Όλα τα αναμνηστικά που συνδέονται με τον Τιτανικό συχνά καταφέρνουν να υπερβούν τις προσδοκίες των υποψήφιων αγοραστών στις δημοπρασίες και φτάνουν σε υψηλότερες τιμές όσο περνούν οι δεκαετίες. Έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τότε που το πλοίο των ονείρων βυθίστηκε στα κρύα νερά του Βόρειου Ατλαντικού και το ενδιαφέρον για τα αντικείμενα που προέρχονται από αυτό εξακολουθεί να είναι σπουδαίο.

Πριν από λίγες ημέρες δημοπρατήθηκε το τελευταίο γνωστό γράμμα που γράφτηκε στο πλοίο από ένα θύμα της ναυτικής καταστροφής, τον Alexander Oskar Holverson, του οποίου το σώμα βρέθηκε στα παγωμένα νερά ημέρες μετά το ναυάγιο και ξεπέρασε σε τιμή κάθε άλλο προηγούμενο τεκμήριο αλληλογραφίας αφού αποκτήθηκε από τον επόμενο ιδιοκτήτη του στην τιμή των 166.000 δολαρίων.

Τα υπάρχοντα του Alexander Oskar Holverson που βρέθηκαν μεταξύ των οποίων και το γράμμα ήταν ένα χρυσό ρολόι, ένα χρυσό κλιπ γραβάτας, ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι, ένα στυλό και ένα πορτοφόλι και παραδόθηκαν σε ένα από τα έξι αδέρφια του. Η επιστολή χρονολογείται μια ημέρα πριν από το ναυάγιο του Τιτανικού, γράφτηκε στο χαρτί White Star Line του πλοίου και απευθυνόταν στη μητέρα του. Ανάμεσα σε άλλα έλεγε «Αν όλα πάνε καλά, θα φτάσουμε στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη» πράγμα που φυσικά δε συνέβη ποτέ. Επίσης στο γράμμα περιέγραφε την πολυτέλεια του πλοίου σχολιάζοντας ότι το «φαγητό και η μουσική είναι εξαιρετική» και γράφοντας ότι «μέχρι στιγμής είχαμε πολύ καλό καιρό».

Ο οίκος Hents Aldridge & Son του Wiltshire θεωρεί πως αυτό το γράμμα συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου, του ιστορικού πλαισίου και της σπανιότητας, είναι το πιο σημαντικό γράμμα από τον Τιτανικό που έχει ποτέ πλειστηριαστεί.

Ο νέος ιδιοκτήτης της επιστολής μαζί με το γράμμα θα παραλάβει και ένα σημείωμα της μητέρας του Holverson, στο οποίο γράφει τη θλίψη της για την απώλεια του παιδιού της καθώς και μια φωτογραφία του με τη σύζυγό του Μαίρη η οποία επέζησε από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά ο Holverson, ήταν επιτυχημένος πωλητής. Είχε μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη γύρω στο 1909, και η δουλειά του απαιτούσε συχνά ταξίδια. Με τη σύζυγό του, είχαν φύγει από τη Νέα Υόρκη στα τέλη του 1911 για διακοπές, στην Αγγλία. Εκεί έμειναν στο Piccadilly Hotel του Λονδίνου και κατευθύνθηκαν προς το Σαουθάμπτον, όπου και επιβιβάστηκαν ως επιβάτες πρώτης κατηγορίας, για να ολοκληρώσουν το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού τους.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: © Henry Aldridge and Son/PA