Τον γνωρίσαμε, λίγα χρόνια πριν, μέσα από το βιβλίο του «Τα φαντάσματα του Μπέλφαστ» (Μεταίχμιο, 2010), το οποίο κατάφερε να τον αναδείξει σε μπεστσελερίστα συγγραφέα. Από τότε, ο Stuart Neville, έχει κυκλοφορήσει έξι ακόμα μυθιστορήματα, πέντε από τα οποία ήταν υποψήφια για τον τίτλο Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year, ενώ στην Ελλάδα περιμένουμε να έχουμε στα χέρια μας το επόμενο βιβλίο του «Here and gone» μέσα στην χρονιά που έρχεται.

Αγρίες ιστορίες με φόντο την σκοτείνη Ιρλανδία και χαρακτήρες που καταφέρνουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σου είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά των βιβλίων του συγγραφέα εκείνου, που καταφέρνει με την πένα του να παρουσιάσει με τέτοιο τρόπο τους ήρωές του που κάνει τους αναγνώστες να συμπαθήσουν ακόμη και τον δολοφόνο της ιστορίας του.

Ο Neville, σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της αστυνομικής λογοτέχνιας και έρχεται να τον γνωρίσουμε από κοντά, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στις 21.00, στο Public Café Συντάγματος. Λίγο πριν την εμφάνισή του στην Αθήνα, συζητάμε μαζί του για τον κόσμο του αστυνομικού μυθιστορήματος, τις προκλήσεις που κρύβει αλλά και τα όσα μας επιφυλάσσει στο επόμενο βιβλίο του.

To νέο σας μυθιστόρημα Here and gone θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το 2018. Τι να περιμένουμε; Μπορείτε να μας δώσετε κάποιο στοιχείο;
Πρόκειται για ένα αυτοτελές αστυνομικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Αριζόνα. Ακολουθεί την ηρωίδα Audra Kinney καθώς αγωνίζεται να πάρει πίσω τα παιδιά της από τους διεφθαρμένους αστυνομικούς που τα πήραν από εκείνη.

Ο Ιρλανδός συγγραφέας Stuart Neville

Πώς ξεκίνησε να διαμορφώνεται η ιστορία αυτή στο μυαλό σας;
Η ιστορία μού ήρθε για πρώτη φορά ως διάλογος: «Υπάρχει ένας άνθρωπος που θα μου πληρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια για ένα παιδί ή τρία εκατομμύρια για 2 παιδιά». Αναρωτήθηκα ποιος το έλεγε αυτό και σε ποιον μπορεί να απευθυνόταν. Η βασική ιδέα συνενώθηκε πραγματικά πολύ γρήγορα.

Το Here and Gone είναι το πρώτο από τα μυθιστορήματά σας που εκτυλίσσεται στην Αμερική. Πώς επιλέξατε τα μέρη τα οποία υπάρχουν στο βιβλίο σας;
Ήξερα σχεδόν από την αρχή ότι θα γινόταν στην Αριζόνα. Είχα επισκεφθεί την περιοχή μερικές φορές, και τα τόσο ανοιχτά μέρη της και η άγρια φύση ταίριαζαν απόλυτα στην ιστορία. Στη συνέχεια, από σύμπτωση, είχα την ευκαιρία να κάνω ένα roadtrip από το Φοίνιξ στη χαμηλή έρημο, μέχρι τα δάση γύρω από το Flagstaff στα βόρειο κομμάτι της πολιτείας. Αυτό το ταξίδι έπαιξε μεγάλο ρόλο στο πώς διαμορφώθηκε η ιστορία.

«Το ψευδώνυμο Haylen Beck προέρχεται από τους δύο αγαπημένους μου κιθαρίστες, Eddie Van Halen και Jeff Beck»

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδετε με το ψευδώνυμο Haylen Beck. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση και πώς διαλέξατε το συγκεκριμένο όνομα;
Επειδή οι ιστορίες όλων των προηγούμενων βιβλίων ξεδιπλώνονταν στην Ιρλανδία και οι πιο πολλές από αυτές ήταν μέρος κάποιας σειράς, το να γράψω ένα αυτοτελές μυθιστόρημα το οποίο θα εκτυλίσσεται κιόλας στην Αριζόνα ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να χρησιμοποιήσω κάποιο ψευδώνυμο. Το Haylen Beck προέρχεται από τους δύο αγαπημένους μου κιθαρίστες, Eddie Van Halen και Jeff Beck.

