.Μουσικά ταξίδια στην Ιταλία και στο κτίριο των Παλιών Φούρνων του 19ου αιώνα, καλλιτεχνικές αναζητήσεις συντροφιά με τον Jackson Pollock και τον Έλληνα γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη, αλλά και θεατρικές διαδρομές στην Ανατολή πάνω σε ένα φτερωτό άλογο, ο Πίκο και η Λόλα που από το χαρτί παίρνουν σάρκα και οστά και ζαχαρένιες συνταγές είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις μας για αυτό το ΣΚ συντροφιά με τα παιδιά.

~

«Κάθε ταξίδι έχει μυστικούς προορισμούς που ο ταξιδιώτης δεν γνωρίζει» – Martin Buber

~

Διαδραστικές και μουσικές προτάσεις

Σάββατο 19 Ιανουαρίου, 10.00
Ένα ταξίδι θα σε πάω…Ιταλία – Βιβλιοπωλείο Ιανός
Παιδιά 9-12 ετών

Μουσικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο έχει την επαφή των παιδιών με σημαντικές πόλεις και τον πολιτισμό τους μέσα από ακροάσεις, παιχνίδια, χάρτες, φωτογραφίες, γεύσεις, μυρωδιές. Τα παιδιά οικειοποιούνται «μουσικές» στιγμές και λεπτομέρειες και φτιάχνουν τη δική τους «μουσική γεωγραφία».

Οργάνωση και σχεδίαση από την εκπαιδευτική μουσική ομάδα musicArte που για 5η φορά συνεργάζεται με τον ΙΑΝΟ.Ένας από τους στόχους της, είναι να προσφέρει «εμπειρίες πολιτισμού» δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν τη δική τους προσωπική σχέση με τον πολιτισμό.

Για τους μικρότερους φίλους της, η musicArte δημιούργησε φέτος το πρόγραμμα «Κόκκινη κλωστή δεμένη σε ανέμη… μουσική». Πρόκειται για μικρές αυτοτελείς μουσικές ιστορίες βασισμένες σε γνωστά μουσικά θέματα με μουσική, τραγούδι και χορό. Μικρές μουσικές «διαδρομές» που ωθούν τα παιδιά να φανταστούν, να ονειρευτούν και φεύγοντας να πάρουν μαζί τους μελωδίες, εικόνες και σκέψεις που θα κεντρίσουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους.

Την ίδια ημέρα από τις 11.00-12.00
Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24

Σάββατο 12 Ιανουαρίου, 11.30
Από μήλο σε μήλο, ξεχωριστές ιστορίες – Ελληνικός Κόσμος
Παιδιά 3-5 ετών

Βιωματικό αφηγηματικό πρόγραμμα με παιχνίδια βγαλμένα από τα παραμύθια και πρωταγωνιστή ένα μήλο. Έχεις αναρωτηθεί πόσες ιστορίες και πόσα διαφορετικά παιχνίδια έχουν πρωταγωνιστή… ένα μήλο; Στη μηλιά τη φορτωμένη θα ανακαλύψουμε μαζί το μήλο της Εύας και του Αδάμ, της Χιονάτης, αλλά και του Γουλιέλμου Τέλλου. Κι αν νομίζεις πως είναι μόνο αυτά, τότε είσαι γελασμένος. Και αφού τελειώσουν όλα αυτά, το μήλο θα φάμε, που είναι λιχουδιά.

Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά
Κόστος συμμετοχής ανά πρόγραμμα: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα)
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση, Τ. 212 254 0000

Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254 177 78 Ταύρος

Κυριακή 20 Ιανουαρίου, 11.00
Έργα τέχνης με…. όσα έχουμε! – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Παιδιά 6-10 ετών

Διαδραστικό καλλιτεχνικό εργαστήριο με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά που αναλαμβάνουν το ρόλο των καλλιτεχνών. Με αφορμή τα έργα τέχνης που κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά ή αντικείμενα καθημερινής χρήσης τα παιδιά παρατηρούν παραδείγματα καλλιτεχνών της διεθνούς σκηνής κι επικεντρώνονται στον Έλληνα γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη. Εμπνέονται από το πολύπλευρο έργο του και μέσα από σωματικές δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού γίνονται τα ίδια γλύπτες αλλά και γλυπτά, μιμούνται ζώα και ανθρώπινες μορφές, δίνουν τίτλο στα δημιουργήματά μας και στη συνέχεια στήνουν το δικό τους αυτοσχέδιο εργαστήρι γλυπτικής.
Τα έργα τέχνης στο τέλος τοποθετούνται καταλλήλως για να δημιουργήσουν ένα εφήμερο μουσείο τέχνης στο οποίο τα παιδιά μας ξεναγούν και μας μιλούν για τα έργα τους.

