Οι επισκέπτες της έκθεσης “Major Modigliani” ζητούν επιστροφή χρημάτων μετά την αποκάλυψη πως τα περισσότερα από τα έργα ήταν πλαστά. Η έκθεση στη Γένοβα έκλεισε νωρίτερα, καθώς υπήρχαν υποψίες για την αυθεντικότητα των έργων, ενώ ήδη 100.000 επισκέπτες είχαν περάσει το κατώφλι της.

Η αγωγή των επισκεπτών που ζητούν τα χρήματά τους σύμφωνα με τους Times of London έχει πάρει απρόσμενη τροπή, καθώς ανάμεσά τους βρίσκονται και άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει για την έκθεση από όλο τον κόσμο. Μάλιστα έχει ήδη δημιουργηθεί μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για δυσαρεστημένους επισκέπτες. Τα εισιτήρια της έκθεσης κόστιζαν 13 ευρώ.

Reclining Nude (Portrait of Céline Howard), ένα από τα έργα που θεωρούνται πλαστά.

Η έκθεση με τα έργα του Μοντιλιάνι άνοιξε στο Palazzo Ducale στη Γένοβα τον περασμένο Μάρτιο του 2017, αλλά έκλεισε εσπευσμένα τον Ιούλιο, αφού ένας τοπικός εισαγγελέας διέταξε την κατάσχεση 21 έργων που θεωρούνται πλαστά.

Ο συλλέκτης Carlo Pepi, που ήταν ο πρώτος που διατύπωσε τις υποψίες του για τα πλαστά έργα, είπε πως ακόμα και ένα παιδί θα μπορούσε να διακρίνει πως πρόκειται για απομιμήσεις. Τελικά, μετά από την εξέταση των έργων από εμπειρογνώμονες αποδείχθηκε πως 20 από τα 21 έργα που κατασχέθηκαν ήταν “κατάφωρα ψεύτικα”, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Portrait of Chaim Soutine, ένα από τα έργα που θεωρούνται πλαστά.

Portrait of Chaim Soutine, ένα από τα έργα που θεωρούνται πλαστά.

Το Palazzo Ducale Fondazione per la Cultura θα λάβει και το ίδιο μέτρα, καθώς με την έκθεση αυτή έχει πληγεί η αξιοπιστία του ιδρύματος.

Στην υπόθεση που θεωρείται απάτη εμπλέκονται ο Rudy Chiappini, επιμελητής της έκθεσης, ο Ούγγρος έμπορος τέχνης Joseph Guttmann, ο οποίος δάνεισε 11 από τους αμφισβητούμενους πίνακες και ο Massimo Vitta Zelman, πρόεδρος της MondoMostre Skira, της εταιρείας που διοργάνωσε την έκθεση.

Ο Μοντιλιάνι είναι ένας καλλιτέχνης που θεωρείται blue chip στο χώρο της τέχνης, έτσι τα έργα του πλαστογραφούνται συχνά. Ο Telegraph έγραψε ότι το σκάνδαλο της Γένοβας είναι “η κορυφή του παγόβουνου”.

Τα έργα του Μοντιλιάνι πωλούνται ολοένα και πιο ακριβά στις δημοπρασίες. Το περίφημο Nu Couché (1917-18) πωλήθηκε το 2015 για 170 εκατομμύρια δολάρια. Εκείνη την εποχή, ήταν ο δεύτερος πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.