Επιμέλεια: Ελ.Γ.

«Μουσείο του 2016 στη Μεγάλη Βρετανία» ανακηρύχθηκε το Victoria and Albert Museum του Λονδίνου. Το βραβείο συνοδεύεται με το ποσό των 100 χιλιάδων στερλίνων και η ανακοίνωση έγινε στο γειτονικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας από τα χείλη της Δούκισσας του Cambridge.

Η έκθεση μόδας, του 2015, με τίτλο “Savage Beauty”, αφιερωμένη στον Άγγλο σχεδιαστή Αlexander McQueen, που αυτοκτόνησε το 2010, ήταν εκείνη που χάρισε στο Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου το μεγαλύτερο βρετανικό βραβείο στο χώρο των τεχνών.

Όπως γράφαμε, άλλωστε, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, για την έκθεση: «δεν είναι απλώς μια έκθεση μόδας, αλλά ένα εικαστικό γεγονός. Το στήσιμο και οι φωτισμοί είναι αριστουργηματικά, όπως εξάλλου συμβαίνει στις περισσότερες εκθέσεις του V&A. Στην κεντρική αίθουσα με τις αναρίθμητες οθόνες και κούκλες μπορεί κανείς να χάσει την αίσθηση του χρόνου από τα δαιδαλώδη οπτικά ερεθίσματα, ενώ το βίντεο με την Κέιτ Μος να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται σαν αιθέριο αστρικό φαινόμενο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο όσον αφορά στην πραγματοποίησή του, όσο και στον τρόπο προβολής του. Τα ρούχα του Μακ Κουίν είναι γενικώς υπέροχα, αυτά δε που εκτίθενται, κινούνται, ως επί το πλείστον, μεταξύ θεατρικών κοστουμιών και γλυπτών, με πάμπολλες επιρροές. Σαδομαζοχιστικοί συνειρμοί στα όρια του τρομακτικού, βικτοριανές φορεσιές που φλερτάρουν ευθέως με την γκοθ αισθητική, ρομαντισμός στην απόλυτη υπερβολή του, πρίμιτιβ φετιχισμός και παράδοξο. Ρούχα-σχόλια στη θέση της γυναίκας, στην επιβεβλημένη σεξουαλικότητα, στη γονιμότητα, την υποτέλεια, τη χειραφέτηση, τον αισθησιασμό, τη φαντασίωση, την ομορφιά και το απωθημένο. Και φυσικά στο ρόλο του ρούχου σε όλα αυτά».

Το σημαντικό όμως είναι πως το Μουσείο δεν χαίρει μόνο της εκτίμησης της κριτικής επιτροπής του Art Fund που αποφασίζει ποιος αξίζει κάθε χρόνο το βραβείο, αλλά πολύ περισσότερο του ίδιου του κοινού.

Alexander McQueen: Savage Beauty

Alexander McQueen: “Savage Beauty”

Η σεζόν που κλείνει ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες για το Μουσείο, που συγκέντρωσε 3,9 εκατομμύρια επισκέπτες στους χώρους – ορισμένοι από τους οποίους ανακαινίστηκαν πρόσφατα – αλλά και τον αριθμό-  των 14,5 εκατομμυρίων επισκεπτών στην ιστοσελίδα του. Αριθμοί που αποτελούν ρεκόρ για την ιστορία των 164 χρόνων του. Μόνο για την έκθεση αφιέρωμα στον Αlexander McQueen, επισκέφτηκαν το μουσείο 493 χιλιάδες επισκέπτες από 87 χώρες.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1852, πήρε το όνομα της Βασίλισσας Βικτώριας και του Πρίγκιπα Αλβέρτου και είναι το σημαντικότερο και μεγαλύτερο μουσείο στην Αγγλία για το σχέδιο, τη μόδα και τη διακόσμηση, ενώ διαθέτει μια πλούσια συλλογή 4,5 εκατομμυρίων αντικειμένων. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα μουσείο που αξίζει να είναι ένας σταθερός προορισμός και μόνο για τις μόνιμες συλλογές του, μεταξύ των οποίων και η εξαιρετική συλλογή του από Ροντέν.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: “Savage Beauty”, Alexander McQueen | Victoria & Albert Museum