Οι πολύχρωμες προβολές των έργων ζωγραφικής των αρχών του 20ου αιώνα, ανάμεσά τους τα έργα του Κλιμτ και του Σίλε, κλέβουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών στο Atelier des Lumière – ένα ψηφιακό μουσείο αφιερωμένο στην τέχνη στο Παρίσι. Το πρώτο ψηφιακό μουσείο της χώρας βρίσκεται στο 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, στεγάζεται σε ένα παλαιό χυτήριο του 19ου αιώνα και τα έργα στο εσωτερικό του προβάλλονται σε τοίχους ύψους 10 μέτρων σε έκταση 3.300 τετραγωνικών μέτρων. Το μουσείο λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Culturespaces, ενός ιδιωτικού φορέα εκμετάλλευσης μουσείων και μνημείων.

Παρόλο που πολλοί αντέδρασαν στην ίδρυση του μουσείου, οι υπεύθυνοι προασπίζονται την επίδραση της τεχνολογίας στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν την τέχνη και τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο η τέχνη γίνεται προσβάσιμη σε ένα μεγάλο ακροατήριο που δεν επισκέπτεται τακτικά μουσεία ή γκαλερί. «Αυτές οι εκπληκτικές εκθέσεις μπορούν να γίνουν ο εισαγωγικός τρόπος για να ανακαλύψει κάποιος την τέχνη» δήλωσε ο διευθυντής του Atelier des Lumières, Michael Couzigou.

Οι άνθρωποι του μουσείου πιστεύουν πως οι άνθρωποι δεν έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό με τον τρόπο του παρελθόντος, και πως ο γάμος της τέχνης με την τεχνολογία θα αποτελέσει το μέλλον της διάδοσης της τέχνης μεταξύ των μελλοντικών γενεών.

Σύμφωνα με τον Guardian, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν το μουσείο τους τρεις μήνες από τα εγκαίνιά του τον Απρίλιο. Η ψηφιακή τέχνη παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο.