Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να ανοίξει μετά από 35 χρόνια τους κινηματογράφους στο πλαίσιο των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που επιχειρούν οι πρίγκιπες του υπερσυντηρητικού καθεστώτος. Οι πρώτες κινηματογραφικές αίθουσες θα ανοίξουν μέχρι τον Μάρτιο και πρόκειται να δημιουργηθούν μέχρι και 2.000 αίθουσες εντός 12 ετών.

Ο υπουργός Πολιτισμού, της Σαουδικής Αραβίας Awwad Alawwad, δήλωσε: «Αυτό σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή στην ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας στο βασίλειο. Το άνοιγμα των κινηματογράφων θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του ευρύτερου πολιτιστικού τομέα καθώς θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης και εμπλουτισμός των επιλογών ψυχαγωγίας».

Η ανακοίνωση ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά πολλοί εξέφρασαν ανησυχία για τη λογοκρισία που ασκείται καθώς η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις πιο αυστηρές και περιοριστικές χώρες στον κόσμο και κάθε είδους οικειότητα και αγάπη θεωρείται ταμπού και ηθική παραβίαση. Ο υπουργός πολιτισμού δε διευκρίνισε αν οι αίθουσες θα είναι διαχωρισμένες κατά φύλο. Πιστεύεται ότι ένας χαμηλός τοίχος θα χωρίζει τις γυναίκες από τους άντρες, καθώς οι αρχές δεν είναι ακόμα έτοιμες  να αντιμετωπίσουν το ταμπού της ανάμειξης μεταξύ των φύλων. Στη συντηρητική Σαουδική Αραβία πιστεύουν πως αν οι άνδρες και οι γυναίκες αναμειγνύονται διαφθείρονται οι αξίες τους.

Οι μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβάνουν και τη δυνατότητα των γυναικών να οδηγούν, μέτρο που θα εφαρμοστεί από τον επόμενο Ιούνιο. Μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατόν ούτε η είσοδός τους στα αθλητικά στάδια, ενώ στις περισσότερες δραστηριότητες θα πρέπει να έχουν τη συγκατάθεση ενός άνδρα κηδεμόνα.