Διοργανωτές: Oμάδα Τέχνες στο μίξερ
Διάρκεια 60 λεπτά

Για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος, οι συμμετέχοντες να φορούν άνετα και πρόχειρα ρουχαλάκια και να φέρουν μαζί τους ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης, κάποιο κομμάτι από παλιό παιχνίδι, κάποιο ανακυκλώσιμο υλικό ή κάποια συσκευασία που επρόκειτο να πετάξουν.

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στις δράσεις που έχει σχεδιάσει η Τεχνόπολη κάθε Κυριακή και μεταμορφώνεται σε ένα διαδραστικό καλλιτεχνικό εργαστήρι και μας εισάγει στην Ιστορία της Τέχνης. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ιστορία του παιδικού πορτραίτου, με την αφηρημένη ζωγραφική και τον εικαστικό αυτοσχεδιασμό, την τέχνη του κολλάζ και τις σωματικές δραστηριότητες του θεατρικού παιχνιδιού.

Τεχνόπολη, Δεξαμενές Καθαρισμού – Υπόγειο

Κυριακή 20 Ιανουαρίου, 12.00
Χορεύουμε; Ζωγραφίζουμε; Ναι! – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Παιδιά 3-6 ετών

Εργαστήρι εικαστικού αυτοσχεδιασμού και κίνησης εμπνευσμένο από το action painting του Αμερικανού καλλιτέχνη Jackson Pollock, καθώς και από τα ερεθίσματα του κινήματος της body art (1960 κ.ε.). Εδώ η τέχνη δημιουργείται διαδραστικά μέσα από την κίνηση των σωμάτων και το ρυθμό της μουσικής. Εργαστήρι κίνησης και εικαστικού αυτοσχεδιασμού, από την Δήμητρα Νικολοπούλου.

Αν βάζαμε jazz στο ραδιόφωνο και χορεύαμε κρατώντας χαρτιά γεμάτα ρευστά χρώματα; Αν χορεύαμε κρατώντας χαρτόκουτες γεμάτες χρώμα και απλώνονταν χρωματιστές κηλίδες στο ρυθμό της μουσικής; Αν τα χέρια μας χόρευαν και τα πόδια μας ζωγράφιζαν;

Για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος, οι συμμετέχοντες να φορούν άνετα και πρόχειρα ρουχαλάκια καθώς στη διάρκεια του εργαστηρίου πιθανόν ν’ αποκτήσουμε πολύχρωμους λεκέδες αφού το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί χωρίς παπούτσια, με πατούσες που αγγίζουν, χαιρετούν και ζωγραφίζουν. Μια εφεδρική αλλαξιά είναι καλοδεχούμενη.

Τεχνόπολη, Νέοι Φούρνοι

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 12.00
Θεατρικές αφηγήσεις από έναν…γκαζιέρη, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Παλαιοί Φούρνοι)
Για όλη την οικογένεια

Θεατρικό δρώμενο για μικρούς και μεγάλους μέσα στην καρδιά του εργοστασίου, στο κτίριο των Παλαιών Φούρνων. Μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν παρέα με έναν γκαζιέρη μέσα στη χρονοκάψουλα, θα φτυαρίσουν μαζί του το λιθάνθρακα, θα σημειώνουν το ποινολόγιο, θα τον συντροφεύουν την ώρα του κολατσιού του και θα γίνουν κομμάτι της ιστορίας ενός από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας.

Ο Χρήστος Χριστόπουλος, ηθοποιός-ερμηνευτής από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», μεταμορφώνεται σε εργάτη και μας παρουσιάζει, μέσα από τις δικές του εμπειρίες, την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, τις συνθήκες εργασίας, τα μηχανήματα και τα εργαλεία του 19ου αιώνα, τις σχέσεις των εργαζομένων με τους εργοδότες, τη χρήση και την αξία του φωταερίου για την πρωτεύουσα και τους κατοίκους της, τη δουλειά των εργατών στο δίκτυο διανομής και όχι μόνο…

Το θεατρικό δρώμενο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι». Το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του μονολόγου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέως Αδαμαντίας Ξηρίδου, βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγισης στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014, αλλά και προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων στο εργοστάσιο και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίου.

