Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του Cosmote History, του καναλιού της Cosmote TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στις 21.00 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Καλαμάτα.

Την πρωτοσυναντάμε στον Όμηρο, ως «Φαρές», μια από τις πόλεις που ‘ταξε προίκα ο Αγαμέμνωνας στον Αχιλλέα. Ο Νικόλαος Ζερβής μάς αφηγείται το μύθο. Η αρχαιολογική ανασκαφή του Πέτρου Θέμελη, μας αποκαλύπτει τη Μεσσήνη, τόπος με ισχυρή μνήμη και παγκόσμια σημασία- τα διασωθέντα μνημεία (από τα μεγαλύτερα ανασκαφικά και αναστηλωτικά έργα στην Ελλάδα) μαρτυρούν το ιστορικό μέγεθος της περιοχής.

Ελλάδα από το Α ως το Ω: Καλαμάτα

Οι Φαρές μετονομάζονται σε Καλαμάτα-Καλομάτα και η Πριγκίπισσα Ιζαμπώ ενισχύει με το μύθο της την εποχή της Ενετοκρατίας. Με τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο ανιχνεύουμε σημαντικές στιγμές: τα Ορλωφικά, η Φιλική Εταιρεία και η κήρυξη της Επανάστασης του 1821 συνδέονται άμεσα με την πόλη κι επιβεβαιώνουν την ιστορική της βαρύτητα.

Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, το αστικό τοπίο αλλάζει. Με τον Γιώργο Κυριακόπουλο κουβεντιάζουμε για το εμπόριο της σταφίδας και των άλλων τοπικών προϊόντων, τα οποία ενισχύουν την ντόπια οικονομία. Φυσικά η κοινωνική ζωή διανύει μια περίοδο ακμής. Στις αρχές του 1900 η Καλαμάτα αποτελούσε το πέμπτο, κατά σειρά σπουδαιότητας, λιμάνι της χώρας.

Βίκυ Μαραγκοπούλου

Βίκυ Μαραγκοπούλου

Με τον Χρήστο Παπαδημητρίου συζητάμε την υπεροχή της καρποφόρας καλαματιανής γης. «Η Κατοχή και ο Εμφύλιος αφήνουν βαθιά πληγή», υποστηρίζει ο άνθρωπος που έχει ζήσει την ιστορία από πρώτο χέρι, ο Νικόλαος Ζερβής. «Έχει όμως η Καλαμάτα μια δύναμη να ξεπερνάει τις ρωγμές» διατείνεται ο Σταύρος Μπένος. «Όπως κι αυτές που δημιούργησε ο σεισμός του 1986». Από τα συντρίμμια γεννήθηκε μια πόλη- πρότυπο πολιτισμού και ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης αναφέρει την «ευκαιρία» αλλαγής μετά από τη φυσική καταστροφή του ’86.

Γιώργος Κουρουπός

Γιώργος Κουρουπός

Ο Γιώργος Κουρουπός μάς μεταφέρει το κλίμα μιας όμορφης εποχής: η ισχυρή παρουσία του Μάνου Χατζιδάκι, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού– και η παγκόσμια σημασία του όπως μας την εξηγεί η Βίκυ Μαραγκοπούλου-, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλές ακόμα πρωτοπορίες δημιουργούν στην πόλη μια πλούσια πολιτισμική παρακαταθήκη. Ο Σταύρος Μπένος θυμάται τις μέρες του σεισμού αλλά και τις μέρες «πολιτισμού». Το νιώθεις, περπατώντας στην Καλαμάτα, στις πλατείες της και στην παραλία,  πως η πόλη έχει «οξυγόνο».

Ελλάδα από το Α ως το Ω: Καλαμάτα

Η εκπομπή του Cosmote History, του νέου καναλιού της Cosmote TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω» εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Οργάνωση παραγωγής: Γιούλη Παπαοικονόμου
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr