Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου στις 20:00, με ομιλητή τον κ. Επαμεινώνδα Χρήστου, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Ξεκινώντας από κάποια στοιχεία για το ζελατινοειδές πλαγκτό όπου ανήκουν, θα μιλήσουμε για τον κύκλο ζωής των μεδουσών, τη θέση τους στην τροφική αλυσίδα και τα είδη των μεδουσών που εμφανίζονται πιο συχνά στις ελληνικές θάλασσες. Πού οφείλεται η αύξηση της εμφάνισης των σμηνών μεδουσών στον παγκόσμιο ωκεανό; Ποιες είναι οι επιδράσεις τους στο οικοσύστημα; Ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργούν, και ποια «οφέλη» μπορούν να προσφέρουν; Πώς τσιμπούν οι μέδουσες και πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Ο ομιλητής
Ο Επαμεινώνδας Χρήστου είναι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ωκεανογραφία στο διατμηματικό μεταπτυχιακό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το ίδιο Πανεπιστήμιο έλαβε και το διδακτορικό του σχετικά με την παραγωγή του μεσοζωοπλαγκτού στον Σαρωνικό Κόλπο.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο ζωοπλαγκτό (ειδικότερα στα κωπήποδα και στο ζελατινοειδές πλαγκτό) σχετικά με οικολογία, φυσιολογία και παραγωγή. Έχει εργαστεί σε διάφορες περιοχές (Μεσόγειος, Σκάγερακ, Σουηδικά φιόρδ) σε ροές ύλης και ενέργειας συνδεδεμένες με το ζωοπλαγκτό. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιστημονικές επιτροπές ενώ έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και διεθνή προγράμματα του ΕΛΚΕΘΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Cafe Scientifique είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες γίνονται μια φορά το μήνα, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας (χωρητικότητα: περίπου 80 άτομα).

Ομιλία Cafe Scientifique
Τετάρτη 27 Ιουνίου
Ώρα προσέλευσης: 20:00