Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του νέου Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (συντ. αγγλ. MOMus). έγινε την Τετάρτη 1η Μαρτίου, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, στη συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΟΑ.

Πρόκειται για το νέο οργανισμό που θα προκύψει μετά τη συνένωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και των ιδιαίτερων τμημάτων του -το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης- με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το σχέδιο της συνένωσης βρίσκεται στην τελική ευθεία για να κατατεθεί στη Βουλή, με σύμφωνες όλες τις διοικήσεις των εμπλεκόμενων φορέων.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το όφελος από την συνένωση αυτή είναι ότι καταρχήν δημιουργείται ο μεγαλύτερος εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού μουσειακός οργανισμός στην Ελλάδα, από πλευράς συλλογών και δυναμικής πολλαπλών δράσεων, με εμβέλεια που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και με συλλογές πολλών δεκάδων χιλιάδων μονάδων που απαρτίζονται από έργα ελληνικής και διεθνούς τέχνης μοναδικής ιστορικής και αισθητικής αξίας και που καλύπτουν όλα τα εικαστικά μέσα (ζωγραφική, εγκαταστάσεις, σχέδιο, βίντεο και φωτογραφία). Σ᾽ αυτές συμπεριλαμβάνεται η συλλογή Γιώργου Κωστάκη, η συλλογή μοντέρνας τέχνης με τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού, οι ενωμένες πλέον συλλογές σύγχρονες τέχνης του ΜΜΣΤ (συλλογές Ιόλα, Ξύδη, Απέργη κ.ά.) και του ΚΜΣΤ, καθώς και σημαντικότατες ιστορικές και σύγχρονες συλλογές του ΜΦΘ.

Οφέλη προκύπτουν και από την οικονομία κλίμακας στις διοικητικές υπηρεσίες των φορέων, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η ευρύτητα των δράσεων και των εκθέσεων, χάρη στο δυναμικό προγραμματισμό και τη συντονισμένη ταυτόχρονη λειτουργία των διευθύνσεων και των τμημάτων.

Η υπογραφή της συμφωνίας των δύο Μουσείων και η παρουσίαση του νέου Οργανισμού θα γίνει σε ειδική τελετή, στα τέλη Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη.

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης