«Το χιούμορ μπορεί να προκαλέσει ένα άγριο ξύπνημα, μια αφύπνιση, μπορεί όμως να είναι και αναισθητικό».

Το 2008 ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας αυτοκτόνησε. Κρεμάστηκε στο γκαράζ του σπιτιού του και οι Los Angeles Times έγραψαν πως «Ήταν ένας από τους πιο επιδραστικούς και καινοτόμους συγγραφείς της τελευταίας εικοσαετίας».

Λίγα χρόνια αργότερα το περιοδικό Τime τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τους 100 καλύτερους μυθιστοριογράφους από το 1923. Ήταν μόλις 46 ετών. Έπασχε από βαριά κατάθλιψη την οποία καταπολεμούσε με ισχυρά αντικαταθλιπτικά. Ήταν δημιουργικός και πολύ παραγωγικός.

 Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας

Μας άφησε μια ανεκτίμητη κληρονομιά πάνω στην οποία σκύβουν όλο και περισσότεροι όσο περνούν τα χρόνια. Γιατί η πίστη του Γουάλας στις δυνατότητες της λογοτεχνίας, η δαιδαλώδης και χιουμοριστική γραφή του, η θαρραλέα στάση του σε καιρούς που διακατέχονται από ειρωνεία και απροκάλυπτο κυνισμό, η πίστη του στην ενσυναίσθηση και τον ηθικό στοχασμό γίνονται με το πέρασμα του χρόνου απαραίτητες, οδηγός επιβίωσης.

Οι εξορισμένες αξίες, με ένα μοναδικό συνδυασμό χιούμορ απολαυστικής γραφής και τεκμηρίωσης ζωντανεύουν μέσα στις φράσεις του. Ο Γουάλας καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να νιώσει λιγότερη μοναξιά, όπως ακριβώς το επιθυμούσε. Η πυκνότητα των νοημάτων στα κείμενά του είναι τόσο προκλητική που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν αληθινά η λογοτεχνία όπως έλεγε ο ίδιος «μιλάει στον άνθρωπο, για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος».

 Αυτό εδώ είναι νερό

Το μικρό βιβλιαράκι Αυτό εδώ είναι νερό με υπότιτλο Μερικές σκέψεις για τη ζωή, είναι το εκπληκτικό δοκίμιο που έγραψε ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας σε μια σύντομη ομιλία προς τους απόφοιτους του Κολλεγίου Kenyon, αντιμέτωπος  με την πρόκληση να συνοψίσει όλα όσα πίστευε για τη ζωή, την ανθρώπινη φύση και τη μακροχρόνια ευτυχία, εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Ψάχνοντας για απαντήσεις σε φαινομενικά απλά ερωτήματα, σ’ αυτό το βαθύ και πνευματώδες μανιφέστο ο Γουάλας μας προσφέρει κωμικές παρατηρήσεις για τη σύγχρονη καθημερινότητα και ανασκαλεύει βασικές αρχές της ανθρώπινης φύσης: Μας αποκαλύπτει την πιο θεμελιώδη και σημαντική θέση που παίρνουμε κάθε μέρα – πώς να σκεφτούμε για τον κόσμο που ζούμε.

Γραμμένο με τον μοναδικό συνδυασμό πηγαίου χιούμορ, βαθιάς σκέψης και πρακτικής φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει το έργο του Γουάλας, το Αυτό εδώ είναι νερό εξερευνά τις προκλήσεις της καθημερινότητας και προσφέρει συμβουλές που μας εμπνέουν ξανά και ξανά με κάθε ανάγνωση.

Info:

Το βιβλίο του David Foster Wallace Αυτό εδώ είναι νερό – Μερικές σκέψεις για τη ζωή, σε μετάφραση – επίμετρο Κώστα Καλτσά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική