Όταν ο Όλαφουρ Έλιασον, ένας από τους σπουδαιότερους εικαστικούς καλλιτέχνες παγκοσμίως, συνέλεγε μάζες πάγου από την Γροιλανδία για να τις τοποθετήσει στην Place de la République, το 2015, σκόπευε με αυτό τον τρόπο να κάνει ένα σχόλιο για την αλλαγή του κλίματος. Τα αιματηρά γεγονότα τότε στο Παρίσι τον πρόλαβαν. Η εγκατάστασή τους τότε ήταν ένα μήνυμα για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών COP 21 για την κλιματική αλλαγή. Ο Έλιασον σκέφτηκε πως με την εγκατάστασή του θα είχε την ευκαιρία να κάνει ορατή  και απτή την ευπάθεια της Αρκτικής μπροστά στις κλιματικές αλλαγές. «Στέκεσαι», λέει «μπροστά στον πάγο και μπορείς να τον αγγίξεις».

Το έργο λέγεται Ice Watch Paris. Ο πάγος κατά τον καλλιτέχνη έχει πολύ ισχυρή ποιητική ποιότητα. Έχει φυσική επίδραση και είναι το ένα δέκατο του όγκου του πάγου που λιώνει στην Γροιλανδία κάθε δυο καλοκαίρια. Ο Έλιασον είναι παγκοσμίως διάσημος για τις εγκαταστάσεις του που παίζουν με τα φυσικά φαινόμενα και τη σχέση μας με το φως, καθώς και με την ψυχολογική σχέση μας με τον φυσικό κόσμο. Μεταφέρει στις πόλεις την αίσθηση του θαύματος της φύσης και καλεί την κοινότητα να στοχαστεί για τη φύση, η οποία στα έργα του γίνεται πολιτισμός.

Αυτό το χειμώνα, 30 μπλοκ πάγου από τη Γροιλανδία έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους σε όλο το Λονδίνο, όπου θα αφεθούν να λιώσουν. Υπάρχουν έξω από την Tate Modern και έξω από την έδρα του Bloomberg στην πόλη του Λονδίνου. Ο Έλιασον ελπίζει ότι το έργο θα ενθαρρύνει τους «μεγάλους παίκτες, το κράτος, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα και τις μεγάλες επιχειρήσεις» να δράσουν. «Θέλησα απλά να αλλάξω αυτή την αφήγηση του κλίματος από τον εγκέφαλό μας και να το κάνω κάτι απτό, που έχει σχέση με το σώμα μας», δήλωσε ο καλλιτέχνης.

Ο Έλιασον συνεργάστηκε με τον γεωλόγο Minik Rosing για να μεταφέρει πάνω από 100 τόνους ελεύθερου, πάγου από τα νερά του φιόρδου Nuup Kangerlua στη Γροιλανδία. Ο πάγος είχε διαχωριστεί και έλιωνε στον ωκεανό.

«Ο πάγος είναι εκπληκτικά όμορφος – μπορείτε να τον μυρίσετε, να τον φιλήσετε και ουσιαστικά να βάλετε τα χέρια σας σε αυτό και να αγγίξετε τη Γροιλανδία», δήλωσε ο Έλιασον.

Το Ice Watch έρχεται 15 χρόνια μετά την προηγούμενη εγκατάσταση του Έλιασον, στην Tate, το The Weather Project, όταν δημιούργησε έναν λαμπερό ήλιο στο Turbine Hall της Tate Modern. Το έργο παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς εγκαταστάσεις του μουσείου όλων των εποχών.