«Είναι μια υπέροχη τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκομαι στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων και αυτό είναι ένας καταπληκτικός έπαινος», δήλωσε στο BBC ο βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο.  «Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή και ελπίζω πως όλα τα βραβεία Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως είναι αυτή τη στιγμή. Θα με συγκινούσε πολύ αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω σ’ ένα κλίμα που θα συμβάλει σε μια θετική ατμόσφαιρα στους πολύ αβέβαιους καιρούς μας», είπε ο νομπελίστας πλέον Καζούο Ισιγκούρο. 

Η Σουηδική Ακαδημία κατάφερε πέρσι να αφήσει άφωνο τον κόσμο με την επιλογή του Μπομπ Ντίλαν, που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και … ταλαιπώρησε πολύ όλο το σύστημα με την «εξαφάνισή του» αρχικά, την παραφιλολογία αν θα παραστεί στην απονομή και όλα τα σχετικά που συνάδουν με την προσωπικότητα του ποιητή και ροκ σταρ, ο οποίος τελικά παρέστη, γιατί χωρίς ομιλία δεν υπάρχει και επιταγή, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, αφού αγγίζει τις 930.000 ευρώ.

Έκπληκτος με την επιλογή και ο λογοτεχνικός κόσμος, που άνοιξε μια μεγάλη και δίχως τέλος συζήτηση για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες επιλογές της Ακαδημίας. Μια συνέλευση 18 ατόμων που αποτελούν την κριτική επιτροπή και εκλέγονται ισοβίως με μυστική ψηφοφορία αποφάσισαν να τιμήσουν φέτος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Καζούο Ισιγκούρο.

Περισσότεροι από τα μισά μέλη της Ακαδημίας ψηφίζουν για τον τελικό νικητή, ο οποίος επιλέγεται από περίπου 350 προτάσεις που έχουν γίνει από λογοτέχνες και πρώην κατόχους του βραβείου. Το βραβείο έχει απονεμηθεί σε 113 συγγραφείς από το 1901, εκ των οποίων 14 ήταν γυναίκες.

Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στον Βρετανό συγγραφέα Καζούο Ισιγκούρο.

Ο Καζούο Ισιγκούρο γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954, αλλά σε ηλικία πέντε ετών ήρθε με την οικογένειά του στη Βρετανία. Με το πρώτο του μυθιστόρημα “A pale view of hills” (1982), κέρδισε το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι. Το δεύτερο μυθιστόρημά του “An artist of the floating world” (1986), βραβεύτηκε με τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Booker. Το 1989, με το “The remains of the day” (“Τα απομεινάρια μιας μέρας”) όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Booker αλλά έγινε διάσημος σ’όλο τον κόσμο: το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα και η ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Άιβορι έγινε επίσης παγκόσμια επιτυχία. Το επόμενο μυθιστόρημά του “The unconsoled” (“Ο απαρηγόρητος”), κυκλοφόρησε το 1995 και τιμήθηκε με το βραβείο Τσέλτεναμ. Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων. Το μυθιστόρημα “When we were orphans” (“Τότε που ήμασταν ορφανοί”) κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν και αυτό υποψήφιο για το βραβείο Booker.