Σε λίγες ημέρες πλησιάζουν τα Κούλουμα, που ένας Θεός ξέρει τι σημαίνει αυτή η λέξη. Το θέμα βέβαια δεν είναι τι σημαίνει σαν λέξη, αλλά τι σημαίνει σαν παράδοση. Η Καθαρά Δευτέρα λοιπόν, όπως και όλες οι γιορτές σ’ αυτή τη χώρα, είναι συνυφασμένη με το φαγητό. Λαγάνα, ταραμοσαλάτα, χταποδάκι, γίγαντες, καλαμαράκια, ντολμαδάκια, πατατοσαλάτα, χαλβάς και πολλά άλλα που γεμίζουν τα τραπέζια μας αυτές τις μέρες.

Κάθε χρόνο έρχεται αυτή η στιγμή που θα κανονίσεις με την παρέα σου να πάτε στου Φιλοπάππου για πικ-νικ, ή θα σε καλέσουν σε κάποιο τραπέζι και κανονίζετε να μοιράσετε τα φαγητά ή ακόμα καλύτερα λαχταράς να ανοίξεις το σπίτι σου και να καλέσεις τους αγαπημένους σου ανθρώπους να φάτε και να πιείτε δίχως αύριο.

Έλα όμως που δεν ξέρεις να μαγειρεύεις και συνήθως είσαι αυτός που λέει ότι θα φέρει τα ποτά και κανένα γλυκό (χαλβά εν προκειμένω) για να την βγάλει καθαρή ή τρέχεις τελευταία στιγμή να πάρεις έτοιμα φαγητά για να μην πας με άδεια χέρια.

Εδώ έρχομαι εγώ για να σου λύσω τα χέρια και να σε κάνω άνθρωπο. Μάζεψα συνταγές που μπορεί να φαντάζουν δύσκολες, αλλά είναι πανεύκολες και μπορείς να τις κάνεις όλες και να βγεις ασπροπρόσωπος και να καυχιέσαι ότι είσαι και ο καλύτερος στην παρέα σου. Η λαγάνα εννοείται μένει απ’ έξω γιατί είναι ιεροτελεστία να την παίρνεις ζεστή από το φούρνο και να τρως τη μισή μέχρι να πας σπίτι.

Συνταγές από μαμάδες (γιατί οι μανούλες ξέρουν) για αγαπημένα πιάτα που θα σας κάνουν να δείτε με άλλο μάτι τα σπιτικά τραπέζια. Γεύσεις που δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι μας και δεν χρειάζεται να είσαι ούτε ο Καλλίδης, ούτε ο Τσελεμεντές για να τις φτιάξεις. Ταραμοσαλάτα, φάβα, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι.

Ταραμοσαλάτα

Υλικά

-150 γραμμάρια ταραμά

-200 γραμμάρια ψίχα ή 8 φέτες από μπαγιάτικο ψωμί

-300ml ελαιόλαδο

– χυμό 1 λεμονιού

Εκτέλεση

-Βάζουμε το ψωμί σ’ ένα βαθύ μπολ με νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει. Ύστερα το παίρνουμε στα χέρια μας και το στύβουμε καλά μέχρι να στραγγίσει.

-Βάζουμε το ψωμί στο μπλέντερ μαζί με τον ταραμά και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί, κατόπιν ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή ταχύτητα.

-Όταν το μείγμα μας γίνει σαν κρέμα, σημαίνει ότι είναι έτοιμο.

-Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται λίγο παραπάνω λάδι ή χυμό λεμόνι. Αν είναι πολύ χάλια το πετάμε και το ξανακάνουμε από την αρχή.

Αν όχι σερβίρουμε με 2-3 μαύρες ελιές και το πιάτο μας μοιάζει επαγγελματικότατο.

Φάβα

Υλικά

-1/2 κιλό φάβα

-1 μεγάλο κρεμμύδι (ξεφλουδισμένο)

-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

-χυμό από 1-2 λεμόνια

-αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

-Καθαρίζουμε τη φάβα, την πλένουμε καλά και την βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό, φροντίζουμε το νερό να σκεπάζει τη φάβα τουλάχιστον κατά 4 δάχτυλα.

-Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι (ολόκληρο), λίγο αλάτι και λίγο λάδι. Αφήνουμε να βράσει ξαφρίζοντας κατά διαστήματα τους αφρούς από το νερό.

-Μόλις λιώσει η φάβα και γίνει χυλός κατεβάζουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο. (Για πιο λεία υφή μπορούμε να περάσουμε και από το μπλέντερ μέχρι να γίνει κρέμα).

Μπορούμε να τη σερβίρουμε ζεστή ή κρύα, με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και λίγο μαϊντανό για γαρνίρισμα και είμαστε έτοιμοι.

Και τώρα πάμε στα λίγο πιο δύσκολα…

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Να αναφέρω κάπου εδώ ότι προτιμώ το κατεψυγμένο χταπόδι (συγγνώμη μαμά), γιατί το φρέσκο χρειάζεται βράσιμο σε ξύδι για μισή ώρα και εκτός του ότι δεν χρειάζεται να χάσουμε χρόνο γι’ αυτό, η μυρωδιά του βραστού ξυδιού μπορεί να με κάνει και να μετακομίσω από το να αναγκαστώ το μυρίσω.

Υλικά

-1 κιλό χταπόδι

-1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι (500 γραμ.)

-2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)

-1 κουτί ντομάτα κονκασέ

-1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

-1 φλιτζάνι λευκό κρασί

-1-2 φύλλα δάφνης

-αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

-Καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρούμε το δόντι και τα μάτια του. Χωρίζουμε τη σακούλα από τα πλοκάμια του και το κόβουμε σε κομμάτια. Το κατεψυγμένο χταπόδι υπάρχει περίπτωση να είναι ήδη καθαρισμένο. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε πώς να αφαιρέσετε το δόντι και τα μάτια απλά κόψτε χαμηλά έτσι ώστε να κρατήσετε μόνο τα πλοκάμια.

-Πλένουμε με άφθονο νερό και αφήνουμε να στραγγίσει.

-Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, έπειτα προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα και 2 φλυτζάνια νερό. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη δάφνη και το μαϊντανό και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 45′ με 1 ώρα.

-Κοιτάμε αν έχει μαλακώσει το χταπόδι και τσεκάρουμε αν υπάρχει αρκετό ζουμί στη κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα μακαρονάκια και αφήνουμε να βράσουν. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε συχνά για να μην μας κολλήσουν τα ζυμαρικά στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να μαγειρευτούν και να είναι έτοιμα.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο, εμένα μ’ αρέσει στο πιάτο να βάζω φρέσκο πιπέρι και ίσως λίγο μαϊντανό φρέσκο για γαρνιτούρα. Αν φυσικά το χταπόδι δεν μου έχει βγει σόλα και δεν τρώγεται. Σε αυτή την περίπτωση τρέχουμε σε ένα εστιατόριο παίρνουμε 4 μερίδες και τοποθετούμε στην κατσαρόλα που μαγειρέψαμε ενώ έχουμε φροντίσει να ξεφορτωθούμε τα πειστήρια. Σερβίρουμε στους φίλους μας και δεν λέμε κουβέντα.

Αν στο τέλος έχουν πάει όλα στραβά, τα παρατάς και πας με την παρέα σου στο Überness να τα βρεις όλα έτοιμα.

Καλή επιτυχία!