Έτσι έφτιαξα ένα φράχτη γεμάτο γλυπτά τα οποία συνοψίζουν όλα όσα μας κρατούν μέσα του, μας περιορίζουν, όλα όσα μας εμποδίζουν να κάνουμε ένα βήμα προς τα έξω. Την αστική ασφάλεια, την ομορφιά, τη θρησκεία, τον κίνδυνο, το φόβο της περιπέτειας. Ας πούμε πως σε αυτή την παράσταση έβαλα τις ράγες για να ξεκινήσει το ταξίδι της Όλιας σε αυτή την ονειρεμένα σκοτεινή ιστορία».

 Ο κήπος του Ραπατσίνι

 Ο κήπος του Ραπατσίνι

 Ο κήπος του Ραπατσίνι

 Ο κήπος του Ραπατσίνι

Σε αυτή τη θεατρική και εικαστική συνάντηση, τη χειροποίητη παράσταση, ο Κορνήλιος Σελαμσής έφτιαξε ένα ηχητικό μουσικό περιβάλλον, μια μουσική που μοιάζει με σπασμένο παιχνίδι, ο Στέλιος Βαφέας έκανε τη μετάφραση του έργου, ο Ερρίκος Μηλιάρης και η Δανάη Ρούσσου είναι το ζευγάρι των ερωτευμένων νέων, η Όλια Λαζαρίδου εκτός από σκηνοθέτης είναι και η μυστηριώδης αλλόκοτη φιγούρα που κινεί το έργο και η Ελίνα Γιαννάκη βοήθησε στη δημιουργία αυτής της παράστασης-γιορτής που ξεκινά στις 18 Οκτωβρίου στο Θέατρο Πορεία.

 Ο κήπος του Ραπατσίνι

Info παράστασης:

 Ο κήπος του Ραπατσίνι | 18 Οκτωβρίου – 12 Νοεμβρίου 2017 | Θέατρο Πορεία