Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, ο μεγαλύτερος εν ζωή Βρετανός ζωγράφος, ο οποίος αρνήθηκε να λάβει τον τίτλο του σερ το 1990, επιστρέφει με μια έκπληξη. Ο εικαστικός που αρνήθηκε κάποτε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ, παρουσίασε το καλοκαίρι του 2016 στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στο Λονδίνο τη νέα του έκθεση με τίτλο «82 πορτρέτα και 1 νεκρή φύση», ενώ η Tate ετοιμάζεται για τη μεγάλη αναδρομική του το 2017.

Όμως, εν τω μεταξύ, ετοιμάζει ένα βιτρό στο παράθυρο του Αβαείου του Γουέστμινστερ προς τιμήν της Ελισάβετ, η οποία είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας. Ο ηλικίας 79 ετών Χόκνεϊ αντιμετωπίζει ένα νέο μέσο, το βιτρό, σε ένα νέο χώρο, το πανύψηλο παράθυρο του Αβαείου. Υπόσχεται ένα τοπίο γεμάτο λουλούδια, που είναι μια γιορτή κάθε χρόνο.

david_hockney_epa

Το σχέδιό του θα γεμίσει το μισό ενός από τα λίγα εναπομείναντα παράθυρα με απλό γυαλί που υπάρχουν στο βόρειο μέρος του Αβαείου και έχει 1,8 μέτρα πλάτος και 6 μέτρα ύψος. Τα λουλούδια που σκοπεύει να ζωγραφίσει έρχονται σε συνέχεια της πιο πρόσφατης δουλειάς του με τα τοπία και τα δέντρα της πατρίδας του, το Γιόρκσαϊρ. Ο Θεός και η Βασίλισσα είναι δυο από τα ελάχιστα θέματα για τα οποία ο Χόκνεϊ  δεν έχει εκφράσει πιπεράτες απόψεις.

Σε μια συνέντευξή του πριν από δυο χρόνια στη Wall Street Journal, ήταν αρκετά προσεκτικός και δήλωσε ότι δεν είναι άθεος, αλλά δεν υποστηρίζει καμία οργανωμένη θρησκεία, γιατί υπάρχει πάντα το ερώτημα «Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε;». Σε μια άλλη συνέντευξή του στο BBC πριν από πέντε χρόνια, όταν είχε αρνηθεί να ζωγραφίσει το πορτρέτο της Βασίλισσας, είπε λακωνικά «Όταν μου ζητήθηκε, ήμουν πολύ απασχολημένος με το να ζωγραφίζω την πραγματικότητα της Αγγλίας, χώρας της».

Αβαείο του Γουέστμινστερ

Αβαείο του Γουέστμινστερ

Η Βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε φέτος τα 90 της χρόνια και το Φεβρουάριο του 2017 θα έχει βασιλέψει για 65 χρόνια. Στο Αβαείο παντρεύτηκε το 1947 και στέφθηκε τον Ιούνιο του 1953. Ο Χόκνεϊ δουλεύει τα σχέδια για το παράθυρο του Γουέστμινστερ στο Barley Studio της Νέας Υόρκης.

Westminster Abbey