Οι αρχές του Κουβέιτ απαγόρευσαν ανάμεσα σε 1.000 τίτλους και το βιβλίο του γίγαντα της ρωσικής λογοτεχνίας Φιόντορ Ντοστογιέφσκι «Αδελφοί Καραμαζόφ».

Η μαύρη λίστα του Κουβέιτ εφαρμόστηκε σε ένα διεθνές λογοτεχνικό φεστιβάλ που άνοιξε τις πόρτες του τις προηγούμενες ημέρες στο κράτος του Κόλπου και περιλαμβάνει 948 βιβλία. Οι Καραμαζόφ απαγορεύθηκαν ως ένα βιβλίο που διερευνά την ηθική, την ελεύθερη βούληση και την ύπαρξη του Θεού σε μια κοινωνία που συντηρητικοποιείται ολοένα και περισσότερο.

Περισσότερα από 4.000 βιβλία έχουν μπει στη μαύρη λίστα τα τελευταία πέντε χρόνια από το Υπουργείο πληροφοριών, ανάμεσά τους και «Η Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκώ και το «Εκατό χρόνια μοναξιάς» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές. Οι τίτλοι των βιβλίων που παρουσιάζονται στο λογοτεχνικό φεστιβάλ του Κουβέιτ εξετάστηκαν από την επιτροπή λογοκρισίας σύμφωνα με τους νόμους της χώρας.

Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

Με τη λογοκρισία να αυξάνεται και τις συλλήψεις των ακτιβιστών να πληθαίνουν ολοένα, το Κουβέιτ εξελίσσεται σε μια άκρως συντηρητική χώρα καθώς οι κατηγορίες που χρησιμοποιεί είναι «προσβολή του Ισλάμ», «απειλή της εθνικής ασφάλειας», «υποκίνηση αναταραχών» και «ανήθικες πράξεις».

Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 το Κουβέιτ ήταν ένας πολιτιστικός κόμβος εκδόσεων, αλλά τα τελευταία χρόνια παρόλο που είναι το μόνο κράτος του Κόλπου με εκλεγμένους νομοθέτες, οι συντηρητικές θρησκευτικές και πολιτικές θέσεις έχουν κερδίσει έδαφος στο κοινοβούλιο παράλληλα με τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές τάσεις.