Κόστος: Η τιμή εισόδου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (1 ευρώ)
Διάρκεια 15 λεπτά – θα επαναλαμβάνεται 3 φορές

Περισσότερες πληροφορίες: Tηλ.: 213 0109325, 213 0109300

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Πειραιώς 100, Γκάζι

Θεατρικές παραστάσεις

Σάββατο 19 Ιανουαρίου, 12.00
Πίκο και Λόλα – Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας
Παιδιά 4+

Πρωτότυπη παράσταση κουκλοθεάτρου βασισμένη στη σειρά βιβλίων «Πίκο και Λόλα» της Λίνας Σωτηροπούλου (εκδόσεις Μεταίχμιο) από την ομάδα θεάτρου Ανεμόμυλοι. Διασκεδαστικές ιστορίες γραμμένες σε απλά και λιτά στιχάκια, μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνεται ένας χρωματιστός και μαγικός κόσμος. Πρωταγωνιστές είναι ο Πίκο και η Λόλα, δύο διαφορετικοί αλλά αχώριστοι φίλοι, που με τις περιπέτειές τους βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν έννοιες όπως η φιλία, η αποδοχή και η συνεργασία, να αναπτύξουν τη φαντασία τους και φυσικά… να γελάσουν.

Μια παράσταση σε συνεργασία της Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, διοργανώνουν, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου (ώρα 12:00), μια πρωτότυπη παράσταση κουκλοθεάτρου για παιδιά από 4 ετών και άνω, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (Ανδρομάχης 86Α & Αλκμήνης).

Κείμενο: Λίνα Σωτηροπούλου, Διασκευή/ Σκηνοθεσία: Χρήστος Χριστόπουλος, Κινησιολογική επιμέλεια: Έλιο Φοίβος Μπέικο, Κατασκευές: Μαργαρίτα Δημητρούση
Η είσοδος στην παράσταση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας στο τηλέφωνο 210 9593518 (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 9:00-14:00 και Τετάρτη, Παρασκευή 14:00-20:00).

Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας , Ανδρομάχης 86Α & Αλκμήνης

Σάββατο 19 Ιανουαρίου, 15.00
Το φτερωτό άλογο του Νίκου Καζαντζάκη – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Παιδιά 5+

Ένα ανέκδοτο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα θεατρική διασκευή από τον Βασίλη Μαυρογεωργίου. Ένα ταξίδι στη μαγεία της μακρινής Ανατολής, για μικρούς και μεγάλους, με τους ηθοποιούς να ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας, φωτίζοντας με τραγούδια και μουσικά όργανα έναν κόσμο γεμάτο βασιλιάδες, πριγκίπισσες, μάγους, δερβίσηδες, πραματευτάδες και καραβάνια.

Τα παιδιά μπαίνουν σε μια ονειρική πύλη, σε ένα πολύχρωμο ανατολίτικο σαράι, και κάθονται αναπαυτικά στα μεγάλα μαξιλάρια τους και παρακολουθούν την εξέλιξη της ιστορίας: Ένας παράξενος Ινδός πουλάει στον βασιλιά ένα ιπτάμενο άλογο. Το βασιλόπουλο καβαλάει το άλογο που τον πηγαίνει όπου θέλει η τύχη και η μοίρα! Βράδυ, φτάνει σε ένα παλάτι, γνωρίζεται κρυφά με την πριγκίπισσα, και τότε αρχίζει η περιπέτειά τους…

Με ζωντανή μουσική και θίασο 12 ηθοποιών και μουσικών.
Οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες
Η παράσταση θα παίζεται μέχρι την Κυριακή 21 Απριλίου

Τιμές: Γενική είσοδος: € 12
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία
Ειδικές κρατήσεις εισιτηρίων για σχολεία
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 8668572 & 210 8665144 (τηλ. & φαξ)

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 11521

Σάββατο 19 Ιανουαρίου, 17.30
Ο Δράκος των χρωμάτων – Μορφές Έκφρασης
Παιδιά 3- 6 ετών

Διαδραστική μουσική παράσταση από την ομάδα Μορφές Έκφρασης και την Άννα Σεβαστή Τζίμα που ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους με το ρυθμό και τις μελωδίες της. Τα παιδιά θα γίνουν ενεργά μέλη της περιπέτειας συμμετέχοντας ενεργά στην εξέλιξη της, είτε τραγουδώντας, είτε χορεύοντας, είτε συμμετέχοντας θεατρικά.

Μια φορά κι έναν καιρό ένας δράκος λιχούδης και πεινασμένος τριγυρνούσε στο πολύχρωμο δάσος… Μα με τόσα χρώματα γύρω του και τόσο που πείναγε η κοιλιά του, δεν άντεξε για πολύ άνοιξε το στόμα του και έφαγε όλα τα χρώματα, το κόκκινο που του θύμιζε μια τούρτα φράουλα, το πράσινο που του θύμιζε γλειφιτζούρι και όλα μα όλα τα χρώματα που όλα τελικά του θύμιζαν κάποιο νόστιμο γλυκό! Τι θα συμβεί όμως τώρα που ο κόσμος έμεινε χωρίς χρώματα; Βασικό μήνυμα η διαφορετικότητα με τα χρώματα, και το σεβασμό και τη χαρά της ζωής να συναντιούνται και να γίνονται ένα απολαυστικό θεατρικό παιχνίδι.

