Ο καιρός μάλλον ασταθής για το επόμενο διήμερο γι’ αυτό και προτείνουμε μια διαδρομή για τους μικρούς μας φίλους στην περιοχή γύρω από το Πάρκο Ελευθερίας με δράσεις σε χώρους καλαίσθητους και κατάφυτους, γύρω από το Πάρκο. Μια βόλτα λοιπόν από το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων και μετά, στο Μέγαρο Μουσικής που κάθε ΣΚ σχεδιάζει προγράμματα για παιδιά.

«Δεν υπάρχει ο τέλειος γονιός, γι’ αυτό κοίτα να είσαι αληθινός» – Sue Atkins

~

Πάρκο Ελευθερίας

Το Πάρκο Ελευθερίας για κάποιους είναι γνωστό και άρρηκτα συνδεδεμένο με την Αμερικάνικη Πρεσβεία και το Νοσοκομείο που βρίσκεται στο πάνω μέρος του, για άλλους με τα καλοκαιρινά βράδια στα μπαράκια της ευρύτερης περιοχής, για κάποιους άλλους, αποτελεί απλώς ένα σύνορο με το πολυαγαπημένο Μέγαρο Μουσικής, και για κάποιους, αθεράπευτα ρομαντικούς, μεταμορφώνεται, τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά απογεύματα και δειλινά σε μια όαση που θα τους φιλοξενήσει και θα τους φυγαδεύσει από την ασχήμια του αστικού τοπίου. Κάτω από τα δέντρα, κάποιοι διαβάζουν, άλλοι τραγουδούν, άλλοι απλά μιλάνε για την καθημερινότητά τους, παιδιά παίζουν κυνηγητό. Γιατί πολύ απλά, μόλις ανηφορίσεις την επικλινή επιφάνειά του, η βουή της πόλης απομακρύνεται και αμέσως νιώθεις ότι βρίσκεις την ευρωπαϊκή σου ταυτότητα.

Σχεδιασμένο τη δεκαετία του 1960 από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Βοκοτόπουλο και το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι έργο του Γιάννη Παππά. Στο πίσω μέρος του πάρκου βρίσκονται πέτρινα κτίρια που κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων είχαν στρατιωτική χρήση και αργότερα στη δικτατορία ήταν κρατητήρια. Σήμερα στεγάζουν το Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου και το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

Επίσκεψη στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων

Πρόκειται για ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο που φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις, ατομικές και συλλογικές, καθώς και εκθέσεις προϊόντων και μουσικές παραγωγές. Αυτές τις ημέρες εδώ βρίσκεται το ενδιαφέρον, γιατί φιλοξενεί μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση εικονογράφησης παιδικού βιβλίου. Είκοσι ταλαντούχοι και τολμηροί εικονογράφοι, άλλοι με δεκάδες βιβλία και άλλοι εντελώς νέοι στο χώρο, δίνουν το στίγμα των παιδικών βιβλίων του σήμερα απλώνοντας μπροστά στα μάτια μας τον πλούτο αυτής της τόσο απαιτητικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με την τέχνη τους συνεισφέρουν στον οπτικό γραμματισμό, την κατανόηση και την αποκωδικοποίηση των νοημάτων.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν: Κλαίρη Γεωργέλλη, Μυρτώ Δεληβοριά, Πέρσα Ζαχαριά, Λίλα Καλογερή, Μάρω Κατσίκα, Κελλυ Ματαθία Κόβο, Χρήστος Κούρτογλου, Φρίντα Κριτικού, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Στέλιος Λιβανός, Χαρά Μαραντίδου, Κώστας Μαρκόπουλος, Πέτρος Μπουλούμπασης, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αχιλλέας Ραζής, Ίρις Σαμαρτζή, Σβετλίν Βασίλεβ, Ντανιέλα Σταματιάδη, Σοφία Τουλιάτου, Κατερίνα Χαδουλού

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίζα Ντεκάστρο
Από 11 Φεβρουαρίου μέχρι 10 Μαρτίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-21:00, Κυριακή: 10:00-14:00
Δευτέρα κλειστά.
Τιμή εισιτηρίου: Είσοδος ελεύθερη

Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, +302107224028 , http://www.cityofathens.gr

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το πρόγραμμα του ΣΚ στο Μέγαρο Μουσικής είναι πλούσιο σε δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά διαφόρων ηλικιών και περιλαμβάνει εργαστήρια, και πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, 11.30
Το φτερωτό άλογο του Νίκου Καζαντζάκη
Παιδιά 5+

Ένα ανέκδοτο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα θεατρική διασκευή από τον Βασίλη Μαυρογεωργίου. Ένα ταξίδι στη μαγεία της μακρινής Ανατολής, για μικρούς και μεγάλους, με τους ηθοποιούς να ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας, φωτίζοντας με τραγούδια και μουσικά όργανα έναν κόσμο γεμάτο βασιλιάδες, πριγκίπισσες, μάγους, δερβίσηδες, πραματευτάδες και καραβάνια.

