«Έχουμε φύγει από το επίπεδο της ιδέας. Δεν μπορώ να κάνω καθόλου πίσω», μας έλεγε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος το μεσημέρι του Σαββάτου από μια πευκόφυτη δασική έκταση στην διασταύρωση ανάμεσα στο Λυγουριό και το θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου για το «Λύκειο Επιδαύρου», ένα αίτημα χρόνων για τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης ηθοποιών στο αρχαίο δράμα στην περιοχή, που τώρα είναι ξεκάθαρο πως μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Μια δασική έκταση 25 στρεμμάτων θα φιλοξενήσει το Λύκειο Επιδαύρου

Μια δασική έκταση 25 στρεμμάτων θα φιλοξενήσει το Λύκειο Επιδαύρου

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη τύπου για την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου αυτού σχολείου, για το οποίο ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είχε στο πλευρό του την αμέριστη, όπως φάνηκε, υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των άλλων φορέων, που συνδράμουν ώστε το καλοκαίρι του 2017 να δεχτεί τους πρώτους του σπουδαστές.

«Είναι σημαντική η δημιουργία κατασκήνωσης, επειδή θέλουμε οι σπουδαστές να εμπνέονται από το φυσικό περιβάλλον και να αποκτούν μια εμπειρία συνύπαρξης που θα προάγει τις αξίες της κοινότητας» τόνισε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, προσθέτοντας ότι «στοχεύουμε το Λύκειο να γίνει μια πηγή πνευματικής και αναπτυξιακής τόνωσης για ολόκληρη την τοπική κοινωνία, καθώς θα φέρει αυτό τον τόπο στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος».

Ήδη το Δασαρχείο της περιοχής έχει δώσει το πράσινο φως ώστε να μπορέσει ο Δήμος να παραχωρήσει την έκταση στο Φεστιβάλ. Στην συνέχεια θα γίνει δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για τη διαμόρφωση της έκτασης σε κατασκήνωση, που θα γίνει με φυσικά οικολογικά υλικά και σεβασμό στην αρχιτεκτονική της περιοχής και φυσικά στα ιστορικά μνημεία.

Ειδικά διαμορφωμένοι χώροι εντός της κατασκήνωσης θα φιλοξενούν τα εργαστήρια, τα οποία όμως θα αναπτυχθούν με μέτρο και κοντά σε μνημεία, όπως και στους πευκώνες και στα αλσύλλια στην ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή. Σε πολλά επίπεδα θα αξιοποιηθεί και το Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, που θα λειτουργεί και ως αμφιθέατρο του Λυκείου, φιλοξενώντας συνέδρια, ημερίδες και θεατρικές, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις με αφετηρία το πρόγραμμα του Λυκείου, ανοιχτές στο κοινό.

Το Λύκειο Επιδαύρου θα απευθύνεται σε σπουδαστές δραματικών σχολών και νέους ηθοποιούς, ενώ στην πορεία φιλοδοξεί να ανοίξει και σε νέους σκηνοθέτες, θεατρολόγους, μουσικούς, χορογράφους και χορευτές, θεατροπαιδαγωγούς. Οι πρώτοι φοιτητές θα εγκαινιάσουν το Λύκειο που θα λειτουργεί σε δύο δεκαπενθήμερες περιόδους (με έως 150 σπουδαστές κάθε φορά), στις 22 Ιουνίου 2017. «Στόχος είναι η λειτουργία του Λυκείου να συμπίπτει με το Φεστιβάλ, να συμπίπτει με το καλλιτεχνικό και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, να αλληλοσυμπληρώνονται και να εμπλουτίζει το ένα το άλλο», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του.

Κορυφαίες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχουν συνδέσει την πορεία τους με την έρευνα του αρχαίου δράματος, θα προσκληθούν να διδάξουν στο Λύκειο. Κάθε περίοδος θα αντιστοιχεί σε 170 ώρες διδασκαλίας περίπου. Ενώ, οι σπουδαστές που θα καταβάλλουν δίδακτρα, θα επιλέγονται με κριτήρια, σε συνεργασία με κορυφαίες σχολές διεθνώς. «Στόχος μας είναι να οργανωθούν ολόκληρα αφιερώματα σε παραδοσιακά θέατρα της Ανατολής, όπως της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, ώστε να ενισχύσουμε μια διαπολιτισμική προσέγγιση του αρχαίου δράματος», τόνισε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Το κόστος αναμένεται να φτάσει το ένα εκατομμύριο ευρώ. «Έχουμε ουσιαστικά εξασφαλίσει το χρηματοδοτικό εργαλείο στο οποίο θα ενταχθεί το Λύκειο για την εξεύρεση πόρων», δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης από την μεριά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, λέγοντας πως πρόκειται για μια «ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία που έρχεται να θεσμοθετήσει και να μορφοποιήσει μια προσπάθεια που είχε αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια με το ΥΠΠΟ, σε ό,τι αφορά το Αρχαίο Θέατρο, ξεκινώντας από την Σικυώνα και τον Θόδωρο Τερζόπουλο»,

Αλλά και ο Δήμος της Επιδαύρου στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στο πλευρό του Φεστιβάλ, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γκάτζιος. Ενώ και η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Άλκηστις Παπαδημητρίου, σε χαιρετισμό που απέστειλε, δήλωσε πως «η αρχαιολογική υπηρεσία ως θεσμικός φορέας προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει την υποχρέωση να σταθεί αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες που κοινωνικοποιούν το πολιτιστικό αγαθό και προβάλλουν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία ύψιστης σημασίας, όπως το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο».

Στη σημασία της συνένωσης δυνάμεων, αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο, Άλκηστις Κοντογιάννη. Δύο καθηγητές του τμήματος, ο Γιάννης Λεοντάρης και η Χριστίνα Ζώνιου, συνεργάζονται για την υλοποίηση του προγράμματος.

«Εμείς δεν θεωρούμε πως ξέρουμε τι είναι το αρχαίο δράμα», δήλωσε η θεατροπαιδαγωγός και «Λυκειάρχης» πλέον Τζωρτζίνα Κακουδάκη, συμπληρώνοντας, «θεωρούμε ότι αυτή η εντοπιότητα, με την έννοια της καλής τύχης, είναι μια κινητήριος δύναμη που μας έκανε να σκεφτούμε αυτό, να γίνει εδώ. Σε όλες τις επαφές που έχουμε ήδη με μια διευρυμένη ομάδα οργανισμών, δασκάλων, καλλιτεχνών, πάντα το θέμα μας είναι ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν διαρκή διάλογο. Να προσφέρουμε εδώ τον χώρο, τον τρόπο και την φιλοξενία για να μπορέσουμε να συζητήσουμε κάτι από κοινού».

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η ονομασία αυτού του εκπαιδευτικού κέντρου είναι Λύκειον. «”Λύκειο” είναι μια προϋπόθεση να γνωρίζεις τα βασικά. Να μπορείς, αφού το τελειώσεις, να έχεις πια εφόδια για να πηδάς στον κόσμο», κατέληξε, αναφέροντας έναν πρώτο κύκλο επαφών που είχε η ομάδα λίγες μέρες νωρίτερα στην Πίζα της Ιταλίας. «Όλοι οι ξένοι απορούσαν γιατί δεν υπήρχε από πάντα, κάτι τέτοιο εδώ».