Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς καλλιτέχνες που έχουν ως αντικείμενο την εικαστική φωτογραφία απευθύνει το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Lucy Art Residency που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά στο ξενοδοχείο «Lucy Hotel» της Καβάλας.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι έως τις 13 Φεβρουαρίου 2019.

Γενική άποψη του Ξενοδοχείου Lucy στην Καβάλα.

Τι είναι το Lucy Art Residency

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017 από την Μαρία Μιτζάλη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νικόλα Βεντουράκη, όταν η εικαστική φωτογράφος βρέθηκε να ζει στην Καβάλα για τρία χρόνια, προκειμένου να επιβλέπει την ανακαίνιση της οικογενειακής επιχείρησης, Lucy Hotel. Το ξενοδοχείο λειτουργεί στην πόλη από το 1976 και αποτελεί τουριστικό τοπόσημο της περιοχής. Η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε το 2009 και έμεινε πιστή στη μοντερνιστική προσέγγιση του αρχικού σχεδιασμού του κτιρίου. Η δημιουργία του Lucy Art Residency είχε εξαρχής ως στόχο τη συγκρότηση μιας κοινότητας που θα βρίσκεται σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και τη σταδιακή ανάπτυξη ενός hub τεχνών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και διεθνείς παράγοντες και οργανισμούς.

Το κάλεσμα απευθύνεται σε καλλιτέχνες από την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ανεξάρτητα από την ηλικία ή το εκπαιδευτικό υπόβαθρό τους. Όποιος/α επιλεγεί για το πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί για δυο συνεχόμενες εβδομάδες του Ιουνίου στο ξενοδοχείο και θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την πόλη της Καβάλας και την ευρύτερη περιοχή. Στο διάστημα της παραμονής του θα έχει άπλετο ελεύθερο χρόνο για σκέψη, πειραματισμό, αναστοχασμό και εμβάθυνση, όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενεργοποιήσει την «πρώτη ύλη» της δημιουργικότητάς του.

Η διοργάνωση καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής, διατροφής, ενώ παρέχει και ένα ποσό για την παραγωγή ενός έργου εμπνευσμένου από την πόλη της Καβάλας σε ένα διάστημα έξι μηνών μετά το τέλος της φιλοξενίας. Η μόνη υποχρέωση του καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια της παραμονής του είναι να κάνει μια ομιλία ανοιχτή στο κοινό της Καβάλας στο πλαίσιο του Lucy Art Residency Talks στις 15 Ιουνίου. Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή και να καλλιεργήσει σχέσεις με τα μέλη της κριτικής επιτροπής  που τον επέλεξαν, στη διάρκεια του σαββατοκύριακου 14-16 Ιουνίου.

Εργο του Sylvain Couzinet-Jacques

Πρώτος φιλοξενούμενος του Lucy Art Residency ήταν ο Γάλλος Sylvain-Couzinet Jacques (2017) και ακολούθησε το δίδυμο των Ιταλών καλλιτεχνών Martin Errichiello και Filippo Menichetti (2018),  το έργο των οποίων θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στην Καβάλα.

Η Κριτική Επιτροπή

Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται από μια διεθνή ομάδα επιμελητών και διευθυντών γκαλερί που εργάζονται σε σπουδαίους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στις δυο προηγούμενες διοργανώσεις για παράδειγμα συμμετείχαν επιμελητές από το μουσείο Tate Modern του Λονδίνου, τo Μουσείο Φωτογραφίας FOAM στο Άμστερνταμ (FOAM-Photography Museum Amsterdam), την γκαλερί C/O Berlin στο Βερολίνο, τις γκαλερί Materia στη Ρώμη και Kalfayan στην Αθήνα κ.α.

Η φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους:

-Raphaëlle Stopin, επιμελήτρια στο Tμήμα Φωτογραφίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Μόδας και Φωτογραφίας της Ιέρστη Γαλλία(Hyères International Festival of Fashion and Photography).

-Γιώργη Μαγγίνη, Επιστημονικό Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα.

-Nadine Wietlisbach, Διευθύντρια του Μουσείου Φωτογραφίας στο Βίντερτουρ της Ελβετίας (Fotomuseum Winterthur).

-Verena Kaspar-Eisert, επιμελήτρια στο Μουσείο Τέχνης Βιέννης (Kunst Haus Wien. Museum Hundertwasser).

-Μυρτώ Στείρου, Σύλβια Σαχίνι και Joao Linneu, δημιουργούς του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, VOID, με αντικείμενό του τη φωτογραφία και έδρα την Αθήνα.

-Νικόλα Βεντουράκη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Lucy Art Residency και παραλήπτη του βραβείου Deutsche Bank Award in Photography (2013). Ο Βεντουράκης συμμετέχει στην επιτροπή χωρίς να έχει δικαίωμα ψήφου.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος η επιτροπή θα εξετάσει όλα τα portfolios που θα φτάσουν στη μακρά λίστα των επικρατέστερων συμμετοχών. Σημειωτέον, δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής όπως συνήθως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Έργα των Martin Errichiello και Filippo Menichetti από το φωτογραφικό δοκίμιο «In quarta persona» στην περιφέρεια της Καλαβρίας

Το Lucy Art Residency πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Δημωφέλειας (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας).

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.lucyartresidency.com