Σακραμέντο, Καλιφόρνια – 25 Οκτωβρίου, 2016: Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Πολιτισμός, ένα διαδικτυακό εγχείρημα γύρω από την ελληνική ιστορία, παρουσιάζει τα «Αρχαία Συστατικά», το δεύτερο μέρος της διαδικτυάκης σειράς «Οι Μινωικές Γεύσεις δημιουργούν Αρχαίες Γεύσεις από τη γη, τη θάλασσα και τον ουρανό της Κρήτης», σε επιμέλεια Jerolyn E. Morrison και Stella Johnson.

Από την δραματική δημιουργία της Κρήτης προκλήθηκαν τραχιά και μαλακά εδάφη όπου οι άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό το νησί εξέτρεφαν, μάζευαν χόρτα, κυνηγούσαν και ψάρευαν. Ο 2ος Κύκλος, Αρχαία Συστατικά, διερευνά αυτήν την πλούσια και μακρά παράδοση τροφίμων που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού, περίπου 3000- 1425 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι μελετούν υπολείμματα τροφίμων, τους σπόρους και τα οστά, μαζί με περιβαλλοντικά στοιχεία για να κατανοήσουν καλύτερα το τι έτρωγαν οι Μινωίτες. Πολλά από τα τρόφιμα είναι τοπικά στην Κρήτη, ενώ πολλά άλλα έχουν εισαχθεί από μακρινές περιοχές πριν από χιλιάδες χρόνια. Εδώ θα δείτε πώς οι άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν αυτά τα παρόμοια προϊόντα τροφίμων που θα ήταν διαθέσιμα στους ανθρώπους και κατά τη διάρκεια της Μινωικής περιόδου . Την ονομάζω “Mινωική Λίστα Τροφίμων”. Οι εικόνες ελήφθησαν στις αρχές του καλοκαιριού το 2014 και το 2015 στον πιο ανατολικό νομό της Κρήτης, το Λασίθι.

Η ψυχή της συνεργασίας μεταξύ της Jerolyn Morrison και Stella Johnson είναι η πυροδότηση διαλόγου που προκύπτει έπειτα από έρευνα και καταγραφή μαρτυριών. Η συνεργασία των δυο γυναικών ξεκίνησε το 2011 στο νησί της Κρήτης, όπου είχαν πάει να καταγράψουν όσα συνέβαιναν στην δράση «Μινωιτών Γεύσεις», και συνεχίζεται ετησίως. Οι φωτογραφίες που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση είναι από αυτή την συλλογή και παρουσιάζουν το πώς οι σύγχρονοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το παρελθόν με βάση όσα είναι γνωστά από αρχαιολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία. Η περίοδος που εξετάζεται είναι η Μινωική ζωή (περίπου 1700-1450 π.Χ.), μια περίοδος ακμής και συνδιαλλαγής τόσο ανάμεσα στις κοινότητες της Κρήτης όσο και στις επαφές της με ξένα εδάφη. Εκείνη την εποχή, οι κάτοικοι του Αιγαίου βρίσκονταν σε περίοδο ανάκαμψης από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας στην Σαντορίνη που θεωρούνταν η αιτία για την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού. Η έκθεση χωρίζεται σε θεματικούς κύκλους με περιεχόμενο τα μινωικού τύπου κεραμικά σκεύη μαγειρέματος και την μαγειρική, τα συστατικά που ήταν διαθέσιμα κατά την μινωική περίοδο και το σύγχρονο πρόσωπο των Κρητών.

«Το μεράκι  είναι μια μοναδική ελληνική λέξη για την οποία δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση σε άλλη γλώσσα. Είναι η ψυχή, η δημιουργικότητα και η αγάπη που έχει τεθεί σε κάτι … η ουσία του ατόμου που κατατίθεται στο έργο του. Το μαγείρεμα είναι κάτι που όλοι οι Κρητικοί κάνουν με μεράκι – είναι έμφυτο στον ψυχισμό  τους και μέρος της ταυτότητάς τους» λέει η Francesca Muir, Αυστραλή συγγραφέας, που έζησε και μεγάλωσε την οικογένεια της στο νησί της Κρήτης.

Η Jerolyn Ε. Morrison και η Stella Johnson άρχισαν να εργάζονται από κοινού στην  Κρήτη το 2011. Οι εικόνες που περιλαμβάνονται στην έκθεση λήφθηκαν από τη Stella Johnson στις αρχές του καλοκαιριού του 2014 & 2015 στον ανατολικότερο νομό του νησιού, το νομό Λασιθίου, και αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου εγχειρήματος με το όνομα «Μινωικές Γεύσεις». Το πρώτο μέρος της σειράς ονομάζεται «Κρητικά Πρόσωπα», και είναι επίσης διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Μουσείου Πολιτισμός.

Τι είναι ο Πολιτισμός:
Έχοντας μια σύγχρονη διαδικτυακή μορφή, προσαρμοσμένη στα δεδομένα του 21ου αιώνα, ο Πολιτισμός δίνει στους επισκέπτες την δυνατότητα να εξερευνήσουν την ελληνική ιστορία και κουλτούρα, από την αρχαιότητα έως σήμερα, από την άνεση του υπολογιστή, tablet ακόμη και από το smartphone τους. Ο Πολιτισμός πέρα από την διαδικτυακή παρουσία που διαθέτει, θα φιλοξενήσει επίσης στην πόλη μας, το Σακραμέντο της Καλιφόρνια, μια ποικιλία από pop-up εκθέσεις, μια σειρά διαλέξεων και παιδικά προγράμματα, όλα υπό την επιμέλεια έμπειρων ειδικών από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Μπορείτε να δείτε την έκθεση στην αντίστοιχη ιστοσελίδα.