21 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και 18 χρόνια Camera Zizanio. Δυο ενηλικιώσεις μαζί, δηλαδή, αν πάμε και με την παλιότερη νομοθεσία! Κάθε χρόνο, κάτι πολύ ωραίο γίνεται στον Πύργο – αλλά και σε άλλες πόλεις της Ηλείας, σιγά σιγά. Κάτι απ’ το οποίο θα μπορούσε να μάθει όλη η χώρα. Δεν ξέρω αν τα παιδιά του Πύργου, οι οικογένειες και τα σχολεία τους έχουν καταλάβει πόσο μεγάλη τύχη έχουν να είναι μέρος αυτού του φεστιβάλ κάθε χρόνο.

Γυρίσματα στον Πύργο!

Μπορείς να το προσπεράσεις, να κάνεις σαν να μην κατάλαβες, να μην ασχοληθείς καθόλου και να μη συμμετέχεις σε κανένα εργαστήρι, προβολή, δράση, ταινία. Να μη φτιάξεις βίντεο με τα παιδιά που έχουν έρθει απ’ όλο τον κόσμο, να μη συμμετέχεις σε εργαστήρι animation, να μη γίνεις κριτής σ’ ένα διαγωνιστικό τμήμα, να μη γίνεις ρεπόρτερ του Zizanio News. Όμως θα είναι κρίμα – και βλακεία! Γιατί αν πάρεις λίγο μυρωδιά τι συμβαίνει και τι σημαίνει να συμμετέχεις έστω και λίγο, μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή και να σου ανοίξει ένα παράθυρο σ’ έναν πρώην «τυφλό» τοίχο. Ξέρω πολλούς που την έπαθαν έτσι, εμού συμπεριλαμβανομένης που δεν ξεκολλάω 11 χρόνια τώρα. Κι έτσι ξαναπήγα φέτος. Μια χρονιά με πολλά καινούρια πράγματα κι έναν αέρα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Τελετή έναρξης στο κινηματοθέατρο Απόλλων

Οι «τρεις σωματοφύλακες» του φεστιβάλ, ο Δημήτρης Σπύρου, ο Νίκος Θεοδοσίου και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος υποδέχτηκαν και φέτος παλιούς και νέους φίλους του φεστιβάλ, μικρούς και μεγάλους.  Με νέα εφόδια αυτή τη φορά, αφού στις αρχές του 2018 υπογράφτηκε τριετής προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ένα αίτημα που εκκρεμούσε χρόνια τώρα.

Ο Δημήτρης Σπύρου με νέους του φεστιβάλ

Λίγο μετά, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εγκατάσταση του Φεστιβάλ Ολυμπίας στις πρώην αποθήκες του ΑΣΟ (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός), έναν πολύ ενδιαφέροντα πλην εγκαταλελειμμένο χώρο στο κέντρο της πόλης. Για να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και δημιουργίας κατάλληλης υποδομής, θα διατεθεί ένα κονδύλι από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Πολιτισμού. Όμως (και εδώ πάει η ‘συγκρατημένη’ αισιοδοξία), όπως ανέφεραν οι διοργανωτές και δημοσίως στην τελετή έναρξης, οι γνωστές γραφειοκρατικές εμπλοκές καθυστερούν και περιπλέκουν τα πράγματα. Ας ελπίσουμε ότι οι υποσχέσεις που ακούστηκαν, επίσης δημοσίως στον Πύργο, από εκπρόσωπο του κοινοβουλίου, για άμεση δρομολόγηση του ζητήματος, θα υλοποιηθούν!

Τα προγράμματα του φετινού φεστιβάλ

Στο φεστιβάλ μπορείς να δεις την αφρόκρεμα των ταινιών για παιδιά απ’ όλο τον κόσμο, μεγάλου ή μικρού μήκους, animation ή ντοκιμαντέρ. Τις ταινίες που έχω δει στο φεστιβάλ, δεν τις ξεχνάω ποτέ…

Φέτος συμμετέχουν 76 ταινίες από 50 χώρες. Παλιότερα, μια επιλογή από τις ταινίες προβάλλονταν στο Σινέ Φιλίπ στα Πατήσια που δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Αργότερα στο Σινέ Αλκυονίδα που επίσης παλεύει για να συνεχίσει να λειτουργεί. Φέτος; Θα δούμε…

Η ομάδα του Zizanio News σε δράση!

