Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτήν την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 21.00 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Ξάνθη.

Ανιχνεύουμε την ιστορία της Ξάνθης, από τα αρχαία Άβδηρα ως την εποχή του καπνού κι από την Μπελ Επόκ ως σήμερα. Η Ξάνθη είναι μια πόλη χωρίς σύνορα, ένα πολυεθνικό χαρμάνι. Η παλιά της πόλη είναι μία από τις πιο γοητευτικές παλιές πόλεις της Ελλάδας.

Από τη γειτονιά Σαμακώβ, «το παρατηρητήριο της πόλης» ο Βασίλης Αϊβαλιώτης ρίχνει φως στο πώς διασώθηκε η παλιά πόλη, με την εξαιρετική αρχιτεκτονική και τις αμέτρητες μνήμες από την εποχή του καπνού. Οι καπναποθήκες είναι μνημεία μιας αλλοτινής αίγλης. Στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου του 1877, και σήμερα «σπίτι» της Φ.Ε.Ξ., μας ξεναγεί ο Πασχάλης Ξανθόπουλος, ο οποίος σκιαγραφεί τον κοινωνικό-πολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης μέσα στους αιώνες. «Από τη μια το καμπαναριό κι από την άλλη η φωνή του μουεζίνη» υπογραμμίζει η Βίκυ Τσελεπίδου, περιγράφοντας το «χωρίς σύνορα» περιβάλλον της πόλης της. Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, μιλώντας για την ουσία και το χαρακτήρα της θρακικής μουσικής, ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια. Σπάνιες πληροφορίες για το που ακριβώς γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις καθώς και για τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Ξάνθη, εξιστορούν ο Βασίλης Αϊβαλιώτης και ο Πασχάλης Ξανθόπουλος. Το αναπαλαιωμένο σπίτι του κορυφαίου συνθέτη εγκαινιάζεται ως χώρος πολιτισμού. Γεννημένος στην Ξάνθη ο μουσικός Σταμάτης Χατζηευσταθίου μάς δίνει τη δική του άποψη και για το πολυπολιτισμικό παζάρι της πόλης. Τις μνήμες της από το πολύχρωμο αυτό μωσαϊκό μεταφέρει και η Παρθενόπη Μπουζούρη. Η Εμινέ Μπουρουτζή μάς ξεναγεί στα δικά της Πομακοχώρια, στον πολιτισμό των Πομάκων, στα τραγούδια τους. Ο Νίκος Γερμαντζίδης μάς εξηγεί την οικολογική υπεροχή του Νέστου και της Βιστωνίδας και μας αποκαλύπτει ένα σπάνιο Εθνικό Πάρκο.

DSC02268

Η εκπομπή «Ελλάδα από το Α ως το Ω» ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, OTE HISTORY. Την ανάπτυξη του περιεχομένου έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Οργάνωση παραγωγής: Γιούλη Παπαοικονόμου
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr