Οι σκηνοθεσίες του κάνουν κυριολεκτικά πάταγο. Το άλλοτε «τρομερό παιδί» της διεθνούς σκηνής, ο σκηνοθέτης Peter Sellars αυτή τη φορά ετοίμασε για το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης μια παράσταση σε δική του σύλληψη για σοπράνο με πρωταγωνίστρια τη Julia Bullock, που θεωρείται μια από τις πιο ταλαντούχες και ταχύτερα ανερχόμενες τραγουδίστριες της όπερας. Η Bullock υποδύεται σε μια παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα του μουσείου Grace Rainey Rogers, τη τραγουδίστρια Ζοζεφίν Μπέικερ.

Η Ζοζεφίν Μπέικερ, γεννημένη ως Φρίντα Τζόζεφιν ΜακΝτόναλντ στις 3 Ιουνίου 1906 στο Σεντ Λούις της πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ, σε ηλικία 109 ετών έφτασε στο Παρίσι προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Οι ημίγυμνες εμφανίσεις της και οι παραστάσεις της καθήλωσαν το παριζιάνικο κοινό που την αποθέωνε στη σκηνή του θρυλικού Φολί Μπερζέρ. Ήταν η πρώτη μαύρη ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε ταινία, στη «Ζουζού» του Μαρκ Αλεγκρέ. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε δραστήριο μέλος της γαλλικής αντίστασης, ενώ μεταπολεμικά δραστηριοποιήθηκε σε κινήματα εναντίον του ρατσισμού και υιοθέτησε με τον τέταρτο άντρα της, τον συνθέτη, Ζο Μπουγιόν, δώδεκα παιδιά από διαφορετικές φυλές και χώρες.

Η Bullock είναι κόρη μιας λευκής και ενός μαύρου, ο οποίος μοιράστηκε και το ίδιο κελί φυλακής με τον Δρ. Martin Luther King Jr. και είναι ακτιβίστρια των δικαιωμάτων κατά του φυλετικού διαχωρισμού. Εξερευνά την ταυτότητά της ως μιας μαύρης γυναίκας που εργάζεται στη μουσική – στον ιστορικά λευκό χώρο του κόσμου της όπερας ειδικότερα. Με την παράσταση αυτή για τη ζωή της Ζοζεφίν Μπέικερ εξερευνά μαζί με τον Peter Sellars τη ζωή και την κληρονομιά της πολιτιστικής εικόνας της διάσημης τραγουδίστριας.

Την παράσταση σε σύλληψη του Peter Sellars με τίτλο Perle Noire: Meditations for Joséphine, στο πλαίσιο των MetLiveArts, σκηνοθετεί ο Zack Winokur και χορογραφεί ο Michael Schumacher. Θα ακουστούν ποιήματα της Claudia Rankine ενώ ο συνθέτης Tyshawn Sorey θα είναι στο πιάνο και τα κρουστά.

Info:

Perle Noire: Meditations for Joséphine στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης | 16 και 17 Ιανουαρίου, The Great Hall