Εδώ και χρόνια η τοπική κοινωνία της Κύθνου ζητά το δικό της μουσείο. Το κυκλαδονήσι ανάμεσα στη Τζιά και τη Σέριφο έχει ιδιαίτερη πολιτισμική και ιστορική ταυτότητα και πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς η θέση του βρισκόταν σε έναν από τους πιο σημαντικούς θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου. Ο Δήμος Κύθνου, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των κατοίκων παραχώρησε στο ΥΠΠΟΑ το νεοκλασικό κτήριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου, σε κεντρικό σημείο στη Χώρα. Στο υπόγειο – αποθήκη του κτηρίου στεγάζεται επί του παρόντος η Αρχαιολογική Συλλογή Κύθνου, η οποία δεν είναι επισκέψιμη.

Με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος  Χατζημάρκου, ενέταξε το Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», δημόσιας δαπάνης 750.000 ευρώ.

Screen Shot 2016-08-02 at 11.20.26 πμ

«Ο πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων στο νησί, καθώς και το γεγονός ότι ο οικισμός του Μαρουλά, που χρονολογείται την 9η χιλιετία, αποτελεί τον αρχαιότερο οικισμό με χτιστές κατασκευές στον ελληνικό χώρο και μάλιστα στην περιοχή του Αιγαίου, αποδεικνύουν την αναγκαιότητα ίδρυσης του Αρχαιολογικού Μουσείου. Συνεπώς, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η Κύθνος να γίνει τόπος αναφοράς αρχαιολογικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος», δήλωσε ο δήμαρχος Σταμάτης Γαρδέρης

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου θα περιλαμβάνει εκθέματα από τον μεσολιθικό οικισμό του Μαρουλά (9η χιλιετία π.Χ) και από άλλες προϊστορικές θέσεις, από την αρχαία πόλη και τη νεκρόπολη των ιστορικών χρόνων (Βρυόκαστρο), αλλά και από την «εκτός άστεως» ύπαιθρο χώρα των ιστορικών χρόνων. Επιπλέον, θα εκτεθούν και ευρήματα των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Kithnos_Vryokastro-8 (1)
 
Η Κύθνος συγκαταλέγεται στα νησιά του Αιγαίου που αυξάνουν σταθερά τον αριθμό των επισκεπτών τους κάθε χρόνο. Έτσι, στόχος είναι το μουσείο να προστατεύσει και να προβάλει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, αλλά και να αποτελέσει πόλο ζύμωσης, επικοινωνίας και εξέλιξης του κοινωνικού συνόλου, συνδυάζοντας την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και εκδηλώσεων, προσελκύοντας ένα μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών για να μάθουν και να θαυμάσουν τους πολύτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς.