Η Helen Marten κέρδισε το βραβείο Turner 2016, εξασφαλίζοντας μέσα σε ένα μήνα το δεύτερο μεγάλο βραβείο της, αφού απέσπασε και το βραβείο γλυπτικής Hepworth.

Η 31χρονη καλλιτέχνης θεωρείται μια από τις πιο ταλαντούχες της νέας γενιάς των Βρετανών καλλιτεχνών. Στην απονομή του βραβείου Hepworth, δήλωσε ότι τις 30.000 λίρες θα πρέπει να τις μοιραστεί και με τους υπόλοιπους  υποψήφιους του βραβείου, κάτι που επανέλαβε και στην απονομή του Τέρνερ, το οποίο είναι 25.000 λίρες και υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί αυτή η χειρονομία της.

Helen Marten

Helen Marten

H Helen Marten επελέγη ως υποψήφια για τα έργα της Eucalyptus Let Us In at Green Natfali και για το πρότζεκτ Lunar Nibs, το οποίο παρουσιάστηκε πέρσι στη Μπιενάλε της Βενετίας. Το έργο της περιγράφεται από την Tate ως «ολισθηρό και φευγαλέο, τόσο ως μορφή όσο και ως περιεχόμενο».

Ερμηνεύεται και κατηγοριοποιείται δύσκολα, ενώ η όψη του ιντριγκάρει το θεατή. «Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε, συχνά δεν είναι γενναιόδωρη σε ένα ευρύτερο κοινό και ο κόσμος της τέχνης στο σύνολό του λειτουργεί μέσα σε μια ερμητικά κλειστή φούσκα νοηματικής γλώσσας», είπε ανάμεσα σε άλλα η Marten στη διάρκεια της απονομής του βραβείου.