Στο τέλος της παράστασης μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τα παιδιά, αφού ο Δράκος μας, θα χορέψει μαζί τους στη γιορτή που θα οργανώσουν!

Σύλληψη-κείμενο-τραγούδια-σκηνοθεσία: Άννα Σεβαστή Τζίμα
Ερμηνεύουν: Άννα Σ. Τζίμα, Δημήτρης Σκούρτης
Τιμές εισιτηρίων: 8€ – Οικογενειακό ( 3 άτομα +): 7€ – Ομαδικό και Μέλη (10 άτομα +): 6€
Διάρκεια: 60 λεπτά

Θέατρο Μορφές Έκφρασης, Αλκμήνης 13, Κ. Πετράλωνα (απέναντι από το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς)

Κυριακή 20 Ιανουαρίου, 13.00
Ο Ονειρούλης στο μαγικό κόσμο των σχημάτων, Τεχνόπολη
Παιδιά 3-9 ετών

Θεατρική παράσταση με τον Ονειρούλη και τη Γραμμή σε πρωταγωνιστικό ρόλο, μια δημιουργία της ΑΝΑΣΣΑ & του STORYLAB. Ο Ονειρούλης είναι ένα ιδιόρρυθμο σημείο που ζει στην Επιπεδοχώρα. Όπως όλα τα σημεία δεν έχει σχήμα ούτε μέγεθος. Δεν είναι μικρό ούτε μεγάλο. Ούτε ψηλό ούτε κοντό. Το μόνο που τον κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα σημεία είναι ότι ονειρεύεται συνέχεια! Ώσπου μια μέρα, αποφασίζει να ονειρευτεί περισσότερο και να κινηθεί διαφορετικά, προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δημιουργώντας έτσι τη δική του προσωπική Γραμμή.

Ο Ονειρούλης και η Γραμμή θα συνεργαστούν και θα σχεδιάσουν παίζοντας, χορεύοντας και τραγουδώντας, τον διασκεδαστικό κόσμο των σχημάτων που τόσο λαχταρούσαν. Θα ανακαλύψουν ότι όποια κι αν είναι τα όνειρά τους, αν τα πιστέψουν και βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, μπορούν να φτιάξουν το δικό τους καινούργιο, καλύτερο κόσμο!

Κείμενο – σκηνοθεσία: Ντόρα Ζαχαροπούλου
Μουσική : Ξενοφών Υφαντής
Χορογραφίες: Αναστασία Γεωργαλά
Ακούγονται οι: Ντόρα Ζαχαροπούλου, Θοδωρής Μανταζέλης

Στον ρόλο της σκανδαλιάρας παραμυθούς η ηθοποιός Μίνα Καθέρη
Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη με απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση:  2130109327 (Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00-16:00)

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300 Χώρος διεξαγωγής: Δεξαμενές Καθαρισμού – Ισόγειο

Κυριακή 20 Ιανουαρίου, 17.00
Μια ζαχαρένια συνταγή – Θέατρο Φούρνος
Παιδιά 3,5 – 5 ετών

Η παράσταση της παιδικής σκηνής του Θεάτρου Φούρνος που μιλάει για τη δύναμη της αγάπης και το πόσο σημαντικό είναι να την μοιράζεις την αγάπη απλόχερα όπου μπορείς. Η ιστορία εκτυλίσσεται στον ουρανό. Σε μια πολυάσχολη Συννεφούπολη ζουν οι ήρωες των γνωστών παραμυθιών αλλά και ένας γλυκός και ευγενικός ζαχαροπλάστης ο Ρένος. Ο Ρένος κάθε μέρα ετοιμάζει καταπληκτικά γλυκά για να τα τρώνε και να παίρνουν δύναμη οι ήρωες ώστε να διηγούνται ωραίες ιστορίες στα παιδιά. Όταν ο Ρένος μια μέρα αντιλαμβάνεται ότι οι άνθρωποι στη γη δεν είναι και τόσο ευτυχισμένοι αποφασίζει να τους στείλει ένα σπουδαίο δώρο. Κάτι όμως που δεν είναι και τόσο εύκολο.

Μια παράσταση με πολύ χιούμορ και μουσική που δημιούργησε ο Χρήστος Θηβαίος ειδικά για τη Ζαχαρένια Συνταγή

Συντελεστές: Διασκευή Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Ελεάννα Σαντοριναίου Μουσική Χρήστος Θηβαίος Στίχοι: Ελεάννα Σαντοριναίου

Διάρκεια : 55΄
Εισιτήριο: 10€

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πλαίσιο της εκστρατείας WithRefugees-www.WithRefugees.gr

Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια