Με κομμένη την ανάσα, ένας ολόκληρος πλανήτης παρακολουθούσε για μέρες την επιχείρηση απεγκλωβισμού 12 νεαρών αγοριών και του 25χρονου προπονητή τους, οι οποίοι για 18 ολόκληρες ημέρες έμειναν εγκλωβισμένοι μέσα στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στην επαρχία Τσιανγκ Ράι της Ταϊλάνδης, λόγω μιας ξαφνικής βροχής που έφραξε την είσοδο.

Η απίστευτη ιστορία επιβίωσης και διάσωσης που είχε αίσιο τέλος, κίνησε όπως ήταν αναμενόμενο το ενδιαφέρον πολλών καλλιτεχνών και παραγωγών, οι οποίοι σχεδιάζουν την ανέγερση του σπηλαίου σε Μουσείο και την αληθινή ιστορία του απεγκλωβισμού σε κινηματογραφική ταινία.

Ήδη δύο κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, μεταξύ των οποίων η Pure Flix Entertainment. «Η γενναιότητα και ο ηρωισμός των οποίων έγινα μάρτυρας ήταν συγκλονιστικά, οπότε, ναι, αυτή είναι μια ταινία για μας» δήλωσε ο συνιδρυτής της Pure Flix Entertainment, Μάικλ Σκοτ, που ζει στην Ταϊλάνδη.

Τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι την ταινία πρόκειται να σκηνοθετήσει ο Jon M Chu, o οποίος τώρα ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της νέας του ταινίας “Crazy Rich Asians”, βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Kevin Kwan. 

Jon M. Chu

Jon M. Chu

“Έχουμε τη δύναμη όχι μόνο να φτιάξουμε μια ιστορία, αλλά να γίνουμε εμείς οι ίδιοι οι ιστορικοί που θα την καταγράψουν. Κι αυτό το λέω με σεβασμό. Δεν θα μπορούσα να μείνω εδώ και να παρακολουθώ πώς οι άλλοι θα “ερμηνεύσουν” αυτή την ιστορία”, δήλωσε ο Jon M Chu σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Αναφορικά με το μουσείο, οι υπεύθυνοι της διάσωσης δήλωσαν ότι θα παρουσιάζει στοιχεία από τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίχθηκε η επιχείρηση και αναμένεται να είναι “μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο” για τη χώρα.

“Η περιοχή θα γίνει ένα ζωντανό μουσείο, για να μαθευτεί πώς εκτυλίχθηκε η επιχείρηση. Θα υπάρχει μια διαδραστική βάση δεδομένων. Θα γίνει ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο της Ταϊλάνδης”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρώην κυβερνήτης και επικεφαλής της αποστολής διάσωσης, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν. Δεν είναι ακόμα σαφές αν το μουσείο θα λειτουργεί όλο τον χρόνο, αφού την Ταϊλάνδη πλήττουν συχνά πλημμύρες την εποχή των μουσώνων, η οποία διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-οτσά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, τόσο εντός όσο και εκτός του σπηλαίου, για την ασφάλεια των τουριστών.