Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του Cosmote History, του καναλιού της Cosmote TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 21.00 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Καβάλα.

Μια πόλη παλίμψηστο. Πότε ξεκινάει η ιστορία της περιοχής; Ποιοι είναι οι πρώτοι κάτοικοι; Ποια η σημασία της Νεάπολης στον αρχαίο κόσμο, ποια μνημεία παραμένουν μάρτυρες της ιστορίας, στους Φιλίππους και τη γύρω περιοχή; Πώς φτάνουμε στη σημερινή Καβάλα;

Καβάλα: μια διαδρομή από τους Φιλίππους ως το σύγχρονο καλλιτεχνικό παρόν

Η Χάιδω Κουκούλη μας δίνει όλες τις απαντήσεις, εστιάζοντας στα ευρήματα από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Γιατί έμεινε στην ιστορία η φράση του Βρούτου: «οψόμεθα εις Φιλίππους»;

Ο Θοδωρής Γρηγοριάδης αναδεικνύει τις πιο σημαντικές μνήμες, τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες που διαμορφώνουν το πολύκροτο μωσαϊκό της περιοχής, από το αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων ως την ένδοξη εποχή του καπνού και το σήμερα. Ο Θοδωρής Γκόνης μάς ξεναγεί στα επιβλητικά μουσουλμανικά μνημεία, στο Κάστρο και τις Καμάρες. Παράλληλα, μας μιλά για το Φεστιβάλ των Φιλίππων και το αρχαίο θέατρο της περιοχής, την «Επίδαυρο της Βόρειας Ελλάδας», όπως το αποκαλούν οι θεατρόφιλοι.

Με τον Μιχάλη Λυχούνα περιηγούμαστε στο Ιμαρέτ, που ιδρύει ο Μεχμέτ Αλή πασάς (ή Μοχάμεντ Αλι) το 1817 στη γενέθλια πόλη του. Με τον Κυριάκο Λυκουρίνο ανιχνεύουμε τα χρόνια μετά το 1922, τότε που η πόλη αλλάζει για μια ακόμα φορά «πρόσωπο», με τους πρόσφυγες να πρωταγωνιστούν.

Για την «Κόκκινη» Καβάλα και την πρωτοπορία του συνδικαλιστικού κινήματος των καπνεργατών μας μιλά ο Γιάννης Βύζικας. Η Σαπφώ Αγγελούδη εξιστορεί το παρελθόν που κρύβουν τα κτίρια- κοσμήματα, αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής κι ενθύμια της ένδοξης εποχής του καπνού. Με τον Διαμαντή Αξιώτη κουβεντιάζουμε για την Καβάλα μέσα από τη λογοτεχνία καθώς και για το πολιτισμικό προφίλ της περιοχής, με «κεντρική αρτηρία» σαφώς, το «Φεστιβάλ των Φιλίππων». Τέλος, ο Αργύρης Μπακιρτζής αφιερώνει στην πόλη του, ένα από τα τραγούδια, που’ χει γράψει γι’ αυτήν: «Κυριακή στην επαρχία/ με βροχή απ’ το πρωί/ φεύγει όλη η ζωή μας στο φαΐ και στη σιωπή».

Η εκπομπή του Cosmote History, του καναλιού της Cosmote TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω» εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr