Η ταινία της Δώρας Μασκλαβάνου «Πολυξένη: Μια Ιστορία από την Πόλη» είναι η επίσημη πρόταση της αρμόδιας επιτροπής γνωμοδότησης προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην προσεχή 91η απονομή των βραβείων Όσκαρ στην κατηγορία «Ξενόγλωσση Ταινία». Η απόφαση της επιτροπής, πρόεδρος της οποίας είναι ο Μανούσος Μανουσάκης, θα πρέπει να επικυρωθεί από την αρμόδια Υπουργό.

Η ταινία έχει ήδη στην κατοχή της τέσσερα βραβεία «Ίρις» από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Κάτια Γκουλιώνη, Β’ Γυναικείου Ρόλου για τη Λυδία Φωτοπούλου, Φωτογραφίας για τον Κλαούντιο Μπολιβάρ και μουσικής για τον Νίκο Κυπουργό.

Φωτό: Νίκος Πανταζάρας

Φωτό: Νίκος Πανταζάρας

Πρόκεται για ένα δράμα εποχής, με γυρίσματα σε Ελλάδα και Τουρκία. Η ιστορία του φιλμ τοποθετείται στο 1955, όπου ένα ζευγάρι επιφανών Κωνσταντινουπολιτών υιοθετούν μια ορφανή Ελληνοπούλα, απ’ τον «άγιο» τόπο της καταγωγής τους. Της προσφέρουν ένα ισχυρό όνομα και διασφαλίζουν την αφοσίωσή της. Έτσι, η 12χρονη Πολυξένη αποχωρίζεται τον μικρότερο αδερφό της και ξεκινά μια νέα ζωή, με άριστες προδιαγραφές. Μορφώνεται, ενηλικιώνεται, ερωτεύεται και λαχταρά τη ζωή, χωρίς να μπορεί να υποψιαστεί το υποχθόνιο σχέδιο εξόντωσης που στήνεται πίσω απ’ την πλάτη της με στόχο την περιουσία που κληρονομεί.

Στο φιλμ πρωταγωνιστούν οι Κάτια Γκουλιώνη, Οζγκούρ Εμρέ Γιλντιρίμ, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος, Αλέξανδρος Μυλωνάς και η Υβόννη Μαλτέζου.

Η Δώρα Μασκλαβάνου είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της με τίτλο «Κι αύριο μέρα είναι» ενθουσίασε τους κριτικούς, ενώ η δεύτερη με τίτλο «Κι αν φύγω… θα ξανάρθω» ταξίδεψε σε διεθνή φεστιβάλ. Στο βιογραφικό της περιλαμβάνεται η συν-συγγραφή του σενάριου του «Άδικου Κόσμου» του Φίλιππου Τσίτου που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2011. Η «Πολυξένη» είναι η τρίτη της μεγάλου μήκους ταινία.

Κάτια Γκουλιώνη

Κάτια Γκουλιώνη

Για την ιστορία, η περσινή επίσημη πρόταση της Ελλάδας ήταν το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη, ενώ το 2016 το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη. Στις παλαιότερες προτάσεις συναντάμε το «Xenia» του Πάνου Κούτρα (2015), τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη (2014), το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου (2013), αλλά και τον «Αδικό Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου» το 2012, το σενάριο του οποίου έγραψε μαζί με την Δώρα Μασκλαβάνου.

Μέχρι σήμερα, μόνο ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου κατάφερε να μπει στην τελική πεντάδα και να διεκδικήσει το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2011, με το βραβείο τελικά να καταλήγει στο «In a Better World» της Susanne Bier από τη Δανία.