Ποια είναι η πιο μεγάλη πρόκληση στο να γράφει κανείς ένα αστυνομικό μυθιστόρημα;
Το πιο δύσκολο μέρος είναι να προσπερνάς τις δυσκολίες που προκύπτουν, όπως συμβαίνει στην συγγραφή κάθε μυθιστορήματος. Πάντα έρχεται κάποια στιγμή που αμφισβητείς το βιβλίο σου και την ικανότητά σου να το γράψεις. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να το παλέψεις.

Έχετε κάποια συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα όταν γράφετε ένα βιβλίο; Πώς λειτουργεί όλο αυτό;
Θα έπρεπε να έχω μια ρουτίνα, αλλά δυσκολεύομαι να διατηρήσω κάποια. Πηγαίνω τα παιδιά μου στο σχολείο κάθε πρωί, κάνω βόλτα τον σκύλο και στη συνέχεια κάθομαι να γράψω. Αλλά πολύ συχνά αποσπώμαι από τα e-mails, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να είναι πιο δελεαστικά από το γράψιμο. Όταν πραγματικά, όμως, χρειάζεται να γράψω και να συγκεντρωθώ να βάλω τις λέξεις σε μια σειρά, πηγαίνω στην βιβλιοθήκη και κάθομαι στο αναγνωστήριο. Τότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Τι σας έδωσε εξαρχής το κίνητρο για να γίνετε συγγραφέας;
Δεν ξέρω τι ήταν αυτό, ξέρω όμως ότι ήθελα να γράφω από τότε που ήμουν παιδί. Η μητέρα μου εργαζόταν στην βιβλιοθήκη, συνεπώς υπήρχαν συνεχώς βιβλία γύρω μου και ξεκίνησα από μικρή ηλικία να διαβάζω. Πάντα έφτιαχνα ιστορίες και φανταζόμουν διάφορα σενάρια, οπότε το γράψιμο ήταν πάντα μία φιλοδοξία μου.

Τα αστυνομικά μυθιστορήματα έχουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση τα τελευταία χρόνια. Τι νομίζετε ότι είναι αυτό που ελκύει περισσότερο τους αναγνώστες;
Είναι ο ίδιος λόγος που ο κόσμος θέλει να κάνει roller-coasters: θέλουν να φοβούνται, να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, αλλά να ξέρουν ότι στο τέλος θα είναι ασφαλείς. Τα αστυνομικά μυθιστορήματα ικανοποιούν, επίσης, πολλές φορές την επιθυμία για δικαιοσύνη, όταν βλέπουμε τα όσα συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;
Ήταν το Σάλεμς Λοτ (Salem’s Lot ) του Στίβεν Κινγκ. Πάντα ήμουν μεγάλος θαυμαστής του αλλά για κάποιο λόγο μου είχε ξεφύγει αυτό το βιβλίο, έτσι αγόρασα ένα αντίτυπο πρόσφατα. Γνώρισα τον Στίβεν Κινγκ σε μία απονομή βραβείων πριν από λίγα χρόνια και ήταν πραγματικά πολύ ευγενικός!

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πειτε στους Έλληνες θαυμαστές σας λίγο πριν την επίσκεψή σας στην Αθήνα;
Απλά ότι ανυπομονώ να επισκεφθώ την Ελλάδα για πρώτη φορά και να ξεφύγω από την βροχή της Ιρλανδίας!

Διαγωνισμός:

Τρεις τυχεροί αναγνώστες θα κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου «Πέπλο σιωπής» του Stuart Neville, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Δηλώστε συμμετοχή στέλνοντας e-mail στο info@elculture.gr με θέμα «Διαγωνισμός Μεταίχμιο», αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό σας. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου.