H θεατρική ομάδα Ανδρομέδα παρουσιάζει στον Πολυχώρο Vault, την παράσταση ντοκουμέντο «Γυναίκες από χώμα» σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Φωτίζοντας τη σκοτεινή πλευρά της κοινωνικής διαφθοράς και με το έργο τους να βασίζεται σε μαρτυρίες οροθετικών γυναικών που κατηγορήθηκαν και διαπομπεύτηκαν το 2012 στην Ελλάδα, ζωντανεύουν στη σκηνή -άλλοτε σοβαρά, άλλοτε ειρωνικά κι άλλοτε με θυμό κι οργή- όλη την τραγική ιστορία της χειραγώγησης, της κακομεταχείρισης και της διαφθοράς.

Λίγο πριν η παράσταση ρίξει αυλαία οι «Γυναίκες από Χώμα», οι: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Έφη Σισμανίδου και η Αναστασία Τσούτση στέλνουν το δικό τους μήνυμα, αυτό που θέλουν να μοιραστούν με όλους, βγαλμένο μέσα από το σκληρά «αληθινό» θεατρικό τους ταξίδι.

Από αριστερά προς δεξιά: Αναστασία Τσούτση, Έφη Σισμανίδου, Σοφία Ρούβα, Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου. Φωτογραφία: Ορέστης Ρούτσος

Σοφία Ρούβα

Οι «Γυναίκες από Χώμα» είναι μια παράσταση ντοκουμέντο. Μιλά για τις απάνθρωπες καταστάσεις που βίωσαν οι γυναίκες το 2012, τη διαπόμπευση και τη φυλάκισή τους με μια κατηγορία αβάσιμη. Ένα στημένο κρατικό παιχνίδι εις βάρος ανθρώπων απ’ τη μια και η σκληρή πραγματικότητα της κοινωνίας μας, απ’ την άλλη.

Καλό θα ήταν να προβληματιζόμαστε όλοι, να μην ξεχνάμε και να γινόμαστε πιο αυστηροί απέναντι σε αυτές τις πρακτικές.

Από αριστερά προς δεξιά: Έφη Σισμανίδου, Σοφία Ρούβα, Ντίνα Κούκου, Αναστασία Τσούτση, Φανή Γρύλλη. Φωτογραφία: Ορέστης Ρούτσος

Φανή Γρύλλη

To 2012, κάποιες ευάλωτες, λόγω συνθηκών, γυναίκες, θυσιάστηκαν στο βωμό μιας παραπαίουσας κοινωνίας. Άνθρωποι τις ώθησαν στο βούρκο, άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την απόφαση, άνθρωποι έσπευσαν να τις βοηθήσουν να γλιτώσουν, άνθρωποι ζητωκραύγασαν όταν αθωώθηκαν. Αυτή η παράσταση μου θυμίζει- και ελπίζω και σε όσους ήρθαν και μας στήριξαν σε αυτό το ταξίδι – ότι:

Κάθε μέρα πρέπει να κάνουμε την επιλογή τι άνθρωποι θέλουμε να είμαστε. Κι όταν δεν ξεχνάμε τι έγινε χθες, σίγουρα μπορούμε να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο.

Από αριστερά προς δεξιά: Έφη Σισμνίδου, Ντίνα Κούκου, Σοφία Κούκου, Αναστασία Τσούτση, Φανή Γρύλλη. Φωτογραφία: Ορέστης Ρούτσος

Αναστασία Τσούτση

«Είμαι η Μαρία γιατί δεν μπορώ να είμαι τίποτα άλλο». Για να θυμάμαι, για να προσπαθώ, να μην φοβάμαι να μιλώ και να παλεύω για όλες αυτές τις «Μαρίες» που υπήρξαν και υπάρχουν σ’ αυτόν τον κόσμο. Για όλες τις φορές που μας αδίκησαν, γιατί:

Ο καθένας μας μπορεί να εργαλειοποιηθεί, να στοχοποιηθεί.

Για όλα αυτά που πρεσβεύει η Ανδρομέδα.

Από αριστερά προς δεξιά: Ντίνα Κούκου, Έφη Σισμανίδου, Φανή Γρύλλη, Αναστασία Τσούτση, Σοφία Ρούβα. Φωτογραφία: Χρήστος Κοτσιρέας

Ντίνα Κούκου

Το ζητούμενο της παράστασης «Γυναίκες από Χώμα» είναι το κοινό να ενημερωθεί για το απαράδεκτο γεγονός της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών και να εξετάσει τις πραγματικές διαστάσεις του. Είναι τιμή μου, ως μέλος της θεατρικής ομάδας Ανδρομέδα, να συνεργάζομαι σε αυτό το εγχείρημα με τον Κοραή Δαμάτη -δάσκαλό μου στο παρελθόν και σκηνοθέτη της παράστασης-, με την ηθοποιό Έφη Σισμανίδου που συμπράττει αρμονικά μαζί μας και με τον Χρήστο Κότσι που συνυπάρχει μαζί μας στη σκηνή με την υπέροχη μουσική του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι έχουν συμβάλλει για την πραγμάτευση του έργου μας.

Από αριστερά προς δεξιά: Ντίνα Κούκου, Έφη Σισμανίδου, Αναστασία Τσούτση, Σοφία Ρούβα, Φανή Γρύλλη. Φωτογραφία: Χρήστος Κοτσιρέας

Έφη Σισμανίδου

Οι «Γυναίκες από χώμα» είναι μια παράσταση καταγγελία που στρέφει τα βλέμματα στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής. Φωτίζει την άλλη πλευρά, τη σκοτεινή. Αυτή που σπάνια προβάλλεται στα μέσα ενημέρωσης χωρίς να παραποιηθεί.

Μας υπενθυμίζει πόσο αναλώσιμοι είμαστε. Πόσο αβοήθητοι μέσα στην άγνοια μας.

Είναι μια παράσταση που μιλάει για τον άνθρωπο και αντιπροσωπεύει όλα όσα πρεσβεύει η «Ανδρομέδα». Για όλα αυτά είναι τιμή και μεγάλη μου χαρά η συνεργασία μου με την ομάδα για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Ένα εγχείρημα που εύχομαι να γίνει ο προάγγελος μιας παραγωγικής πορείας με στόχο και όραμα της πολλά υποσχόμενης «Ανδρομέδας».

Info παράστασης:

Γυναίκες από χώμα | έως 22 Μαΐου | Vault Theatre Plus

Break the Chain

Η παράσταση υποστηρίζεται από το Break the Chain, μία πρωτοβουλία του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση του Human Trafficking, κ. Ηρακλή Μοσκώφ, σε συνεργασία με την πολιτιστική πλατφόρμα elculture.gr. Πρόκειται για μια συλλογική εκστρατεία κοινωνικής αφύπνισης, η οποία με όχημα την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση, στοχεύει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού σε ένα κοινωνικό μέτωπο που εναντιώνεται στην εμπορία ανθρώπων και στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Κεντρική φωτογραφία: Από αριστερά προς δεξιά: Έφη Σισμανίδου, Αναστασία Τσούτση, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Φανή Γρύλλη.
Φωτογραφία: Χρήστος Κοτσιρέας