Μια έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου συγκεντρώνει 78 έργα ζωγραφικής του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Claude Monet που ερευνούν έργα αρχιτεκτονικής. O Μονέ, ο πιο διάσημος ζωγράφος για τις απεικονίσεις του φυσικού κόσμου και ιδιαίτερα για τα Νούφαρα, απεικόνισε τοποθεσίες και κτίρια, οι οποίες έδωσαν την ιδέα της σύνδεσής του με την αρχιτεκτονική στους επιμελητές της έκθεσης. Ο Μονέ ζωγραφίζει με απίστευτη σαφήνεια και αίσθηση του χώρου, τοπία, αγορές, κτίρια και εκκλησίες. Οι πίνακές του τονίζουν την αρχιτεκτονική της Ευρώπης του 19ου αιώνα.

Ανεμόμυλοι κοντά στο Zaandam, Claude Monet, 1871, Μουσείο Βαν Γκογκ

Ο Μονέ φιλοτεχνεί τον πίνακα το 1871, όταν είχε καταφύγει στις Κάτω Χώρες στη διάρκεια του Γαλλο-Πρωσικού πολέμου.

Η εκκλησία στο Varengeville και το φαράγγι του Moutiers, 1882

Ο Μονέ  επιστρέφει στην ακτή της Νορμανδίας, όπου μεγάλωσε, ζωγραφίζοντας μια εκκλησία και το δομημένο της περιβάλλον μέσα στη φύση, σκαρφαλωμένη στην κορυφή του βράχου, που της δίνει μια αίσθηση κλίμακας.

Η Boulevard des Capucines, Παρίσι, 1873

Αυτός ο πίνακας, που εμφανίζεται στην πόλη και στο σύγχρονο τμήμα της έκθεσης, απεικονίζει έναν δρόμο στο Παρίσι το 1873. Είναι μια σημαντική στιγμή στην ανάπτυξη του Παρισιού ως πόλη, κατά την περίοδο μετά την σχεδίαση της πόλης από τον διάσημο αρχιτέκτονα Οσμάν.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Saint-Lazare, 1877

Ο Μονέ συνήθιζε να ταξιδεύει με τραίνο και ζωγράφισε συνολικά τη La Gare Saint-Lazare δώδεκα  φορές. Χτίστηκε το 1837, με επέκταση κατά τη δεκαετία του ’50 και του ’60, ήταν ένα αρκετά σύγχρονο κτίριο για την εποχή.

Καθεδρικός ναός της Ρουέν: Η πύλη (Morning Effect), 1894

Μεταξύ του 1892 και του 1894 ο Mονέ ζωγράφισε τον καθεδρικό ναό στη Νορμανδία κάτω από πολλές διαφορετικές συνθήκες φωτός και καιρού, ενοικιάζοντας διαμερίσματα για να αποκτήσει διαφορετικές προοπτικές και μάλιστα σε μια περίπτωση τα δοκιμαστήρια ενός καταστήματος με γυναικεία ενδύματα.

Η έκθεση Monet & Architecture διαρκεί μέχρι τις 29 Ιουλίου 2018 στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Claude Monet, ‘The Grand Canal (Le Grand Canal)’, 1908 © Fine Arts Museums of San Francisco