Έχει σημάνει οριστικά τέλος εποχής για τα θερινά θέατρα της Αθήνας. Οι αθηναϊκές σκηνές, που επί πολλές δεκαετίες, μεταπολεμικά έγραψαν την ιστορία του αθηναϊκού θεάματος, η κατ΄εξοχήν ψυχαγωγία των κατοίκων της πόλης, αλλά και των επισκεπτών της από την επαρχία, των θεατρικών τουριστών, είναι πια αστικά ερείπια ή έχουν δοθεί σε άλλες χρήσεις. «Παρκ», «Μετροπόλιταν», «Μπουρνέλη», «Αθήναιον», «Μινώα», «Σμαρούλα», «Αλίκη», «Ρουαγιάλ», «Απόλλων», «Αναλυτή», «Λουζιτάνια», «Ακρόαμα», «Άλσος», «Αττικό Θέατρο», «Φλορίντα», «Γρανάδα».

Θέατρο Αθήναιον

Οι μικρές οάσεις ψυχαγωγίας, σαν θερινοί κήποι, φιλοξενούσαν κυρίως κωμωδίες, λαϊκά θεάματα, επιθεωρήσεις. Αλλά και έργα όπως η «Οδός Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι, το καλοκαίρι του ’62 στο Μετροπόλιταν, η «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη στο Παρκ, ενώ μια δεκαετία αργότερα, το 1973,  ανέβηκε στο Αθήναιον το «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Το Αθήναιον ήταν στα χέρια του επιχειρηματία Γιώργου Λεμπέση από το 1987 έως το 2003 και ανέβασε ακριβές και εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις όπως η «Όπερα της Πεντάρας» και το «Βιολιστή στη Στέγη».

Θέατρο Αθήναιον

Οι συνήθειες άλλαξαν, η Αθήνα έγινε πιο ζεστή, ο κόσμος κάλυψε αλλιώς τις ανάγκες του για θέαμα, το κέντρο άρχισε να υποφέρει από την οικονομική κρίση και την υποβάθμιση, τα θερινά θέατρα τελείωσαν και τη θέση τους πήραν τα θερινά φεστιβάλ. Η τελευταία παράσταση στο Αθήναιον ήταν η επιθεώρηση «Πού πας, ρε Γιωργάκη, με τέτοιο καιρό;». Ο επιχειρηματίας είχε αναγκαστεί να βάλει σεκιούριτι για να προστατεύονται οι θεατές από πιθανούς κλέφτες και ναρκομανείς. Έτσι έκλεισε ένα από το πιο ιστορικά θέατρα της Αθήνας, άδοξα, με τα σκηνικά της τελευταίας παράστασης, τον Γιώργο Παπανδρέου να προσπαθεί να ισορροπήσει σε μια αγριεμένη θάλασσα, να σαπίζουν. Στον ερειπωμένο του χώρο που ανήκει στην Τριάντειο Επαγγελματική και Βιομηχανική Σχολή Πατρών και μισθώθηκε στην Boissée Finances, θα ανεγερθεί μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα 377 κλινών, με ορίζοντα λειτουργίας προς το τέλος του 2018 και μία επένδυση, η οποία θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Αυτή η τελευταία ματιά στο σάπιο εσωτερικό του, είναι ένας αποχαιρετισμός σε μια ολόκληρη εποχή που τελείωσε οριστικά.

Θέατρο Αθήναιον Θέατρο Αθήναιον

Θέατρο Αθήναιον

Θέατρο Αθήναιον

Θέατρο Αθήναιον

Θέατρο Αθήναιον Θέατρο Αθήναιον

Θέατρο Αθήναιον

Θέατρο Αθήναιον

Θέατρο Αθήναιον Θέατρο Αθήναιον Θέατρο Αθήναιον Θέατρο Αθήναιον Θέατρο Αθήναιον Θέατρο Αθήναιον Θέατρο Αθήναιον Θέατρο Αθήναιον Θέατρο Αθήναιον Θέατρο Αθήναιον Θέατρο Αθήναιον Θέατρο Αθήναιον

Θέατρο Αθήναιον