Σε μια πόλη 45 χλμ. έξω από τις Βρυξέλλες στο Ζέλε, στην εκκλησία Sint-Ludgerus ένας πρώην Βέλγος γερουσιαστής δώρισε πριν από 16 χρόνια μια εικόνα. Απεικονίζει τη Γέννηση του Ιησού και μέχρι σήμερα κανένας δεν είχε υποψιαστεί πως μπορεί να είναι ένα έργο τέχνης φιλοτεχνημένο από σπουδαίο ζωγράφο.

Το ξύλινο πάνελ, που απεικονίζει τη Γέννηση, πρώτος θέλησε να ερευνήσει ο ιερέας του ναού, που υπέθεσε ότι το έργο μπορεί να είχε δημιουργηθεί από τον Μιχαήλ Άγγελο και να είναι το χαμένο έργο του “Madonna del Silenzio”.

Η εικόνα που πιστεύεται ότι είναι έργο του Μικελάντζελο.

Ο Jan van Raemdonck, ο ιερέας της εκκλησίας, παρατήρησε ότι ένα γνωστό σκίτσο του Μιχαήλ Άγγελου απεικονίζει ακριβώς την ίδια σύνθεση της Αγίας Οικογένειας και μοιάζει με το έργο που υπήρχε στην εκκλησία. Την υπόθεση περί αυθεντικότητας του πίνακα ο ιερέας την μοιράστηκε με ένα στενό κύκλο περίπου είκοσι ατόμων, την οικογένειά του και το συμβούλιο της εκκλησίας. Αποφάσισε να καλέσει την εμπειρογνώμονα σε έργα Μικελάντζελο, Maria Forcellino, αλλά μόλις μια ημέρα πριν φτάσει η ειδικός, η εικόνα είχε εξαφανιστεί. Το παρατήρησαν πρώτες δυο γυναίκες που τακτοποιούσαν τα λουλούδια της εκκλησίας. Οι κλέφτες είχαν ανοίξει την πλαϊνή πόρτα του ναού και πήραν μόνο αυτό τον πίνακα. Η εκκλησία δεν διέθετε συναγερμό και μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κανένα άλλο στοιχείο. Αν ο πίνακας είναι αυθεντικός εκτιμάται ότι μπορεί η αξία του να ανέρχεται στα 144,8 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ.

Madonna del Silenzio, The Harley Gallery.

Μια άλλη εκδοχή της σύνθεσης βρίσκεται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, όπου αποδίδεται στον Marcello Venusti.