Δημιουργικό πνεύμα ρέει σίγουρα -και φέτος- στο Θέατρο Τέχνης, σε αντίθεση με τα χρήματα, που όχι μόνο δεν ρέουν, αλλά δημιουργούν μια τεράστια ανασφάλεια στο ιστορικό θέατρο του Καρόλου Κουν, το οποίο ζητά ανοιχτά την στήριξη πρωτίστως της πολιτείας και έπειτα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή.

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί Πιραντέλλο

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί Πιραντέλλο

«Η περσινή χρονιά ήταν μια χρονιά δύσκολη οικονομικά. Συνεχίζουμε να θεωρούμαστε ένα θεσμικό θέατρο, αλλά στην πράξη δεν έχουμε καμία οικονομική υποστήριξη. Έχουμε κάποιες βοήθειες, αναζητούμε πόρους, αλλά είναι δύσκολο να κινούμαστε με όρους θεάτρου ρεπερτορίου και ταυτόχρονα να εξαρτόμαστε από την καθημερινή είσπραξη», τόνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου, Μαριάννα Κάλμπαρη, στη σημερινή συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του νέου προγράμματος.

Ο Χάρης Φραγκούλης σκηνοθετεί τον Οθέλλο του Σαίξπηρ

Ο Χάρης Φραγκούλης σκηνοθετεί τον Οθέλλο του Σαίξπηρ

Ο στίχος «αχ πόσα ακόμα μας επιφυλάσσει το παρελθόν» του Μάνου Ελευθερίου είναι το φετινό μότο του θεάτρου, δίνοντας το βασικό θέμα στο νέο ρεπερτόριο, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στο μέλλον, με την έννοια ότι όλα όσα έγιναν και όλα όσα γίνονται τώρα στο εμβληματικό θέατρο της Αθήνας θα καθορίσουν άμεσα το μέλλον του.

«Θα θέλαμε κι εμείς να ανακαινίζουμε κάθε χρόνο τις σκηνές μας, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά. Πρέπει κανείς να έχει στο μυαλό του ότι δεν τίθεται θέμα αμέλειας ή αδιαφορίας. Τίθεται θέμα φτώχειας. Την αντιμετωπίζουμε όμως με φιλότιμο κι ένας τρόπος να υλοποιήσουμε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα είναι οι συνεργασίες. Πέρσι, ξεκινήσαμε μια πολύ ωραία συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, φέτος συνεχίζουμε με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, ενώ προγραμματίζουμε και μια συνεργασία με Θέατρο της Περιφέρειας», συνέχισε η κ. Κάλμπαρη.

Βασίλης Παπαβασιλείου

Βασίλης Παπαβασιλείου

«Είναι θλιβερό και εξοργιστικό ένα τέτοιο θέατρο να αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα», επεσήμανε ο Γιάννης Χουβαρδάς, τονίζοντας παράλληλα την συγκίνησή του για το γεγονός ότι θα βρεθεί ξανά ως σκηνοθέτης στο θέατρο που ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία πριν από 42 χρόνια ως ηθοποιός, ανεβάζοντας για πρώτη φορά Πίντερ στον ίδιο χώρο που οι «Παλιοί καιροί» ανέβηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο γνωστός σκηνοθέτης εμφανίστηκε αβέβαιος ως προς το τελικό αποτέλεσμα της παράστασης που προετοιμάζει με πρωταγωνιστές τον Χρήστο Λούλη, τη Μαρία Κεχαγιόγλου και τη Μαρία Σκουλά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως επιχειρεί κάτι σχεδόν «αυτοκτονικό». «Είναι δυσνόητο έργο, ακόμα προσπαθώ να το καταλάβω. Γενικά με τον Πίντερ δεν τα πήγαινα ποτέ καλά», συμπλήρωσε, δίνοντας τον λόγο στον Χάρη Φραγκούλη.

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί του Βρικόλακες του Ίψεν

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί του Βρικόλακες του Ίψεν

Ο ταλαντούχος ηθοποιός επιστρέφει φέτος στο Τέχνης ως σκηνοθέτης για να μας δώσει τη δική του εκδοχή πάνω στον σαιξπηρικό «Οθέλλο», μαζί με την ομάδα του Kursk. Μέσα στο γενικό κλίμα οικονομικής δυσχέρειας του Τέχνης, δεν παρέλειψε κι εκείνος με τη σειρά του να αναφερθεί στο «πόσο δύσκολο και ψυχοφθόρο είναι να δουλεύεις με λίγα χρήματα για μια παράσταση».

«Ήθελα πολύ καιρό να κάνω αυτό το έργο. Με συγκινεί το θέμα της βούλησης, πώς δηλαδή σ’ αυτό το έργο κανείς δεν κάνει αυτό που θέλει», τόνισε για τη νέα του δουλειά, στο καστ της οποίας συναντάμε και τον Άγγελο Παπαδημητρίου, γεγονός που σίγουρα δημιουργεί μια παραπάνω προσμονή.

