Τέσσερις άνθρωποι των γραμμάτων – τέσσερις αφηγήσεις για το τοπίο της εκδοτικής δραστηριότητας, τη διαμόρφωση του χάρτη των βιβλιοπωλείων και την οικονομική κρίση του βιβλίου. Τη σκυτάλη από τον Γιώργο Κορδομενίδη και τον Κώστα Αγοραστό, παίρνει η συγγραφέας Κάλλια Παπαδάκη.

Κάλλια Παπαδάκη

Κάλλια Παπαδάκη

Κάλλια Παπαδάκη: συγγραφέας

«Μικρά», συνοικιακά, «βιβλιόφιλα» βιβλιοπωλεία.
Η τάση είναι ξεκάθαρη. Τα βιβλία τείνουν ολοένα να βρίσκουν στέγη σε λίγα φροντισμένα τετραγωνικά. Σε χώρους που κρύβουν στο βάθος κι ένα μικρό κήπο. Και μια γάτα να σε προϋπαντήσει. Σε γειτονιές, όπου ο βιβλιοπώλης θα σου πιάσει την κουβέντα και θα σου προτείνει το βιβλίο που μόλις διάβασε. Ή εκείνο που ούτε εσύ ο ίδιος δεν ήξερες, ότι το έψαχνες όλο αυτό τον καιρό. Και να που το βρήκες.

Στα μικρά, συνοικιακά, «βιβλιόφιλα» βιβλιοπωλεία  θα συναντήσεις και τους συγγραφείς των βιβλίων

Είθισται οι πελάτες να γνωρίζονται μεταξύ τους. Να διαφωνούν ή να συμφωνούν για ένα βιβλίο. Να έχουν πιει μαζί στο παρελθόν ένα ποτό. Ή ένα καφέ στα όρθια. Να έχουν βρεθεί στην ίδια παρέα ή εκδήλωση, κάτω από την ίδια στέγη.

Στα μικρά, συνοικιακά, «βιβλιόφιλα» βιβλιοπωλεία  θα συναντήσεις και τους συγγραφείς των βιβλίων. Συνήθως χαζεύουν τη βιτρίνα. Και διστάζουν να μπουν μέσα. Αν μπουν, μονοπωλούν τα ράφια. Τα δοκιμάζουν όλα και τίποτα «ακριβώς»δεν τους κάνει.

Σ’ αυτά τα βιβλιοπωλεία, τα βιβλία ανασαίνουν. Τους δίνεται ο χώρος και ο χρόνος να ανασάνουν. Να ανθίσουν μέσα στο «βαθύ χειμώνα» της κρίσης. Κι όντως ανθίζουν, κι ο πίσω κήπος λίγο-λίγο μεγαλώνει.

To τελευταίο βιβλίο της Κάλλιας Παπαδάκη  «Δενδρίτες» (2015) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

– Σχετικά άρθρα: «Το βιβλίο στα χρόνια της κρίσης: Γιώργος Κορδομενίδης»

«Το βιβλίο στα χρόνια της κρίσης: Κώστας Αγοραστός»