Ένα έντονα πολιτικά φορτισμένο Φεστιβάλ έλαβε τέλος στις Κάννες το βράδυ του Σαββάτου 21/5, με το δυνατό οικογενειακό δράμα «Shoplifters» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Εντα να κερδίζει το κορυφαίο βραβείο, τον Χρυσό Φοίνικα.

Με γυναίκα πρόεδρο στην φετινή κριτική επιτροπή (Κέιτ Μπλάνσετ) και γυναίκα φαβορί στα προγνωστικά για τη νίκη (Ναντίν Λαμπακί για την«Καπερναούμ»), ο φετινός Χρυσός Φοίνικας έμοιαζε να είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση στη φετινή διοργάνωση, επηρεασμένη από την ατμόσφαιρα του #metoo και του #TimesUp.

Χιροκάζου Κόρε Εντα

O Χιροκάζου Κόρε Εντα στη συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση της νίκης του

Παρά ταύτα, τη μεγάλη διάκριση του Φεστιβάλ κέρδισε ένα άνδρας, ο Ιάπωνας ουμανιστής σκηνοθέτης Χιροκάζουν Κόρε – Εντα, με ένα ήσυχο, βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό φιλμ, που κατάφερε από την πρώτη προβολή να κλέψει τις εντυπώσεις στη φετινή διοργάνωση. Το στόρι τοποθετείται σε μια φτωχική συνοικεία του Τόκιο, όπου μια οικογένεια αποτελούμενη από τυχοδιώχτες και μικροαπατεώνες αποφασίζει να πάρει υπό την προστασία της ένα μικρό κακοποιημένο κορίτσι, δίνοντας του την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Κέιτ Μπλάνσετ

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Κέιτ Μπλάνσετ

Η ίδια η Κέιτ Μπλάνσετ είχε κάνει πριν μέρες ξεκάθαρο σε δηλώσεις της, ότι η κριτική επιτροπή δεν θα επηρεαζόταν από την έντονα πολιτικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, αλλά μαζί με τα άλλα μέλη θα αντιμετώπιζαν κάθε ταινία χωριστά σαν έργο τέχνης που είναι ικανό να αγγίξει έναν θεατή, πέρα από πολιτικούς προβληματισμούς. “Νομίζω ότι τα μίντια πολύ γρήγορα μετατρέπουν ένα ανθρώπινο ζήτημα, σε πολιτικό ζήτημα. Προσπαθήσαμε να διώξουμε την πολιτική πραγματικότητα από τις επιλογές μας και να διαλέξουμε ό,τι μας αγγίζει και μπορεί να μείνει μαζί μας”, είχε δηλώσει. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της απονομής, ο Ντενί Βιλνέβ δήλωσε πως η απόφαση της επιτροπής για τη νίκη του«Shoplifters» ήταν ομόφωνη καθώς η ταινία ήταν μια “βαθιά εμπειρία για τις αισθήσεις”.

Παλιός γνώριμος των Καννών από το 2001, ο Χιροκάζου Κόρε-Εντα είχε κερδίσει το 2013 το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το “Like Father, Like Son” και έπρεπε να περιμένει άλλα πέντε χρόνια για τον Χρυσό Φοίνικα. Γνωστός για τις ταινίες του “Nobody Knows” (2004),  “Still Walking” (2008), “After the Storm” (2016) κ.α., ο Χιροκάζου “αντικατοπτρίζει το στοχαστικό ύφος του Hou Hsiao-hsien και του Tsai Ming-liang”, κατά τα λεγόμενα των ειδικών του Harvard Film Archive. Πριν ξεκινήσει την καριέρα του ως σκηνοθέτης, ο Κόρε-Εντα εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε παραγωγές ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση.

Δείτε το τρέιλερ του Shoplifters: 

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε το «BlacKkKlansman» του Σπάικ Λι, μια πολιτική κωμωδία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα όπου ένας μαύρος αστυνομικός, ο Ρον Στάλγουερθ, αναλαμβάνει να διεισδύσει στην Κου Κλουξ Κλαν του Κολοράντο. Το Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε τελικά η «Καπερναούμ» της Ναντίν Λαμπακί με ένα κοινωνικό – ρεαλιστικό δράμα για τη ζωή στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Βηρυτού. Το Βραβείο Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Μαρτσέλο Φόντε για το «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε, ενώ το Βραβείο Σκηνοθεσίας κατέληξε στα χέρια του Πάβελ Παβλικόφσκι για το «Ψυχρός Πόλεμος».

Όλοι οι νικητές των βραβείων του φετινού Φεστιβάλ Καννών

Τα Βραβεία του Φεστιβάλ Καννών 2018:

Χρυσός Φοίνικας: «Shoplifters» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «BlacKkKlansman» του Σπάικ Λι

Βραβείο της Επιτροπής: «Καπερναούμ» της Ναντίν Λαμπακι

Ειδικός Χρυσός Φοίνικας: «Le livre d’image» του Ζαν Λικ Γκοντάρ

Βραβείο Ανδρικού Ρόλου: Μαρτσέλο Φόντε για το «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Πάβελ Παβλικόφσκι για το «Ψυχρός Πόλεμος»

Βραβείο Σεναρίου: Εξ ημισείας στο «Lazzaro Felice» της Αλίτσια Ρορβάχερ και στο «Three Faces» του Τζαφάρ Παναχί

Βραβείο Γυναικείου Ρόλου: Σαμάλ Γεσλάμοβα για το «Ayka»

Camera D’ Or – Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: «Girl» του Λούκας Ντόν

Χρυσός Φοίνικας Ταινίας Μικρού Μήκους: «All These Creatures»