Η περιοχή του Shoreditch, ανατολικά του Λονδίνου – μια ζωντανή περιοχή γεμάτη με εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ήταν η γενέτειρα του δράματος στο Λονδίνο – εκεί υπήρχαν τα πρώτα θέατρα που δημιουργήθηκαν στην πόλη. Οι Βρετανοί αρχαιολόγοι που έχουν δώσει μάχη για να αρχίσουν ανασκαφές στην περιοχή σήκωσαν την «αυλαία» σε ένα θέατρο του 16ου αιώνα που ήρθε στο φως και στο οποίο ανέβηκαν έργα του Σαίξπηρ όπως το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ενώ και ο ίδιος ο βάρδος έπαιξε στη σκηνή του.

Το θέατρο Curtain που ήρθε στο φως, έκανε παραγωγές ανάμεσα στο 1577 και 1625 ως ένα από τα δύο πρώτα θέατρα που κατασκευάστηκαν στην πόλη με αυτό το σκοπό, αλλά και όλα τα ίχνη του χάθηκαν στην πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές ξεκίνησαν μια λεπτομερή ανασκαφή στο χώρο από τον Απρίλιο του 2016 και αποκάλυψαν τα προκαταρκτικά ευρήματά τους. Γνώριζαν ήδη ότι υπήρχαν δυο θέατρα στην περιοχή, αλλά δεν ήξεραν την ακριβή θέση του Curtain. Τα δυο θέατρα που υπήρχαν στην περιοχή ήταν προγενέστερα του πιο διάσημου θεάτρου που συνδέθηκε με τον Σαίξπηρ, του περίφημου Globe που είχε χτιστεί στο South Bank το 1599.

Shakespeare's Curtain Theatre in Shoreditch in London

Shakespeare's Curtain Theatre in Shoreditch in London

Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχει ένα κεραμικό πουλί, το οποίο πιστεύεται πως είχε χρησιμοποιηθεί ως ηχητικό εφέ σε κάποια παραγωγή και ένα χτενάκι από κόκκαλο. Ο ίδιος ο Σαίξπηρ, που φέτος συμπληρώνεται η 400η επέτειος από το θάνατό του, πρωταγωνίστησε στο Curtain, σε μια παραγωγή έργου του Μπεν Τζόνσον, το «Every Man In His Humour». Πριν την κατασκευή του Curtain οι παραστάσεις ανέβαιναν σε πανδοχεία ή στη βασιλική αυλή. Το να παρακολουθούν θέατρο σε ένα μέρος ειδικά κατασκευασμένο γι’ αυτό το λόγο, ήταν για το κοινό μια συναρπαστική εμπειρία, που έκλεινε τους θορύβους της πόλης και της αγοράς έξω από την πόρτα του. Τα ερείπια του θεάτρου θα ενσωματωθούν στην περιοχή στην οποία κατασκευάζεται αυτή την εποχή ένα οικιστικό και εμπορικό συγκρότημα.

Shakespeare's Curtain Theatre in Shoreditch in London Shakespeare's Curtain Theatre in Shoreditch in London

Οι λεπτομερείς έρευνες έφεραν στο φως και άλλα στοιχεία όπως το ότι το θέατρο ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι πίστευαν αρχικά και βρισκόταν στην πίσω πλευρά ενός άλλου κτιρίου. Ήταν ένα ορθογώνιο κτίσμα και η σκηνή είχε όπως αναφέρουν, ασυνήθιστο σχήμα, ενώ η δομή των παρασκηνίων παραμένει μυστηριώδης. Χωριζόταν σε δυο ζώνες, την πρώτη με υψηλότερο κόστος, την οποία μπορούσαν να επισκεφθούν όσοι είχαν περισσότερα χρήματα και ήταν καλυμμένη με ξύλινο δάπεδο, ενώ η πιο οικονομική είχε δάπεδο από πατημένο χώμα.

Το Curtain ήταν ένα από τα πρώτα ελισαβετιανά θέατρα, στα οποία οι θεατές κατέβαλαν αντίτιμο για να δουν παραστάσεις και να ψυχαγωγηθούν. Αυτό έγινε γνωστό επειδή βρέθηκαν θραύσματα από κεραμικούς κουμπαράδες, για τους οποίους οι ειδικοί υποθέτουν ότι ήταν το ταμείο γνωστό τότε ως «box office», που είναι η προέλευση του όρου που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Shakespeare's Curtain Theatre in Shoreditch in London

Προς το παρόν η ανασκαφή του θεάτρου Curtain στην Curtain Road, έχει καλυφθεί από προστατευτική μεμβράνη μέσα στο εμπορικό κέντρο που χτίζεται στην περιοχή. Η ανασκαφή θα είναι ανοιχτή ως αξιοθέατο, ενώ σε βιτρίνες θα τοποθετηθούν τα αντικείμενα που έρχονται συνεχώς στο φως. Το εμπορικό και οικιστικό κέντρο της περιοχής θα συμπεριλαμβάνει 400 κατοικίες, γραφεία και καταστήματα ενώ το πάρκο θα είναι μεγαλύτερο από ένα τετραγωνικό στρέμμα. Οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη συναρπαστική, καθώς ρίχνει φως στη γνώση μας για την εξέλιξη των ελισαβετιανών θεάτρων.