Σε ηλικία 92 ετών έφυγε σήμερα (5/7/2018) από τη ζωή, ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης και συγγραφέας Κλοντ Λανζμάν, στην κατοικία του στο Παρίσι.

«Ο Κλοντ Λανζμάν απεβίωσε σήμερα το πρωί στην κατοικία του. Ήταν πολύ πολύ αδύναμος εδώ και κάποιες ημέρες», ανέφερε εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Gallimard με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας “Shoah” (Ολοκαύτωμα) σπούδασε Φιλοσοφία και υπήρξε εκδότης του θρυλικού πολιτικού – λογοτεχνικού περιοδικού Les Temps modernes. Οι παππούδες του ήταν Εβραίοι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, πράγμα που τον επηρέασε στο να εξετάσει την γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης, οι οποίοι ήταν και τα βασικά θύματα του Ολοκαυτώματος.

Τόσο με το “Shoah” το 1985, όσο και μετέπειτα με το “Ο τελευταίος των αδίκων” (2013), ο Λανζμάν αποτύπωσε τον πόνο και την ολοκληρωτική καταστροφή ενός πολιτισμού από τον εθνικοσοσιαλισμό.

Ο Λάνζμαν σκηνοθέτησε το “Shoah”, αυτό το ντοκιμαντέρ 9 1/2 ωρών για το Ολοκαύτωμα, χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε ένα καρέ από αποσπάσματα αρχείου. Πήρε συνεντεύξεις από επιζώντες, μάρτυρες και πρώην Ναζί (τους οποίους κινηματογράφησε κρυφά καθώς συμφώνησαν να δώσουν τη συνέντευξη μόνο με ήχο). Το στυλ του είναι πολύ αποτελεσματικό ζητώντας και την πιο μικρή λεπτομέρεια αφού προσθέτει πολλές άγνωστες πτυχές τρόμου στο πορτρέτο των γεγονότων της ναζιστικής γενοκτονίας. Δείχνει επίσης, ή μάλλον επιτρέπει σε ορισμένα από τα θέματά του να δείξουν, ότι ο αντισημιτισμός που οδήγησε στο θάνατο 6 εκατομμύρια Εβραίους στο Ολοκαύτωμα είναι ακόμη ζωντανός σε πολλούς ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν στη Γερμανία, την Πολωνία, και αλλού.

Από το 1952 έως το 1959 έζησε με τη Σιμόν Ντε Μποβουάρ. Το 1963 παντρεύτηκε την Γαλλίδα ηθοποιό Judith Magre. Χώρισαν το 1971 και έπειτα παντρεύτηκε ξανά, αυτή τη φορά με την Angelika Schrobsdorff, μία Γερμανό-Εβραία συγγραφέα, από την οποία πήρε το δεύτερο διαζύγιο για να κάνει τον τρίτο του γάμο με την Dominique Petithoryτου το 1995.