Τα παιδιά μπαίνουν σε μια ονειρική πύλη, σε ένα πολύχρωμο ανατολίτικο σαράι, και κάθονται αναπαυτικά στα μεγάλα μαξιλάρια τους και παρακολουθούν την εξέλιξη της ιστορίας: Ένας παράξενος Ινδός πουλάει στον βασιλιά ένα ιπτάμενο άλογο. Το βασιλόπουλο καβαλάει το άλογο που τον πηγαίνει όπου θέλει η τύχη και η μοίρα! Βράδυ, φτάνει σε ένα παλάτι, γνωρίζεται κρυφά με την πριγκίπισσα, και τότε αρχίζει η περιπέτειά τους.

Με ζωντανή μουσική και θίασο 12 ηθοποιών και μουσικών. Οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες αλλά απολαμβάνεις την παράσταση πάνω σε αναπαυτικές μαξιλάρες

Τιμές: Γενική είσοδος: € 12
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία
Ειδικές κρατήσεις εισιτηρίων για σχολεία
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 8668572 & 210 8665144 (τηλ. & φαξ)

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, 11.15
Μουσική με τα κρεμμυδάκια – Novel Box
Παιδά 2-5 ετών

Βιωματική προσέγγιση της μουσικής μέσω των αισθήσεων. Βρισκόμαστε στην κουζίνα της μαμάς, όπου τα παιδιά καλούνται να παρατηρήσουν, να δημιουργήσουν, να εκφραστούν και να συνδυάσουν ήχους από την προετοιμασία ενός γεύματος, μέσω των οποίων κατανοούν τις βασικές μουσικές αρχές.

Επιμέλεια-Παρουσίαση Ειρήνη Περσίδου, Δέσποινα Τσούρτη

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, 12.30
Μουσική χρονομηχανή / Στις σκηνές των Ινδιάνων: Ο χορός της βροχής
Παιδιά 7+

Εκπαιδευτικό εργαστήριο που συνδυάζει μοναδικά τη μουσική με τον λόγο και την εικόνα. Μια αφηγήτρια και μια δημιουργός κόμικς συνεργάζονται και ταξιδεύουν μαζί με τα παιδιά σε έναν διαφορετικό μουσικό προορισμό με τη βοήθεια της εικονογραφημένης αφήγησης.
Στο τέλος του εργαστηρίου τα παιδιά γίνονται τα ίδια δημιουργοί και φτιάχνουν τα δικά τους κόμικ. Κάθε Κυριακή η θεματική της συνάντησης αλλάζει.

Σε συνεργασία με την Comicdom Press & την Athens Comics Library.

Διάρκεια προγράμματος: 90 ‘
Τιμή εισιτηρίου € 10
Αφηγήτρια: Βασιλεία Βαξεβάνη
Δημιουργός κόμικς: Δήμητρα Αδαμοπούλου

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, 15.00
Σβήσε το Φως – Ομάδα Κοπέρνικος
Παιδιά 4-10 ετών

Η θεατρική παράσταση της αγαπημένης ομάδας «Κοπέρνικος» που καλεί το κοινό να πλησιάσει με θάρρος -και να γνωρίσει- όλα όσα το φοβίζουν, να απορρίψει τους φόβους που πηγάζουν από την άγνοια και τις προκαταλήψεις και να αποδεχθεί κάποιους άλλους, χωρίς ενοχές.
Ο Μάξιμος είναι ένας πραγματικός φοβητσιάρης. Φοβάται ακόμα και τη σκιά του, αλλά φυσικά ούτε που τολμάει να το ομολογήσει. Όταν πέφτει η νύχτα, η φαντασία του καλπάζει και το καθετί φαντάζει ένα πραγματικό τέρας. Γι’ αυτό και έχει πάντα όλα τα φώτα αναμμένα και φροντίζει ώστε να μην μένει ούτε μια γωνία σκοτεινή στο σπίτι του.

Μια μέρα όμως, ένας επίμονος ήχος, θα τον οδηγήσει σε έναν κόσμο, όπου θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλους τους φόβους του, συνομιλώντας μαζί τους. Τι γίνεται ωστόσο όταν καταλαβαίνει ότι σε αυτόν τον κόσμο ο μόνος δυνατός είναι ο ίδιος και ότι όλοι εκεί χρειάζονται τη βοήθειά του; Και ότι πρόκειται για έναν κόσμο τόσο υπέροχα αστείο και τόσο φανταστικά αλλόκοτο, που ακόμα και οι ίδιοι οι θεατές θα τον παρακαλάνε να… ΣΒΗΣΕΙ ΤΟ ΦΩΣ;

Εισιτήρια: 10€ (γενική είσοδος), 8€ (ομαδικό)
Προπώληση
Ticketservices, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Δε-Πα, 9:00 – 17:00, Σα 10:00 – 14:00
Εκδοτήριο Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής, Δε-Πα & Κυ, 10:00 – 16:00
Ηλεκτρονικές αγορές: www.ticketservices.gr. Τηλεφωνικές αγορές 210 72 34 567
Πληροφορίες την ημέρα των προγραμμάτων στο 210 72 82 554