Οι πρόσφυγες βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο της μεγαλύτερης εγκατάστασης του Κινέζου καλλιτέχνη Άι Γουέι Γουέι, η οποία θα είναι το κεντρικό έκθεμα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Πράγα από τις 16 Μαρτίου μέχρι το τέλος του 2017. Ονομάζεται «Law of the Journey» και πρόκειται για μια λέμβο μήκους 70 μέτρων, επάνω στην οποία βρίσκονται 258 υπερμεγέθεις φιγούρες προσφύγων. Είναι μια ακόμα εγκατάσταση με την οποία ο Κινέζος καλλιτέχνης εκφράζει το έντονο ενδιαφέρον του για τη μοίρα των προσφύγων. Μέχρι σήμερα έχει επισκεφθεί 40 στρατόπεδα προσφύγων σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Law of the Journey

«Όταν πήγα πρώτη φορά στη Λέσβο», λέει ο Άι Γουέι Γουέι, «είδα ένα μισοβυθισμένο πλοίο. Ζήτησα κι έφτασα εκεί και κάθισα μόνος για να προσπαθήσω να συλλάβω πώς μπορεί να ένιωθαν οι άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό. Και ένιωσα σαν να είμαι ένα έντομο επάνω σε ένα φύλλο, στη μέση μιας λίμνης. Στο πλοίο βρήκα ένα μπιμπερό και μια Βίβλο ποτισμένη με θαλασσινό νερό. Δεν έχω σταματήσει να τα σκέπτομαι και αποφάσισα από τότε να ενώσω τη φωνή μου με όλους όσους ασχολούνται με την υπόθεση των προσφύγων».

Ο Άι Γουέι Γουέι συνέλαβε έναν αριθμό έργων τέχνης αφιερωμένα στη σύγχρονη παγκόσμια οδύσσεια, ενώ ετοίμασε το ντοκιμαντέρ «Human Flow», το οποίο θα προβληθεί μέσα στο 2017. Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο για τον αναγκαστικό εκτοπισμό, ένα ταξίδι προκειμένου να κατανοήσουμε τις συνθήκες της ανθρωπότητας στις μέρες μας. Η ανθρωπιστική κρίση από το 2015 έχει κλιμακωθεί δραματικά και έχει εύστοχα περιγραφεί από τον συντονιστή επείγουσας βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Στίβεν Ο’ Μπάιαν ως «ένα σφαγείο, μια πλήρη κατάρρευση της ανθρωπότητας, την κορυφή του τρόμου».

Law of the Journey

Law of the Journey

«Δεν υπάρχει προσφυγική κρίση, μόνο ανθρωπιστική κρίση, μέσα στην οποία έχουμε χάσει πολύ βασικές μας αξίες», λέει ο Άι Γουέι Γουέι, ο οποίος αντλεί από την πνευματική κληρονομιά της Άρεντ και του Μπέντζαμιν, -τους πιο σημαντικούς στοχαστές της εποχής μας-, προκειμένου να κατανοήσει την πολύπλοκη πραγματικότητα. «Σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας χρειαζόμαστε περισσότερη ανοχή, συμπόνια και εμπιστοσύνη για τον άλλον, δεδομένου ότι όλοι είμαστε ένα», συνεχίζει. «Σε αντίθετη περίπτωση η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει μια ακόμα μεγαλύτερη κρίση».

Law of the Journey

Law of the Journey

Law of the Journey

Σχετικά άρθρα:

Ο Άι Γουέι Γουέι και το «πλυντήριο» της ανθρώπινης απόγνωσης

Προσφυγικά σωσίβια στα παλάτια της Βιέννης και της Φλωρεντίας από τον Αϊ Γουέι Γουέι

“Ποιος φοβάται τον Άι Γουέι Γουέι;”, από την Αργυρώ Μποζώνη

“Eίδαμε τον Ai Weiwei στο Κυκλαδικής: «Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους πολιτικούς»”, από την Έλενα Γαλανοπούλου

“Η πρώτη έκθεση του Ai Weiwei στην Ελλάδα”