Με την ανάγνωση της Φαντασίας του Γιάννη Σκαρίμπα, ξεκίνησε την ανακοίνωση του φετινού ρεπερτορίου του θεάτρου Τέχνης, η καλλιτεχνική διευθύντριά του Μαριάννα Κάλμπαρη, η οποία μας υποδέχτηκε φέτος σε έναν χώρο εμφανώς πιο προσεγμένο και ανανεωμένο.

Κι όλο να πνέει, να μας ωθεί αυτός ο αέρας μαζί
πέρ’ από τόπους και καιρούς, έως ότου – φως μου –
(καθώς τρελά θα χαιρετάει κειν’ η κορδέλα η φανταιζί)
βγούμε απ’ την τρικυμία αυτού του κόσμου . . .

Αυτοί οι τελευταίοι στίχοι έδωσαν το στίγμα της σύντομης ομιλίας της. «Ναι, είμαστε σε τρικυμία», παραδέχτηκε. «Προσπαθούμε να μείνουμε στα ανοιχτά και να επιπλεύσουμε, έχοντας όμως και σωστό προσανατολισμό. Το θέατρο Τέχνης είναι παλιό και γερό σκαρί. Άντεξε όλα αυτά τα χρόνια και θα αντέξει και στο μέλλον. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιούμε πως κανείς δεν μπορεί μόνος του».

Πλατεία Θεάτρου, Φρυνίχου

Πλατεία Θεάτρου, Φρυνίχου

Ένα πρώτο παράδειγμα ήταν η ανακαίνιση των δύο θεάτρων, που στοίχισε περί τις 100 χιλιάδες ευρώ και πραγματοποιήθηκε χάρη στη χορηγία κατά το ήμισυ του Ιδρύματος Ωνάση και κατά το υπόλοιπο μισό σε χορηγίες θεατρόφιλων μέσω του act4Greece.

«Χάρη σε αυτό το “μαζί” πορευτήκαμε. Μαζί με το Εθνικό θέατρο, μαζί με φορείς όπως το ΚΘΒΕ και το Γαλλικό Ινστιτούτο, την σύμπραξη με την σχολή Βακαλό, αλλά και τις συμπαραγωγές με το εξωτερικό που για φέτος είναι το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι και το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας», είπε και μας ενημέρωσε για την συνέχιση μιας δράσης που γνώρισε τεράστια επιτυχία πέρυσι.

Σκηνή του θεάτρου, Φρυνίχου

Σκηνή του θεάτρου, Φρυνίχου

Και φέτος, πιο οργανωμένα αυτή τη φορά, θα διατεθεί ένας αριθμός εισιτηρίων με αντίτιμο 3 ευρώ για όλες τις παραστάσεις και όλες τις ημερομηνίες της χρονιάς, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, μας ενημέρωσε για την εγκαινίαση ενός νέου θεσμού, την «Πρώτη γνώμη», σύμφωνα με την οποία άνθρωποι των γραμμάτων, τεχνών και επιστημών – ένας κάθε φορά – θα αναλαμβάνουν να αναρτούν στην επίσημη ιστοστελίδα του θεάτρου Τέχνης την άποψή τους για κάθε νέα παράσταση, ακριβώς την επομένη της πρεμιέρας.

Το παρόν έδωσε και ο Στάθης Λιβαθινός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου, ο οποίος χαριτολογώντας αναφέρθηκε στον παλιό μύθο που ήθελε τα δύο θέατρα εχθρούς! «Ήρθα να βάλω τέλος σε αυτή την έχθρα» είπε και συμπλήρωσε πως στην πραγματικότητα «Υπάρχει συντροφικότητα και αμοιβαία εκτίμηση». Άλλωστε «Η Μαριάννα Κάλμπαρη οδηγεί σε βαθιά και όμορφα νερά το θέατρο Τέχνης, ένα θέατρο που όλοι βλέπουμε με δέος και σεβασμό για τη βαθιά του ιστορία».

Έμπρακτη απόδειξη αυτής της συνεργασίας είναι η συμπαραγωγή που είχε ήδη ανακοινωθεί από το Εθνικό πάνω στην τριλογία του Τσίρκα, «Ακυβέρνητες πολιτείες», καθένα από τα τρία βιβλία θα σκηνοθετήσουν διαδοχικά: η Έφη Θεοδώρου, ο Άρης Τρουπάκης και ο Γιάννης Λεοντάρης σε Θέατρο Τέχνης, Εθνικό και έναν άλλο τρίτο χώρο που θα ανακοινωθεί, αντίστοιχα.

«Το πρότζεκτ με το οποίο συμπράττουμε φέτος με το θέατρο Τέχνης είναι από τα πιο δύσκολα και επικίνδυνα που θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος. Εύχομαι πάντως αν είναι να αποτύχουμε, να αποτύχουμε πολύ. Γιατί αυτό σημαίνει πως θα έχουμε τολμήσει κάτι πολύ διαφορετικό!»

Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα σκηνοθετών όπως του Νίκου Μαστοράκη με την «Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» του Ζοέλ Πομερά. (29 Οκτ), του Βασίλη Παπαβασιλείου με την επανάληψη… επι τω μουσικότερω αυτή τη φορά του «Σιχτίρ ευρώ μπουντρούμ δραχμή θα πεις κι ένα τραγούδι», αλλά και με νέα παραγωγή σε κείμενο και σκηνοθεσία δική του υπό τον τίτλο «Relax…Mynotis» με τον ίδιο και τον Γιάννο Περλέγκα επί σκηνής. Το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου «Διάφορε επιλογές-  Πέτρος» σε σκηνοθεσία της νέας ήρεμης δύναμης και σταθερής αξίας Αργυρώς Χιώτη με τον Χρήστο Στέργιογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τη σκηνοθεσία ακόμη μιας νέας ελληνίδας σκηνοθέτιδας, της Σύλβιας Λιούλιου που ανεβάζει τον «Ιβάνωφ» του Τσέχοφ, με τον πολύ ενδιαφέροντα θίασο των: Νίκου Κουρή, Έλενας Τοπαλίδου, Ηρούς Μπέζου και Δημήτρη Πασσά.

Αλλά και άλλες ενδιαφέρουσες συμπράξεις όπως εκείνη του σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα με την Τάνια Τσανακλίδου, η οποία θα ερμηνεύσει την ηρωϊδα της ταινίας (1974) του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Ο τρόμος τρώει τα σωθικά», μεταφερμένη στο θέατρο. Πρόκειται για την ιστορία μιας χήρας που ερωτεύεται έναν κατά πολύ νεότερό της μετανάστη. Έως και κείμενο του Πιτσιρίκου σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη περιλαμβάνει το φετινό πλούσιο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και φτάνει μόνο μέχρι την άνοιξη, καθώς το υπόλοιπο θα ανακοινωθεί από τον Φλεβάρη.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης