Η Νάγια Γιακουμάκη αποτελεί το νέο εταιρικό μέλος της Μπιενάλε της Αθήνας, αλλά και Διευθύντρια Έρευνας και Διεθνών Δικτύων. Από τη θέση αυτή θα συνεργάζεται στενά με τον ιδρυτικό διευθυντή Poka-Yio (Πολύδωρο Καρυοφύλλη)  «για να συμβάλει στην επίτευξη ενός ευρέως προγράμματος εκθέσεων και δημόσιων εκδηλώσεων, ενώ θα εργαστεί στρατηγικά στην εσωτερική δομή του οργανισμού η Μπιενάλε της Αθήνας», όπως επισημαίνεται.

Η τοποθέτηση αυτή, έρχεται σε συνέχεια των ραγδαίων εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα, έπειτα από την παραίτηση του Μασιμιλιάνο Μολόνα, Διευθυντή Προγράμματος της 5ης Μπιενάλε της Αθήνας «Oμόνοια», αλλά και την αποχώρηση της Ξένιας Καλπακτσόγλου, μιας εκ των τριών ιδρυτικών μελών και συνδιευθύντριας του οργανισμού.

«Αισθάνομαι προνομιούχα που συνεργάζομαι με τη Μπιενάλε της Αθήνας, τη δραστηριότητα της οποίας έχω παρακολουθήσει από κοντά, και ανυπομονώ να συμβάλλω στη μελλοντική επιτυχία της ως ένας κορυφαίος διεθνής οργανισμός για την ανάλυση και παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης» δηλώνει η Νάγια Γιακουμάκη η οποία, όπως σημειώνεται, γίνεται το νέο εταιρικό μέλος της Μπιενάλε της Αθήνας «σε μια φάση όπου η δέκα ετών επιτυχημένη Μπιενάλε ενισχύει την διεθνή της εμβέλεια».

Παράλληλα επισημαίνεται πως η ίδια θα παραμείνει αφοσιωμένη στο έργο της στη φημισμένη Whitechapel Gallery του Λονδίνου, ενώ και ο Poka-Yio είναι επιφορτισμένος με το ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή της Καλαμάτας υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα του θεσμού «Ομόνοια» στο κέντρο της Αθήνας, ενώ έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τη μεγάλη εικαστική διοργάνωση documenta 2017.

Λίγα λόγια για τη Νάγια Γιακουμάκη:
Η Νάγια Γιακουμάκη είναι επιμελήτρια και καλλιτέχνης με σημαντική εμπειρία στο χώρο. Από το 1991 διδάσκει σε πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό σε θέματα Επιμέλειας και Εικαστικών Τεχνών.

Από το 2005 είναι επιμελήτρια στη Whitechapel Gallery στο Λονδίνο, όπου ανέπτυξε και καθιέρωσε ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκθέσεων που σχετίζονται με τη χρήση των αρχείων ως επιμελητικών πόρων. Αυτό το πρόγραμμα έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή της επαγγελματικής κοινότητας και είναι ενεργό εδώ και μια δεκαετία.

Η Νάγια Γιακουμάκη διευθύνει το ΝΕΟΝ Curatorial Exchange & Award, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από τον οργανισμό NEON και οργανώνεται από την Whitechapel Gallery, η οποία προωθεί επαγγελματικές σχέσεις για ανερχόμενους επιμελητές.

Η Νάγια Γιακουμάκη έχει επιμεληθεί μια σειρά από επιτυχημένες εκθέσεις και νέες παραγωγές έργων τέχνης συμπεριλαμβανομένων των John Latham: Anarchive (2010), This is Tomorrow (2011), Rothko in Britain (2012), Aspen Magazine: 1965-1971 (2012), Black Eyes and Lemonade: Curating Popular Art (2013), Supporting Artists: ACME’s first decade (2013-2014), Stephen Willats: Concerning Our Present Way of Living (2014) and most recently Intellectual Barbarians: The Kibbo Kift Kindred (2015-2016) and Imprint 93 (2016).

tags / ελc news