Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης αποκάλυψε τις λεπτομέρειες των χώρων, τα προγράμματα και τα εκθέματα που θα στεγάσει η νέα πτέρυγα “Gilder Center”, η οποία μόλις σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Gang.

Το νέο κτίριο θα καταλαμβάνει 235.000 τ.μ. και θα συνδέεται με τα βασικά αρχικά τμήματα του μουσείου και των υφιστάμενων χώρων, οι οποίοι παράλληλα θα εκσυγχρονιστούν. Η πτέρυγα αναμένεται να ανοίξει το 2020. Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι της τάξης των 240 εκ. δολαρίων και οι δωρεές που έχουν συγκεντρωθεί ανέρχονται σε περισσότερα από 277 εκ. δολάρια.

Γύρω από τον πυρήνα των συλλογών του μουσείου θα δημιουργηθούν νέοι εκθεσιακοί και μαθησιακοί χώροι που θα σχετίζονται και θα έχουν πρόσβαση στις διάσημες συλλογές του μουσείου, καθώς και σε εργαστήρια προηγμένης έρευνας. Θα βελτιωθεί παράλληλα η πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα κοινού, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και οικογένειες. Η νέα πτέρυγα θα συνδέεται με το πάρκο Ρούσβελτ, ενώ αρχιτεκτονικά, με χρήση σκυροδέρματος και γρανίτη θα δημιουργηθεί ένα μοτίβο γεωλογικών στρωμάτων.

Ενώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανεβάζει ταχύτητες, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, βρίσκεται σε αντίθετη πορεία. Από το περασμένο καλοκαίρι, οι φήμες που κυκλοφόρησαν μιλούσαν για «κατάσταση αναμονής» σε ό,τι αφορούσε τη νέα και πολυδιαφημισμένη πτέρυγα του μουσείου, έργο του Βρετανού αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ. Πριν από λίγες ημέρες οι “New York Times” έγραψαν ότι το Μετροπόλιταν δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επέκταση για τα επόμενα επτά χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων. Το κόστος της νέας πτέρυγας ανέρχεται σε 600 εκ. δολάρια και θα στέγαζε τις συλλογές μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του μουσείου. Προσωρινό σπίτι των συλλογών είναι σήμερα το παλιό κτίριο του Μουσείου Whitney στο Upper East Side, το οποίο το μουσείο έχει μισθώσει για οκτώ χρόνια.

Αντί για επέκταση, το μουσείο αποφάσισε να προχωρήσει σε επισκευές της στέγης στο τμήμα με τους Ευρωπαϊκούς πίνακες στον πρώτο όροφο. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2017 και θα διαρκέσουν περίπου τέσσερα χρόνια. Ο διευθυντής του ΜΕΤ, Τόμας Κάμπελ, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το αν η καθυστέρηση οφείλεται στη μη συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων. Οι οικονομικές δυσκολίες του μουσείου έχουν τεκμηριωθεί στο πρόσφατο παρελθόν όταν το μουσείο ανακοίνωσε την άνοιξη αναδιάρθρωση και απολύσεις, εξαιτίας του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του.