Ας ξεκινήσουμε την ανάγνωση της συνέντευξης με ένα τεστ γνώσεων. Πόσοι γνωρίζουμε τι είναι το μικροκλίμα; Σύμφωνα με το λεξικό, το μικροκλίμα είναι μια τοπική ζώνη όπου το κλίμα διαφέρει από αυτό της ευρύτερης περιβάλλουσας περιοχής. Για παράδειγμα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τα 170 στρέμματα γης τα οποία καλύπτει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και το 400×30 μέτρα διαστάσεων τεχνητό Κανάλι, που διασχίζει κατά μήκος την Εσπλανάδα, δημιουργούν ένα μικροκλίμα στην ευρύτερη περιοχή.

Χωρίς να έχουν συνδέσει άμεσα στο μυαλό τους την κρυφή αυτή σχέση του αρχιτεκτονικού επιτεύγματος του Ρέντσο Πιάνο και της ομάδας του, ο Γιάννης Ιασωνίδης, η Στέλλα Κάλτσου και η αφρόκρεμα των συνθετών ηλεκτρακουστικής μουσικής της χώρας, παρουσιάζουν από το Μάιο και κάθε μήνα τα “Μicroclimata” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Διαβάστε τις σκέψεις που μοιράστηκαν μαζί μας ο Σάββας Μεταξάς και ο Σπύρος Εμμανουηλίδης, απευθείας από τη Θεσσαλονίκη, λίγες ημέρες πριν παρουσιάσουν την πολυεπίπεδη, ηχητική τους σύνθεση στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ.

Σάββας Μεταξάς - Σπύρος Εμμανουηλίδης

Τι είναι τα Μicroclimata και πώς συναντούν το δικό σας ήχο;
Τα Μicroclimata αποτελούν μια εκφραστική οντότητα, η οποία λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με σκοπό τη δημιουργία μιας ξεχωριστής οπτικοακουστικής εμπειρίας, που βρίσκεται σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά παράλληλα δημιουργεί τις δικές της ιδιαίτερες συνθήκες. Η μουσική που συνθέτουμε βασίζεται στη λεπτομέρεια του ήχου, εκμεταλλεύεται τόσο την ηρεμία, όσο και την ένταση και τον τρόπο που αποτυπώνεται στον εκάστοτε χώρο. Τα μικροκλίματα είναι μια πρόκληση, αλλά και μια ιδανική συνθήκη για εμάς.

Πώς περιγράφεται με λίγα λόγια αυτό που θα παρουσιάσετε στο ΚΠΙΣΝ;
Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πολυεπίπεδη σύνθεση, άλλες φορές ήσυχη και λεπτομερής, άλλες φορές ρυθμική και ηλεκτρικά φορτισμένη.

Πώς επιλέξατε το χώρο της Αγοράς;
Μας προτάθηκε από τον Γιάννη Ιασωνίδη να δημιουργήσουμε μια σύνθεση στο χώρο της Αγοράς και εμείς αποδεχτήκαμε. Η αρχιτεκτονική του χώρου σε συνδυασμό με την ηχητική εγκατάσταση και τις αντηχήσεις που δημιουργούνται από τους τρεις κτιριακούς όγκους που περιβάλλουν την Αγορά, θα αποτελέσουν το μικροκλίμα/ηχείο, μέσα στο οποίο θα εκτελέσουμε τη σύνθεση που έχουμε ετοιμάσει.

Σάββας Μεταξάς - Σπύρος Εμμανουηλίδης

Αν το Κέντρο Πολιτισμού ήταν ήχος ποιος θα ήταν αυτός;
Ένας ήχος σε εξέλιξη.

Σάββα θα μπορούσες να δημιουργήσεις ένα μικροκλίμα χωρίς τον Σπύρο;
Με τον Σπύρο συμπληρώνουμε σχεδόν μία δεκαετία κοινής ενασχόλησης με τη μουσική, από τις πρώιμες καθαριστικές μπάντες στους Good Luck Mr. Gorsky φτάνοντας στο σήμερα. Νομίζω πως είναι πιο δημιουργική και διασκεδαστική η διαδικασία της από- κοινού παραγωγής μουσικής. Θα μπορούσα, αλλά ως ντουέτο είναι προτιμότερο.

Σπύρο θα μπορούσες να δημιουργήσεις ένα μικροκλίμα χωρίς το Σάββα;
Η κοινή μας μουσική πορεία με τον Σάββα διατηρείται χρόνια τώρα, μέσω της Granny Records και των μουσικών σχημάτων που συμμετείχαμε στο παρελθόν. Η συνεργασία μας ως ντουέτο, είναι μια πολύ όμορφή και δημιουργική διαδικασία. Θα μπορούσα να δημιουργήσω το δικό μου μικροκλίμα, παρόλα αυτά με χαροποιεί ιδιαίτερα που πραγματοποιούμε αυτό το εγχείρημα μαζί.

Σάββας Μεταξάς - Σπύρος Εμμανουηλίδης

Τι κλίμα έχει η Θεσσαλονίκη;
Εύκρατο Βαλκανικό.

Γιατί να έρθουμε την Πέμπτη 1 Ιουνίου  στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ;
Γιατί θα βιώσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχητική εμπειρία, την οποία θα παρουσιάσουμε live και θα δείτε την Αγορά φωτισμένη από την Στέλλα Κάλτσου, την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού.

Η σειρά μουσικών εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ που εγκαινιάστηκε το Μάιο και συνεχίζεται την Πέμπτη 1η Ιουνίου στο χώρο της Αγοράς. Σειρά έχουν οι Σάββας Μεταξάς και Σπύρος Εμμανουηλίδης, οι οποίοι συνδυάζοντας ηχογραφήσεις τοπίου και ιντερλούδια από συνθεσάιζερ, θα μετατρέψουν την Αγορά του ΚΠΙΣΝ από κοινό τόπο συνάντησης, σε χώρο ακρόασης και αλληλεπίδρασης φωτός και ήχου.

Info:

Microclimata 2: Σάββας Μεταξάς- Σπύρος Εμμανουηλίδης |Πέμπτη 1 Ιουνίου, 21:15 | Αγορά, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος