Ο πρίγκιπας της ποπ είχε γράψει πολλά ωραία τραγούδια. Από τα πιο ωραία, είναι το «Nothing Compares 2 U», που έγραψε και ηχογράφησε το 1984 στα 26 του, σχεδόν μέσα σε μία ώρα. Η οικονόμος του, Susan Rogers, εξομολογήθηκε στο BBC ότι ο Prince εκείνη την περίοδο έγραφε ένα τραγούδι την ημέρα. Περνούσε, κατά τα λεγόμενά της, την πιο δημιουργική περίοδο της ζωής του και ήταν εξαιρετικά χαρούμενος, αφού μόλις είχε ολοκληρώσει με επιτυχία το “Purple Rain Τour”, μια περιοδεία διάρκειας 98 ημερών, η οποία έκοψε 1,7 εκ. δολάρια σε εισιτήρια.

Μια μέρα, ο Prince έφυγε βιαστικός από το στούντιο ηχογράφησης, παίρνοντας μαζί του ένα σημειωματάριο. Μέσα σε μία ώρα, εμφανίστηκε με τους στίχους του «Nothing Compares 2 U». Το τραγούδι γεννήθηκε “σαν φτέρνισμα”, είπε χαρακτηριστικά η Rogers. Ήταν τότε, που ο Paul “St Paul” Peterson, τραγουδιστής του συγκροτήματος Family που ίδρυσε ο Prince, βρισκόταν στο σπίτι της μητέρας του στη Μινεάπολη και έλαβε μια κασέτα με την ηχογράφηση του «Nothing Compares 2 U» από τον Prince, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο νέο άλμπουμ που επρόκειτο να κυκλοφορήσει η μπάντα.

“Η οδηγία που έλαβα ήταν να μάθω τον τόνο του Prince, το συναίσθημά του και τη μελωδία”, θυμάται ο Paterson, περιγράφοντας πόσο “βαθιά” έπρεπε να φτάσει συναισθηματικά, ώστε να αποδόσει με τον καλύτερο τρόπο τα “μεγάλα θέματα” του τραγουδιού, όπως η απώλεια και η εγκατάλειψη. “Έτσι, έφερα στο μυαλό μου τη Τζούλι, ένα κορίτσι που είχα ερωτευτεί στο γυμνάσιο”. Το τραγούδι, τελικά, ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε από τους Family, χωρίς όμως να βρει την αναμενόμενη αποδοχή από το κοινό.

Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 1990, οπότε η Sinead O’ Connor έκανε τη δική της διασκευή, απογειώνοντας το τραγούδι με την ερμηνεία της. Ήταν το δεύτερο single του δεύτερου άλμπουμ της καριέρας της με τίτλο “I Do Not Want What I Haven’t Got” και μάλιστα δεν θεωρήθηκε από κανέναν ως διασκευή, αφού οι πάντες αγνοούσαν την ύπαρξη του τραγουδιού από τους Family. Η O’ Connor στήριξε όλη την μετέπειτα καριέρα της σ’ αυτό το τραγούδι, το οποίο έμελε να περάσει στην ιστορία ως ένα από τα κορυφαία τραγούδια του θρυλικού καλλιτέχνη.

Χθες, οι κληρονόμοι του Prince έδωσαν στη δημοσιότητα την πρώτη ηχογράφηση του «Nothing Compares 2 U» που έκανε το 1984, έξι χρόνια πριν η Sinead O’ Connor το κάνει παγκόσμια επιτυχία. Είναι αυτή ακριβώς η ηχογράφηση που άκουσε ο Paul “St Paul” Peterson, εκείνη τη μέρα στο σπίτι της μητέρας του στη Μινεσότα, σκεφτόμενος τον άδοξο παιδικό του έρωτα, την Τζούλι, με την οποία σήμερα μετρούν 28 χρόνια έγγαμου βίου.

Στους στίχους του τραγουδιού, ο Prince απευθύνεται στην αγαπημένη του που έφυγε από το σπίτι τους και τον εγκατέλειψε. Στην πραγματικότητα, όπως αποκάλυψε η Susan Rogers, ο Prince δεν απευθύνεται σε μια ερωτική του σύντροφο, αλλά στην πιστή οικονόμο του, την Sandy, η οποία αναγκάστηκε να φύγει ξαφνικά από το σπίτι που ζούσαν μαζί, επειδή ο πατέρας της πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Η έκδοση του «Nothing Compares 2 U» που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ηχογραφήθηκε στο Flying Cloud Drive ‘Warehouse’ του Eden Prairie, της Minnesota και συνοδεύεται από ένα βίντεο με ανέκδοτο ως τώρα περιεχόμενο του Prince & των The Revolution, σε πρόβες το καλοκαίρι του 1984.

Ο Prince έφυγε ξαφνικά από τη ζωή δύο χρόνια πριν, στις 21 Απριλίου του 2016, σε ηλικία 57 ετών. Βρέθηκε αναίσθητος στην κατοικία του στο Τσανχάσεν της Μινεσότα.