«Eλπίζουμε να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, βοηθώντας όσο περισσότερο μπορούμε να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος για να ζεις και να δημιουργείς», είπε ο Πρόεδρος του ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στους εντυπωσιακούς χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Οι ηλιόλουστες εγκαταστάσεις και ο κόσμος που χαιρόταν το Πάρκο ήταν το πιο ευχάριστο θέαμα για όσους περνούσαν για τη συνέντευξη τύπου, καθώς δείχνει ότι το μέρος μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης.

Η συνέντευξη Τύπου / ΙΣΝ/ Γιώργης Γερόλυμπος

Η συνέντευξη Τύπου / ΙΣΝ/ Γιώργης Γερόλυμπος

Κάνοντας ένα συνολικότερο απολογισμό για τις δωρεές και το έργο του Ιδρύματος εδώ και είκοσι χρόνια, ανακοίνωσε και την είδηση που ενθουσίασε όλους τους παρευρισκόμενους. Το πολύ σημαντικό και σπουδαίο νέο είναι ότι το Ίδρυμα αναλαμβάνει να περατώσει τις εργασίες ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι ιστορικοί κινηματογράφοι «Απόλλων» και «Αττικόν» στην οδό Σταδίου, οι οποίοι από το 2012 είναι κλειστοί, μετά τους εμπρησμούς τους και μέχρι σήμερα είναι αδύνατον να επιλυθούν τα ζητήματα που εμποδίζουν την επαναλειτουργία τους, κρατώντας ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι του κέντρου της πόλης σκοτεινό και αχρησιμοποίητο.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος/ ΙΣΝ/ Γιώργης Γερόλυμπος

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος/ ΙΣΝ/ Γιώργης Γερόλυμπος

«Είναι καλύτερο να δίνουμε κάτι παραπάνω και να μας πούνε χαζούς παρά να αδικήσουμε κάποιους και να φανούμε αλαζόνες» είπε στον εναρκτήριο λόγο ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος, σημειώνοντας ότι σε αυτή την ξεχωριστή για το Ίδρυμα ημέρα «η 20ετής πορεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενδεχομένως να αντικατροπτίζει, σε πρώτη ανάγνωση, τις αναρίθμητες ανάγκες της κοινωνίας παγκοσμίως. Για εμάς, αποτυπώνει επίσης τις δυνατότητες και τις προοπτικές των συνανθρώπων μας, για τις οποίες αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι περισσότερο. Αισθανόμαστε περήφανοι που μετά από 20 χρόνια δράσης καταφέραμε να εξελίξουμε τον τρόπο δράσης μας και να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες μας, χωρίς ταυτόχρονα να χάσουμε την ευελιξία μας να ανταποκρινόμαστε από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως είναι η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, έως την ενίσχυση του πιο μικρού και νεοσύστατου οργανισμού, που επιδεικνύει όραμα και δέσμευση».

Ο κινηματογράφος, τοπόσημο της Αθήνας, Αττικόν

Ο κινηματογράφος, τοπόσημο της Αθήνας, Αττικόν

Μια τεράστια βεντάλια ενίσχυσης και χρηματοδότησης παράλληλων δραστηριοτήτων προαναγγέλθηκαν, εκτός από τις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην οποία περιλαμβάνονται από καλλιτεχνικές παραστάσεις έως αθλητικές δραστηριότητες. Για να προσθέσει ότι ο απολογισμός από τις μαζικές επισκέψεις του κοινού στο Πάρκο το καλοκαίρι δείχνει πως ο κόσμος αναζητά μια τέτοια όαση πολιτισμού στην άκρη της πόλης.

Πολύ σημαντικές ήταν και οι ανακοινώσεις του συνολικότερου απολογισμού μιας 20ετούς δράσης: από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1996, έως σήμερα το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά 1,56 δισ. ευρώ, μέσω 3.646 δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε όλο τον κόσμο, σε τέσσερις βασικούς τομείς. Τέχνες και Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός και Κοινωνική Πρόνοια.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των είκοσι τελευταίων ετών το ΙΣΝ, έχει πραγματοποιήσει συνολικά: 752 δωρεές ύψους 383 εκατ. ευρώ για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Κύριοι στρατηγικοί στόχοι των κινήσεων αυτών είναι να διευρυνθεί η πρόσβαση του κοινού στις Τέχνες, να προωθηθεί η ελληνική τέχνη και ο πολιτισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, να ενθαρρυνθούν οι δημιουργικές συνεργασίες μεταξύ φορέων, οργανισμών και καλλιτεχνών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και να ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος που μπορεί να επιτελέσουν οι πολιτιστικοί οργανισμοί σήμερα.

1.107 δωρεές ύψους 484 εκατ. ευρώ για την Παιδεία. Μέσω των δωρεών υλοποιούνται καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεμελιώνονται νέα πρωτοποριακά εκπαιδευτικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό και δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης ικανοτήτων (πρόγραμμα capacity building) προς όφελος ποικίλων κοινωνικών ομάδων.

672 δωρεές ύψους 287 εκατ. ευρώ στους τομείς της Υγείας και του Αθλητισμού. Έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διεύρυνση της προσβασιμότητας σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και φροντίδας.

1.115 δωρεές συνολικού ύψους 409 εκατ. ευρώ για την Κοινωνική Πρόνοια. Οι δωρεές εστιάζουν κυρίως στις ανάγκες των πλέον ευπαθών κοινωνικών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, άστεγους, άτομα με αναπηρία κ.α.). Επιπλέον των τακτικών δωρεών του, το ΙΣΝ ξεκίνησε από το 2012 νέες επιμέρους πρωτοβουλίες, συνολικού ύψους €300 εκατομμυρίων, με στόχο την άμεση παροχή βοήθειας σε όλους όσοι βάλλονται περισσότερο από την κρίση, καθώς και τη δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας για τη νέα γενιά.

Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός International Rescue Committee (IRC) ανακοίνωσε την εξασφάλιση δωρεάς, ύψους $15 εκατομμυρίων, από το ΙΣΝ για την υποστήριξη προγραμμάτων έκτακτης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και την υποστήριξη προγραμμάτων υποδομής του οργανισμού. «Η νέα δωρεά από το ΙΣΝ, η οποία έρχεται σε συνέχεια της μακρόχρονης υποστήριξης που έχει προσφέρει το Ίδρυμα στο IRC, θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρωτοφανούς ανθρωπιστικής ανάγκης», δήλωσε ο David Miliband, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του IRC.

Σχετικά άρθρα:

Αττικόν και Απόλλων, δυο σημαντικοί, ιστορικοί κινηματογράφοι της Αθήνας και η σύντομη ιστορία τους

Η οικία του Patrick & της Joan Leigh Fermor στην Καρδαμύλη ανακαινίζεται πλήρως

Ένα έργο «αριστείας και κάλλους» παραδίδεται στο κοινό, από την Έλενα Γαλανοπούλου