Τον Μάρτιο του 2016 ήρθαν στο φως οι πρώτες πληροφορίες για μια κλοπή έργων τέχνης του Φράνσις Μπέικον, από το σπίτι του στενού του φίλου Χοσέ Καπέλο στη Μαδρίτη. Η κλοπή είχε συμβεί σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2015 και η αξία των έργων του διάσημου Βρετανού ζωγράφου ξεπερνούσε τα 25.000.000 ευρώ.

Η κλοπή θύμιζε κινηματογραφική ταινία, καθώς οι δράστες έδρασαν επαγγελματικά, είχαν παρακολουθήσει τις κινήσεις του συλλέκτη και εισέβαλαν στην οικία του χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, όταν εκείνος απουσίαζε. Όπως προέκυψε από τις έρευνες, το σχέδιό τους ήταν μελετημένο προσεκτικά, αφού γνώριζαν για το σύστημα συναγερμού, το οποίο κατάφεραν να απενεργοποιήσουν. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού έλειπε σε ταξίδι στο Λονδίνο. Εκτός από τους πίνακες, οι δράστες φέρεται να πήραν μαζί τους το χρηματοκιβώτιο και κοσμήματα.

Portrait of José Capelo, Galerie Gmurzynksa

Παρόλο που οι ειδικοί πίστευαν εξαρχής πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πουληθούν οι πίνακες παρανόμως, για μεγάλο χρονικό διάστημα οι έρευνες ήταν στο σκοτάδι. Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ερευνών, κλέφτες και κλεπταποδόχοι, αλλά οι πίνακες είχαν εξαφανιστεί.

Το πρώτο φως άρχισε να φαίνεται στην υπόθεση όταν οι ερευνητές έλαβαν ένα email από μια βρετανική εταιρεία που ειδικεύεται στην τέχνη προκειμένου να εξακριβωθεί η προέλευση ενός έργου του Μπέικον. Με τη βρετανική εταιρεία είχε επικοινωνήσει ένας  Καταλανός έμπορος έργων τέχνης που ζούσε στη βόρεια παραθαλάσσια πόλη του Sitges. Ο ίδιος είχε συμπεριλάβει στην αλληλογραφία του με το βρετανικό οίκο φωτογραφίες με πίνακες που  υποτίθεται ανήκαν στον Μπέικον και ζητούσε να μάθει αν τα έργα έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα. Η εταιρία τού επιβεβαίωσε ότι οι πίνακες είχαν κλαπεί.

Η εξέταση των μεταδεδομένων των φωτογραφιών, αποκάλυψε τον τύπο της κάμερας που χρησιμοποιήθηκε, στοιχείο που επέτρεψε στην αστυνομία να εντοπίσει τον αποστολέα και να αποκαλύψει τη σύνδεσή του με έναν έμπορο τέχνης που εδρεύει στη Μαδρίτη.

Francis Bacon

Η αστυνομία δυο χρόνια μετά την κλοπή, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες, ότι βρέθηκαν τρεις από τους πέντε πίνακες του Βρετανού ζωγράφου, λύνοντας ένα μέρος του μυστηρίου της κλοπής, η οποία θεωρείται μια από τις σημαντικότερες κλοπές έργων σύγχρονης τέχνης στην Ισπανία.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τρεις πίνακες ανακτήθηκαν», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαιώνοντας πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα El Pais. Η εκπρόσωπος δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τον τόπο και τον χρόνο που κατέστη δυνατή η ανάκτηση των πινάκων, διευκρινίζοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας από τους πίνακες βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες κι οι άλλοι δύο πολύ πρόσφατα. Ο ιδιοκτήτης των έργων Χοσέ Καπέλο, ήταν ο τελευταίος έρωτας του Μπέικον, έναν άνδρα με τον οποίο ο μεγάλος ζωγράφος είχε αισθηματική σχέση επί τέσσερα χρόνια και τον οποίο επίσης ζωγράφισε.