Η δε Camera Zizanio φέτος φιλοξενεί, σε διάφορες κατηγορίες, 127 ταινίες παιδιών από την Ελλάδα, άλλες τόσες περίπου από την Ευρώπη και 30 ταινίες από 15 χώρες της Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής και Ασίας. Και παράλληλα η πόλη γεμίζει για πάνω από 10 μέρες με εργαστήρια και δράσεις για παιδιά κάθε ηλικίας.

Έξω από τις προβολές του Camera Zizanio

Διάφορες ακόμα πρωτιές που είδαμε στη φετινή διοργάνωση:

Το Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab, όπου σκηνοθέτες και σεναριογράφοι παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους. Παράλληλα, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, Έλληνες και ξένοι, τους εκπαιδεύουν στις ιδιαιτερότητες του «κινηματογράφου για παιδιά και νέους», με έμφαση στο σενάριο. Στην ιδέα που θα διακριθεί απονέμεται βραβείο 2.000 ευρώ από την ΕΡΤ, δωρεάν τεχνικές υπηρεσίες από τα κινηματογραφικά εργαστήρια SteFilm-Sklavis Film Lab και Authorwave, ενώ το Neaniko Plano Subtitles προσφέρει δωρεάν τις μεταφράσεις και το χρονισμό των υποτίτλων.

Από κινηματογραφικό εργαστήρι με μαθητές

Τη συνεργασία του Φεστιβάλ με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και με το τμήμα Γραφιστικής & Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.

Το κινηματοθέατρο Απόλλων

Νέες κριτικές επιτροπές παιδιών σε διεθνή διαγωνιστικά τμήματα.

Συνεργασίες και φιλοξενία τμημάτων του φεστιβάλ σε άλλες γειτονικές πόλεις, όπως στην Αμαλιάδα.

Το Olympia “Flash Forward”/Today’s Talents, Tomorrow’s Hope με την παρουσία νέων επαγγελματιών (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, διευθυντές φωτογραφίας κλπ), που έχουν υπάρξει, ως παιδιά, το ‘φυτώριο’ του φεστιβάλ, όπως η Ιρλανδή Λόρα Γκέινορ, η οποία σήμερα εργάζεται στο BBC, η οποία οργάνωσε φέτος εργαστήριο γυρίσματος ταινίας με κινητό.

“Ζιζάνια” απ’ όλο τον κόσμο!

Τα φετινά αφιερώματα επικεντρώνονται σε θεματικές, όπως η εργασία και αξιοπρέπεια, η έμφυλη ταυτότητα, ο εγκλεισμός, κ.ά.

Για να φιλοξενήσει όλα τα παραπάνω, εκτός από τις εκπληκτικές ταινίες, ο κατάλογος του Φεστιβάλ Ολυμπίας φέτος είναι ένας ωραίος, μεγάλος τόμος, όπως μου έδειχνε γελώντας ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος! Αλλά πέρα από τα έντυπα προγράμματα, φέτος το φεστιβάλ έκανε και μια ειδική έκδοση με πρωτοποριακά κείμενα του Κωστή Παλαμά από το 1915 για τον κινηματογράφο και το ρόλο του στην εκπαίδευση, η οποία τιτλοφορείται «Εικόνας μεταχειρίζου, ώ διδάσκαλε!».

Από την εναρκτήρια προβολή “Η Σιρκλίν, η Κοκό και ο άγριος ρινόκερος”

Όπου να ‘ναι το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί και για τη φετινή χρονιά. Με τα παιδιά να παίρνουν τις διακρίσεις τους, με γιορτές, με φιλίες πέρα από τα σύνορα, με εικόνες και εμπειρίες ζωής. Πολλές ταινίες των παιδιών θα ταξιδέψουν με τους δημιουργούς τους σε άλλα φεστιβάλ στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό. Και του χρόνου θα έρθουν οι ‘παλιοί’ και οι ‘νέοι’ και θα γίνει πάλι αυτή η μεγάλη γιορτή, του κινηματογράφου και του παιδιού, της δημιουργίας και της φιλίας, του ονείρου και της υπέρβασης!