Με βλέμμα προς τον ουρανό, από τη κορυφή του Έβερεστ και στα άστρα μέσα από το τηλεσκόπιο του Δωρίδη, αυτό το ΣΚ οι μικροί μας φίλοι θα απολαύσουν δράσεις που συνδυάζουν αστροπαρατήρηση, αναδρομή στο παρελθόν με την Τέχνη του Φειδία αλλά και τα χρυσά χρόνια του Περικλή. Ταυτόχρονα θα πειραματιστούν με τις εκρήξεις αλλά και θα ταξιδέψουν στη Βενετία της ιστορίας του Σαίξπηρ, θα απολαύσουν ταινίες «πανικού» αλλά και ιστορίες για αγρίους – και όλα αυτά τρώγοντας ….σοκολάτα.

«Η πραγματική μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία» – Ρολάν Μπαρτ

~

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, 13.00
Ο Γκάρης – Βιβλιοπωλείο Ιανός
Παιδιά 6+

Διαδραστική παρουσίαση του νέου βιβλίου Ο Γκάρης από τις εκδόσεις Πατάκης, της Τασούλα Επτακοίλη σε εικονογράφηση της Στέλλας Στεργίου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βαγγέλης Ηλιόπουλος συγγραφέας-εκπαιδευτικός, Ηλίας Μαγκλίνης δημοσιογράφος-συγγραφέας ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς.

Παράλληλα για τους μικρούς φίλους θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι με δραστηριότητες εμπνευσμένες από το βιβλίο.

Είσοδος ελεύθερη
Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, 12.00
Εκρηκτική επιστήμη – Ίδρυμα Ευγενίδου
Παιδιά 10+

Εργαστήριο πειραμάτων για να γνωρίσουν, μικροί και μεγάλοι, τη φυσική και τη χημική υπόσταση των εκρήξεων. Μεταξύ άλλων, έρχονται σε επαφή με τις ιδιότητες των αερίων χρησιμοποιώντας μπαλόνια και βλέπουν πώς μεταμορφώνεται ένα απλό πλαστικό μπουκάλι σε πύραυλο. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα μυστικά που κρύβονται πίσω από εντυπωσιακές εκρήξεις και απαντούν σε ερωτήματα όπως: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του μπαρουτιού και του δυναμίτη, πώς δημιουργούνται τα διαφορετικά χρώματα φωτιάς, πώς ένας δράκος εκπνέει φλόγες;

Εισηγητές : Στέλλα Κρητικού, Δημήτρης Σταθόπουλος, Μαρία Ντερτιλή, Κώστας Μουστάκας
Διάρκεια 60 λεπτά
Εισιτήριο: 6,00 Ευρώ για τους ενήλικες και 4,00 Ευρώ για τα παιδιά

Το εργαστήριο επαναλαμβάνεται στις 16.00, και την Κυριακή τις ίδιες ώρες
Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387 – 175 64 Π.Φάληρο – Τηλ: 210 9469600

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, 18.00
Του ουρανού τα μυστικά – Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Παιδιά 6+

Μια παράσταση αφήγησης που πραγματοποιείται κάτω από τον θόλο του τηλεσκοπίου Δωρίδη. H ομάδα αφήγησης «Χείλια Λένε Παραμύθια» (Πέγκυ Καραγιάννη και Καλλιόπη Λιαδή) παρουσιάζει μύθους και παραμύθια που μας ταξιδεύουν στον ουράνιο θόλο και μας καλεί να ανακαλύψουμε “Του ουρανού τα μυστικά”. Την αφήγηση συνοδεύει ο μουσικός Φώτης Μυλωνάς με ήχους φλάουτου, κιθάρας και μικρών κρουστών.

Αρχαιοελληνικοί μύθοι, δύο λαϊκά παραμύθια, παραδοσιακά ναναρίσματα και ατμοσφαιρικοί μελωδικοί ήχοι θα μας μεταφέρουν στη σκηνή του ουρανού. Πρόκειται για μια ονειρική και ατμοσφαιρική διαδρομή και όλοι γινόμαστε συνταξιδιώτες με οδηγούς τ΄ αστέρια.

