Μια καταστροφική πυρκαγιά πριν από ενάμισι χρόνο μετέτρεψε την στέγη του τεμένους Βαγιαζήτ σε στάχτη.

Το μεγαλύτερο από τα σωζόμενα τεμένη των Βαλκανίων τελικά θα αποκατασταθεί, αφού κατατέθηκαν κι εγκρίθηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το σχέδιο – πλαίσιο αποκατάστασής του κι η αρχαιολογική τεκμηρίωση των αναγκαίων επεμβάσεων και υποστηρικτικών μελετών.

Το τέμενος Βαγιαζήτ, είναι ένα από τα σημαντικότερα κτήρια που ανεγέρθηκαν στα ευρωπαϊκά εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«Παραμένοντας ασκεπές, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο από τις βροχές που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο», είπε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη –Βλαζάκη.

Η χρηματοδότηση των εργασιών από κοινοτικά κονδύλια με ποσό που θα ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ ήδη κατατέθηκε μαζί με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, το οποίο περιλαμβάνει την ανακατασκευή της στέγης, την αποκατάσταση του Μιχράμπ και την αποτοίχιση της υπερκείμενης παράστασης που απεικονίζει την πύλη του Ζαχαρία, διότι κρύβει ένα παράθυρο, καθώς και τη μεταφορά της στο Μουσείο Διδυμοτείχου, την τοποθέτηση τζαμιών στα παράθυρα από σμαραγδένιο φυσητό γυαλί, διενέργεια ανασκαφικής έρευνας κι αποκατάσταση της μνημειακής κλίμακας εισόδου και του μιναρέ.

Η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων – Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων συνέταξε προτάσεις, ενώ έχει προετοιμάσει μελέτη (αρχιτεκτονική – στατική – εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας), μελέτη ανακατασκευής της στέγης του τεμένους και στερέωσης του κελύφους του. Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου έχει συντάξει τις απαιτούμενες επεμβάσεις και υποστηρικτικές μελέτες που θα υλοποιήσουν οι υπηρεσίες της και θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2019 – 2022.