Συνολικά 17 παραγωγές θα φιλοξενηθούν φέτος στις 2 σκηνές του θεάτρου, 7 στο Υπόγειο και 10 στη Φρυνίχου, εκ των οποίων 4 επαναλήψεις: Ο εμβληματικός Βασίλης Παπαβασιλείου ανεβάζει για τρίτη χρονιά και για λίγες παραστάσεις το «Relax My Notis» από 1/10, όπως και τη σκηνική ενσάρκωσή του ως «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου από 3/10, ένα έργο που ήδη μετρά 150 παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Μαριάννα Κάλμπαρη σκηνοθετεί ξανά τις «Δούλες» του Ζενέ για 10 μόνο παραστάσεις, ενώ ο Νίκος Μαστοράκης φέρνει ξανά στο Υπόγειο για τρίτη συνεχή χρονιά τη μεγάλη εισπρακτική επιτυχία των τελευταίων χρόνων του Θεάτρου, την «Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» του Ζοέλ Πομερά.

Η Σοφία Μαραθάκη σκηνοθετεί τη «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο

Η Σοφία Μαραθάκη σκηνοθετεί τη «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο

Οι νέες παραγωγές κινούνται στον άξονα σημαντικών κειμένων του διεθνούς ρεπερτορίου. Εκτός από τις παραστάσεις του Γιάννη Χουβαρδά και του Χάρη Φραγκούλη, με ενδιαφέρον περιμένουμε και την σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη στις «Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης», το αριστούργημα του Χόρβατ, τον Φεβρουάριο του 2019 στο Υπόγειο, του Δημήτρη Καραντζά στους «Βρικόλακες» του Ίψεν, που φέρνει ξανά στο Τέχνης την παλιά του γνώριμη, Ρένη Πιττακή, αλλά και του Γιάννου Περλέγκα στο «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Πιραντέλλο.

Η Σοφία Μαραθάκη μαζί με την Ομάδα Θεάτρου ΑΤΟΝΑλ θα παρουσιάσουν το έργο που ουσιαστικά καθιέρωσε το θέατρο του παραλόγου, τη «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο, ενώ ο Θόδωρος Γράμψας σκηνοθετεί και ενσαρκώνει την «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο  Ατάϋντε.

Η Μαριάννα Κάλμπαρη, εκτός απ’ τις Δούλες, θα παρουσιάσει τη νέα της σκηνοθετική πρόταση με μια όχι και τόσο γνωστή κωμωδία του Μολιέρου, το «Ζωρζ Νταντέν: Ο Άναυδος Σύζυγος», έχοντας ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της τον Κώστα Κουτσολέλο.  Από την άλλη, ο Κωστής Καπελώνης σκηνοθετεί το «Όλο σπίτι, κρεβάτι και εκκλησία» των Φράνκα Ράμε & Ντάριο Φο σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.

Το ελληνικό ρεπερτόριο έχει (και) φέτος ξεχωριστή παρουσία στο Τέχνης. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου παρουσιάζει το νέο του έργο με τίτλο «Τους Ζυγούς Λύσατε» στη Φρυνίχου, η Γιολάντα Μαρκοπούλου θα σκηνοθετήσει την «Eroica» του Κοσμά Πολίτη και ο Μάνος Βαβαδάκης φέρνει επί σκηνής την εποχή της Χούντας με βάση το βιβλίο «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση.

Ο Νίκος Μαστοράκης σκηνοθετεί τις «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης»

Ο Νίκος Μαστοράκης σκηνοθετεί τις «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης»

Στις παράλληλες δράσεις του, μέχρι το Μάρτιο του 2021, το Τέχνης θα συνεχίσει να μελετά, να εξερευνά και να γιορτάζει το 1821 με αφορμή την επικείμενη επέτειο των 200 χρόνων της Επανάστασης με ένα πλούσιο επιστημονικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το πλήρες μέρος του οποίου θα παρουσιαστεί εν καιρώ.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί Πίντερ

Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί Πίντερ

Το Φεστιβάλ Αναλογίου νεοελληνικών έργων σε καλλιτεχνική διεύθυνση Σίσσυς Παπαθανασίου, φιλοξενείται και φέτος στο Θέατρο Τέχνης, από τις 21 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, με στόχο την «προώθηση της ελληνικής δραματουργίας ώστε το εμβληματικό Θέατρο Τέχνης να βγει ξανά στη διεθνή σκηνή», όπως τόνισε σήμερα η καλλιτεχνική του διευθύντρια. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα επισκεφτούν τη χώρα μας σπουδαία ονόματα του εξωτερικού, όπως ο Σταν Λάι, Διευθυντής του Φεστιβάλ Wuzhen της Κίνας, ο Hideki Noda διευθυντής του Metropolitan Theater του Τόκυο, αλλά και ο Νοτιοαφρικανός συγγραφέας και ακτιβιστής Mike van Graan.

Για τους μικρούς θεατές, ο «Αλαντίν» επιστρέφει στο Τέχνης μετά το 2010 όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαϊτη και απόδοση Άνδρης Θεοδότου. 

Ο Θεόδωρος Γράμψας γίνεται «Δεσποινίς Μαργαρίτα»

Ο Θεόδωρος Γράμψας γίνεται «Δεσποινίς Μαργαρίτα»

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι η καθιερωμένη προσφορά με εισιτήρια των 3 ευρώ θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις δύο σκηνές του Θεάτρου στις 3/10, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν οι ώρες και οι όροι της συμμετοχής.

Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι τραβηγμένες από τους σκηνοθέτες των νέων παραστάσεων κατά τη διάρκεια των προβών και αντιπροσωπεύουν το κλίμα της δουλειάς που θα παρουσιάσουν. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

αναλυτικά το ρεπερτόριο για τη σεζόν 2018-2018
στις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης