Η πόλη της Καβάλας έχει γεμίσει ήδη με τις πολύχρωμες αφίσες του φετινού 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Ο Γιώργος Σεφέρης μάς δείχνει το δρόμο. Και μόνο για αυτή την εικαστική πινελιά – που αποκτά όμως και πολιτικές διαστάσεις – στους δρόμους της πόλης, είναι σημαντικό το φετινό φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από τις 9 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου.

Οι ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες από τον σκιτσογράφο της «Καθημερινής» Δημήτρη Χαντζόπουλο, αποτελούν μόνο μια πρόγευση, σε σχέση με όσα ετοιμάζονται, αφού πλάι στο κεντρικό πρόγραμμα του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων, ολόκληρος ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος στον Σεφέρη. Αξιοποιούνται γι’ αυτό και φέτος πολλοί απροσδόκητοι χώροι της πόλης: Φρούριο, Φυλακές του Φρουρίου, Αίθριο Νομαρχίας, Παλιά Μουσική, Οικόπεδο Κρέη. Τα λόγια του ποιητή θα ακουστούν με διάφορες αφορμές: οι μεταφράσεις του, τα ποιήματά του, οι Μέρες, οι επιστολές, οι Δοκιμές, οι Έξι νύχτες στην Ακρόπολη, πλάι στα πορτραίτα και τις φωτογραφίες, αλλά και τα τραγούδια του, θα μπουν για τα καλά στη ζωή της πόλης.

Από την Μαρία Χούκλη ως τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και από τον Νίκο Κυπουργό ως την Μαρία Πρωτόπαπα, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, συγγραφείς, μαζί με τους σπουδαιότερους μελετητές του έργου του, θα στήσουν τη γιορτή του.

Ο Θοδωρής Γκόνης, που βρίσκεται για όγδοη χρονιά στο τιμόνι του Φεστιβάλ, φροντίζει κάθε χρόνο να καταρτίζει θεματικές ενότητες και να παραγγέλνει νέα έργα, στήνοντας ένα από τα πιο εμπνευσμένα και πρωτότυπα Φεστιβάλ της ελληνικής περιφέρειας. Μας εξομολογείται ότι κατέληξε στο αφιέρωμα στον Σεφέρη, προσπαθώντας να μιλήσει για τα όσα συμβαίνουν σήμερα. Αλλά μας εξηγεί και ότι ένα καλό φεστιβάλ, μοιάζει με μια καλή ποικιλία κρασιού.

Ο Θοδωρής Γκόνης για όγδοη χρονιά στο τιμόνι του Φεστιβάλ Φιλίππων

Θοδωρής Γκόνης

Κύριε Γκόνη, αφιερώνετε το φετινό Φεστιβάλ σε έναν αγαπημένο ποιητή, τον Γιώργο Σεφέρη, Τι σας έστρεψε σε αυτή την επιλογή;
Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση ο λόγος του Σεφέρη σε όλα τα επίπεδα. Είναι ένας δάσκαλος, όχι με την διδακτική έννοια του σηκωμένου δάχτυλου. Με τα γραπτά του, που είναι τόσο προσιτά σε όλους, καταφέρνει να σε γαληνεύει και να σε παρηγορεί με τον τρόπο του. Υπάρχει μια ευθυκρισία και μια δικαιοσύνη στα γραπτά του. Έχει μια θαρραλέα και ισχυρή φωνή. Είναι σαν να γυρνάς στο σπίτι σου, στη γλώσσα σου. Ειδικά τώρα που τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα. Είναι κάτι που δεν εξαντλείται.

Ποια ήταν η αντίδραση των συνεργατών σας όταν τους παραγγείλατε έργα με αφορμή τον Σεφέρη;
Όχι μόνο δέχτηκαν αμέσως αλλά είχαν και ενθουσιασμό. Έπειτα από λίγες μέρες όλοι ένιωθαν ευγνωμοσύνη επειδή είχαν την τύχη να ξανατρέξουν και να θυμηθούν πάλι αυτά τα κείμενα. Αποκαλύφθηκαν και διάφορα ωραία. Όπως ότι ο Νίκος Κυπουργός ως πρωτοετής φοιτητής είχε επισκεφτεί τον Σεφέρη στο σπίτι του και μάλιστα είχε κρατήσει ημερολόγιο από αυτή την συνάντηση ο Νίκος. Σε αυτό θα βασίζεται η παρουσίαση που θα κάνει τώρα.

Ετοιμάζετε κι εσείς μια θεατρική παράσταση, με τίτλο «Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 27/12/67». Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη επιστολή;
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η πολιτική σχέση του Σεφέρη με τα πράγματα. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου ο προσωπικός βίος του, ή οι έρωτές του και τα βάσανά του. Αλλά η πολιτική του. Σε αυτό το όχι και τόσο γνωστό γράμμα του, ο ποιητής απαντά στον Κοσμήτορα της Σχολής Τεχνών κι Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Φράνκλιν Α. Φορντ. Λέει πως αρνείται να αποδεχτεί έναν ετήσιο διορισμό ως καθηγητής της ποιήσεως της έδρας Charles Eliot Norton, για το ακαδημαϊκό έτος 1969-1970, με μισθό 28.000 δολάρια. Συναντά κανείς μεγάλη ευθυκρισία, σοβαρότητα μέσα στα λόγια του. Έχει μια θαρραλέα φωνή. Βρίσκεται μακριά από οτιδήποτε φτηνό και δημαγωγικό. Είναι αξιοπρεπής και ο ίδιος. Με τον τρόπο του σου δείχνει έναν δρόμο, τώρα που ζούμε την αποθέωση της φθήνιας, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, στο σύνολο της πολιτικής ζωής του τόπου. Με αυτή την έννοια, είναι πολιτικό το Φεστιβάλ μας.

Την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το θέμα «Τι Φεστιβάλ θέλουμε». Εσείς είστε υπέρ μιας πολιτικής κατεύθυνσης απ’ ό,τι καταλαβαίνω;
Είμαι υπέρ της περιορισμένης τοπικής καλλιέργειας, η οποία όμως οφείλει να απευθύνεται σε οικουμενικότερες περιοχές. Να εξελίσσεται, χωρίς ποτέ να κόβει από την παράδοση και τις ρίζες του. Είναι σαν ένα καλό κρασί του Παγγαίου, που το πίνεις στο Παγγαίο, μπορείς όμως να το πιεις και στην Αθήνα και στο Μόναχο. Έτσι και οι παραστάσεις που παράγει ένα Φεστιβάλ, οφείλουν να μη μιμούνται άκριτα τα ξένα πρότυπα, αλλά να εκφράζουν κάτι δικό σου. Ας έχουν το δικό σου ελάττωμα. Το θέμα δεν είναι μόνο να παράγουμε ωραίες παραστάσεις, αλλά να παίρνουμε θέση και κυρίως να περνάμε στην πράξη.  Δεν ξέρω τι ακριβώς ακούστηκε στην συζήτηση. Είναι πολύ σοβαροί όλοι οι ομιλητές και γνώστες του αντικειμένου τους, βεβαίως. Πιστεύω όμως ότι όλα αυτά είναι λόγια. Σε αυτό έρχεται ο Σεφέρης και μας λέει ότι το θέμα είναι να πράξουμε, να κάνουμε. Έχω στα χέρια μου για όλο αυτό το φεστιβάλ 35 χιλιάδες ευρώ. Εάν μου το έλεγε κάποιος άλλος, θα νόμιζα πως λέει ψέματα.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος «Γιώργος Σεφέρης: Χορηγός Αισιοδοξίας»:

1 Αυγούστου
Ιόλη Ανδρεάδη, «Φονικό στην εκκλησιά του Τ.Σ. Έλιοτ»

3 Αυγούστου
Όλια Λαζαρίδου – Θέατρο Τέχνης, «Άσμα ασμάτων – μια νύχτα κάτω από τ’ άστρα»

5 Αυγούστου
Γιώργος Ανδρέου, «
Ημερολόγιο καταστρώματος Γ’- Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν»

8 Αυγούστου
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, «-Ματζουράνα μου, – Γιωργή μου. Αλληλογραφία Μαρώς και Γιώργου Σεφέρη»

9 Αυγούστου
Μαρία Χούκλη, Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη

10 Αυγούστου
Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ, «
Ο κύριος Γιώργος Σεφέρης – Ένας βαθύσκιωτος και εντεψίζης Έλληνας»

11 Αυγούστου
Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλλας, Δημήτρης Παπαραλλής, «
Ο δικός μου Σεφέρης»

17 Αυγούστου
Δημήτρης Παπαδημητρίου – Φωτεινή Δάρρα – Γιώργος Φλωράκης

18 Αυγούστου
Νίκος Κυπουργός

19 Αυγούστου
Μαρία Πρωτόπαππα, «Διάλειμμα χαράς»

21 Αυγούστου
Περιοδικό Αναγνώστης, «Ο Σεφέρης κατά μόνας. Προσωπικές εξομολογήσεις»

22 & 23 Αυγούστου
Φεστιβάλ Φιλίππων – ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, «Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 27/12/67»

24 Αυγούστου
Ν. Βαγενάς – Δ. Δασκαλόπουλος – Μ. Στασινοπούλου – Γ. Γιατρομανωλάκης, «Γιατί ο Σεφέρης σήμερα;»

25 Αυγούστου
Γιώργος Τσαμπρας , «
Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει…»
Οι μελοποιήσεις του Γιώργου Σεφέρη, σαν ραδιοφωνική εκπομπή, επί σκηνής

27 Αυγούστου
Ευρυπίδης Γαραντούδης, «Όπου και να ταξιδέψω θ Ελλάδα με πληγώνει». Ένας διάλογος με τον Γιώργο Σεφέρη 

28 Αυγούστου
Κρίστοφερ Μπάκα, «
Ρινγκ: Άνθρωπος vs Πραγματικότητας»

Εικαστικά

1-28 Αυγούστου
Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης

2-28 Αυγούστου
Με τον τρόπο του Γ.Σ.

10-28 Αυγούστου
Δέκα ζωγραφικά σχόλια του Γιάννη Μόραλη πάνω στα Ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη

Info: “59ο Φεστιβάλ Φιλίππων” | 9 – 28 Ιουλίου 2016 | Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων