Ένα απίστευτο θέαμα αντικρίζουν οι επισκέπτες στην Ντόχα του Κατάρ και συγκεκριμένα έξω από το Sidra Medical Center. Το «θαυμαστό ταξίδι» της ζωής αποτυπώνεται σε 14 μοναδικά γλυπτά που δημιούργησε ο Βρετανός καλλιτέχνης Damien Hirst και ζυγίζουν 216 τόνους. Από τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση, τα γλυπτά αυτά, προκαλούν δέος στους επισκέπτες, θυμίζοντας τους το μοναδικό ταξίδι στη Γη, την τρυφερότητα και την καλοσύνη που μπορεί να φέρει ο καθένας σε αυτόν τον κόσμο.

Την κατασκευή του έργου, που τοποθετήθηκε το 2013 έξω από τη μεγαλύτερη μαιευτική κλινική του Κατάρ, τη διαδικασία της κύησης, υποστήριξε η Layla Ibrahim Bacha, κριτικός τέχνης οργάνωσης του κρατικού Qatar Foundation που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της χώρας και έχει φέρει στη Ντόχα έργα ουκ ολίγων διεθνών καλλιτεχνών. Λίγο καιρό μετά από την αποκάλυψή τους το 2013 καλύφθηκαν με πανιά και αποκαλύφθηκαν ξανά πριν από λίγες μέρες. Όμως οι αντιδράσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες, καθώς οι γιγαντιαίες μήτρες κάθε άλλο παρά δημοφιλείς έγιναν.

Οι σοκαρισμένοι κάτοικοι αντέδρασαν έντονα στη ρεαλιστική απεικόνιση της μήτρας και στο θαύμα της δημιουργίας της ζωής, τα οποία είναι στην ουσία και τα πρώτα γυμνά γλυπτά στη Μέση Ανατολή που τοποθετούνται σε δημόσιο χώρο. Οι υποστηρικτές του έργου μιλούν για διόρθωση της άγνοιας, καθώς τα γλυπτά, των οποίων το ύψος κυμαίνεται από τα πέντε έως τα 11 μέτρα τεκμηριώνουν τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου και τη μεταμόρφωσή του σε νεογέννητο. Από το 2013 είχαν χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενα και οι φήμες λένε ότι είχαν σκεπαστεί όχι εξαιτίας κατασκευαστικών προβλημάτων αλλά λόγω της αγανάκτησης του κοινού στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Πρόεδρος των Μουσείων της χώρας Sheikha al Mayassa Hamad bin Khalifa al-Thani, και αδερφή του Εμίρη του Κατάρ, η οποία ανέθεσε το έργο στον Damien Hirst δήλωσε στους New York Times ότι:

«Το να έχεις κάτι τέτοιο είναι λιγότερο τολμηρό από το να έχεις πολύ γυμνό. Υπάρχει ένας στίχος στο Κοράνι για το θαύμα της γέννησης. Δεν είναι ενάντια στον πολιτισμό μας ή τη θρησκεία μας».