Ακολουθεί παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο.

Διάρκεια αφήγησης: 60 λεπτά
Διάρκεια αστροπαρατήρησης: 45 λεπτά περίπου

Γενική είσοδος: 10 ευρώ (μειωμένο-ομαδικό 7,5 ευρώ). Κρατήσεις θέσεων 210 3490160 και 210 3490036 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14:00 Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 19:00-20:30).
Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θησείο

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, 12.00
Γλυκάκι να προσφέρουμε; – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Για όλη την οικογένεια

Κρυμμένος θησαυρός που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σοκολάτας. Μικροί και μεγάλοι περιηγούνται στους χώρους του παλιού εργοστασίου, ξετρυπώνουν κρυμμένες πληροφορίες και απαντούν σε γρίφους για να «ξεκλειδώνουν» όλα του τα… γλυκά μυστικά. Ξεκινώντας από το Industrial Gas Museum Shop μικροί και μεγάλοι παίρνουν το kit και ξεκινούν το πιο γλυκό παιχνίδι εξερεύνησης, ανακαλύπτοντας την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου! Παράλληλα, ανακαλύπτουμε τις πιο ενδιαφέρουσες γωνίες του φεστιβάλ, το μεγάλο σοκολατένιο σιντριβάνι και το μουσείο σοκολάτας μέσα από μια απολαυστική διαδρομή γεμάτη λιχουδιές!

Διάρκεια 2 ώρες
Σημείο Έναρξης: Industrial Gas Museum Shop
Αριθμός συμμετεχόντων: Έως 50 οικογένειες
*Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Γενική Είσοδος στο Φεστιβάλ : 3€

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, 12.30
Υλικά και εργαλεία στο εργαστήρι του Φειδία – Ελληνικός Κόσμος
Παιδιά 5+

Διαδραστικό εργαστήριο που συνδυάζει την τέχνη και τη γνώση. Μάρμαρο, χρυσός, ελεφαντόδοντο αρκούν για να δώσει ζωή στα έργα του ο ξακουστός γλύπτης. Ο Φειδίας έκανε “θαύματα”. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον γλύπτη και θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, χρησιμοποιώντας την τεχνική decoupage. Αρχικά θα ανακαλύψουν τα έργα του Φειδία και στη συνέχεια και άλλα σημαντικά γλυπτά του αρχαίου κόσμου από τον 7ο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Θα εξετάσουν τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα, τις διαφορετικές τεχνικές αλλά και το τι απεικονίζουν.

Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά. Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση Τ. 212 254 0000

Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254 177 78 Ταύρος

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, 14.00
Εικαστικό εργαστήριο – Str eaters
Παιδιά 4+

Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Str.Eaters, το νέο street food project της Καρύτση, ώστε παιδιά και γονείς να απολαμβάνουν τα μεσημέρια τους με δημιουργικό τρόπο.

Το εργαστήριο διοργανώνεται από καλλιτεχνικό εργαστήριο το OnTheCanvas, τα Σάββατα και τις Κυριακές το μεσημέρι από τις 14.00-17.00
Κόστος συμμετοχής 12,00 Ευρώ

The Str.Eaters, Καρύτση 7 (είσοδος και από την πλατεία και από την οδό Καρύτση)

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, 17.00
Ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης – Athens for Kids
Παιδιά 8+

Μια ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης ένα ταξίδι στην Αρχαία Αθήνα του Κέκροπα και του Περικλή. Η ξενάγηση έχει θέμα «Από τον Κέκροπα στον Περικλή. Η πορεία προς την κορυφή». Μια απόλυτα οικογενειακή ξενάγηση για το απόγευμα της Κυριακής.

Διάρκεια 1.5 ώρα
Κόστος 9 ευρώ/άτομο. Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται το εισιτήριο του μουσείου 5 ευρώ για κάθε ενήλικα
Δηλώστε συμμετοχή στο email:info@athensforkids.com με το τηλ επικοινωνιας.

Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15

Προβολές ταινιών

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, 18.30
Έβερεστ – Ίδρυμα Ευγενίδου
Παιδιά 12+

Ψηφιακή προβολή στο θόλο του Πλανηταρίου που έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις και έχει κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις εισιτηρίων όλων των εποχών στην κατηγορία ταινιών Θόλου με τις συγκλονιστικές εικόνες από το παγωμένο όσο και εντυπωσιακό βουνό.

Το «Έβερεστ» είναι μια εμπνευσμένη παραγωγή που παρακολουθεί τη δραματική αλλά και αληθινή ιστορία κατάκτησης της «στέγης του κόσμου», σε ύψος 8.848 μέτρων, λίγες μόνο ημέρες μετά την περιβόητη τραγωδία του 1996 όταν 8 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους κάνοντας την ίδια προσπάθεια. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο αφού πετυχαίνει να μας μεταφέρει, και ταυτόχρονα να μας μιλήσει για τις σωματικές και διανοητικές ικανότητες ενός ορειβάτη, ενώ αποδεικνύει πως το πνεύμα της αποφασιστικότητας, της αισιοδοξίας και της συντροφικότητας μπορεί να οδηγήσει σε θαυματουργά επιτεύγματα.

H ταινία προτείνεται για ενήλικες και παιδιά Γυμνασίου και άνω.

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387 – 175 64 Π.Φάληρο – Τηλ: 210 9469600

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου Νοεμβρίου, 12.00
Kinder Docs – All this panic – Μουσείο Μπενάκη
Παιδιά 13+

Μια αποκαλυπτική ταινία για τους νέους σήμερα και την εφηβεία, που γυριζόταν επί τρία χρόνια, παρακολουθώντας μια ομάδα νέων στη Νέα Υόρκη από τα 15 έως τα 18. Σχέσεις, φιλίες, σχολείο, σπουδές, όνειρα, δυσκολίες, αποτυπώνονται σε μια ανεξάρτητη αμερικανική παραγωγή σε ελληνική πρεμιέρα μετά την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Tribeca. Με σπουδές καλλιτεχνικής φωτογραφίας, οι δημιουργοί αναδεικνύουν με πολύ ιδιαίτερο τρόπο προσωπικές στιγμές ανακάλυψης και φιλίας, θυμίζοντας στους ενήλικους θεατές πόσο δύσκολο είναι συχνά το να μεγαλώνεις.

Τα παιδιά στην ταινία ανακαλύπτουν ότι τα πάντα, μικρά και μεγάλα, συνδέονται. Μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις στη φύση, με αθώες, απλοϊκές ερωτήσεις, προσπαθούν να βρουν απάντηση στο μεταφυσικό ερώτημα: «Ποια είναι η θέση μας στο σύμπαν;»

Βραβεία(επιλογή): Best Documentary Feature Nominee Tribeca Festival 2016, Grierson award Nominee London Film Festival 2016.

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τη Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια
Στα αγγλικά και ελληνικούς υπότιτλους – Η.Π.Α., 2016, Διάρκεια 79′

Το KinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Περιλαμβάνει προβολές και δράσεις, καθημερινές για σχολεία και σαββατοκύριακο για όλη την οικογένεια και το κοινό. Το φεστιβάλ διαρκεί έως και το Μάιο 2019 και απευθύνεται σε παιδιά και νέους από 9 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και σε όλους όσοι αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Θεατρικές παραστάσεις

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, 11.30
Ο Έμπορος της Βενετίας – Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Παιδιά 5+

Θεατρική παράσταση που βασίζεται στο κλασικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ό Έμπορος της Βενετίας» και που αν και αποτελεί μέρος του κωμικού έργου του μεγάλου δραματουργού, διαθέτει δραματικά και φορτισμένα συγκινησιακά στοιχεία, με μια μεγάλη γκάμα σε περιεχόμενα αφού μιλάει τελικά για τα πάντα – για τη δικαιοσύνη, τη διαφορετικότητα, το χρήμα, αλλά και την αγάπη, την πίστη και τη δύναμη της φιλίας, μιλά για αξίες πανανθρώπινες και ζητήματα διαχρονικά που αφορούν μικρούς και μεγάλους.

Μια όμορφη και ολοκληρωμένη παράσταση, που εύκολα μπορεί να απολαύσει ένα παιδί μικρής ηλικίας και που σίγουρα δε θα πρέπει να μας φοβίζει λόγω της καταγωγής του από ένα κλασικό ρεπερτόριο. Απεναντίας. Είναι μια συγκροτημένη και άκρως ευχάριστη και διασκεδαστική παιδική παράσταση, με πλοκή, νοήματα, μουσική, μεστό κείμενο και χιούμορ ζυγισμένο σωστά. Μια παράσταση που θα κερδίσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό μικρό θεατή.

Συγγραφέας: Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθέτης: Ελένη Βλάχου
Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Λάγκος – Δημήτρης Γκουτζαμάνης (διπλή διανομή), Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Κλείτος Κωμοδίκης, Άννα Μαντά, Αγγελική Παναγιωτοπούλου, Μαριάννα Παπαθανασίου, Ουσίκ Χανικιάν
Μουσικός επί σκηνής: Ηλίας Βαμβακούσης

Παραστάσεις: Κυριακές 11:30 & 15:00, καθημερινές για σχολεία
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 10€
ΑΜΕΑ/ Άνεργοι / Πολύτεκνοι : 7€
Ειδικές τιμές για συλλόγους και σχολεία

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Λεωφ. Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, 19.30
Μικρές Ιστορίες για Αγρίους – Μικρό Εθνικό Θέατρο
Παιδιά 10+ και έφηβοι

Θεατρική παράσταση που αποτελεί μια σύνθεση πάνω σε σύντομες ιστορίες του σπουδαίου σύγχρονου Γάλλου συγγραφέα και παιδαγωγού Μπερνάρ Φριό, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Σαββίδου. Μικρές ιστορίες της καθημερινής ζωής, των σχέσεων και των συγκρούσεων της νεανικής μας ηλικίας, ζωντανεύουν με χιούμορ και φαντασία.

-Άμα δεν έχεις facebook υπάρχεις;
-Ρε, εγώ ξέρω έναν που δεν έχει facebook και υπάρχει!!! Αλλά έχει instagram! lol!
-Όταν γράφω «xaxaxa» στο messenger, γελάω; Κι αν δεν το γράφω, μπορώ να γελάω;
-Μόκο γι’ αυτά! Παρά μας ζαλίζουν με τον
«τετελεσμένο μέλλοντα».
-Καλός ο «τετελεσμένος μέλλων», αλλά ποιο είναι το δικό μας μέλλον; Θα έχουμε εμείς μέλλον;

Οι ιστορίες του Φριό πηγάζουν από ένα σπάνιο χάρισμα να θίγει τα πιο σημαντικά, τα πιο μεγάλα κι ευαίσθητα ζητήματα με τρόπο ανάλαφρο που όμως δεν στερείται βάθους. Με την τολμηρή και ευαίσθητη ματιά τους, με την ελαφράδα και το χιούμορ τους διαπραγματεύονται θέματα της καθημερινής ζωής, των σχέσεων, των ανακαλύψεων, των μυστικών και των συγκρούσεων της νεανικής μας ηλικίας. Αποτελούν εξαιρετική βάση για τη δημιουργία μιας παράστασης που φιλοδοξεί να προσδώσει πολύχρωμη φωνή σε όσα, καμιά φορά, με δυσκολία λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του εφηβικού μας δωματίου.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ ενήλικες, 7€ εφηβικό
Β΄εξώστης 5€ (ενιαίο)

Μικρό Εθνικό Θέατρο, Ισόγειο Rex

μικρές ιστορίες για αγρίους